HockeyNews
PLUS

Tvingas se rivalmötet från läktaren: ”Kommer bli nervöst”

(11933) Filip Thörnqvist / Mariestad
Skärmdump Stay-Live Skövde

Publicerad: 8 januari 2020

FacebookXWhatsApp

Efter två raka förluster i Allettan och med två raka derbynederlag från grundserien i bagaget ligger mycket press på Mariestad i kvällens rivalmöte med Skövde. En match som blir en extra prövning för lagets store trotjänare,Filip Thörnqvist som efter en saftig avstängning tvingas se matchen från läktaren.
– Under 60 minuter kommer det nog vara lite svettigt på den stolen jag sitter på, säger han till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

När han styrde kvitteringspucken i nät sent i den tredje perioden borta mot Skövde i säsongens första derby skrinnade han över hela isen, kastade sig ned på knä och greppade sedan klubbloggan på bröstet och ryckte i den mitt framför de tillresta supportrarna.

Väldigt talande för hur mycket Filip Thörnqvist älskar Mariestad. Väldigt talande för hur viktigt det är för honom att vinna ett derby.

Men ikväll får han inte vara med.

– Det kommer bli tufft att sitta på läktaren känner jag, konstaterar han.

30-åringen stängdes av i sju matcher efter en olycklig huvudtackling på Troja/Ljungby-spelaren Carl Ernstig i premiären.

– Hur det uppstår, det kommer ju alltid att diskuteras vilken sida man är på. Det är en olycklig incident som händer. Min avsikt var aldrig att skada någon spelare och har aldrig varit det heller. Sen föredrar jag hårt och tufft spel och lite tjuvknep och sådant ska finnas, men det var jobbigt att se när en spelare blev skadad och det var inte min avsikt. Det är min första avstängning i hela mitt liv för en tackling, jag var även inne och pratade direkt i omklädningsrummet med honom jag skadade. Det kändes skönt att få det gjort för som sagt, det är aldrig roligt att skada spelare.

LÄS MER: Tränaren imponerad av trycket: "Jäkligt häftig inramning"

Kommer svettas på läktaren
Med kulturbäraren ur spel är det klart att Mariestad tvingas klara sig utan en viktig kugge i de vanligtvis ganska hetlevrade derbymatcherna. Men Thörnqvist tonar gärna ner sin egen betydelse.

– Jag tror inte det ska påverka någonting, utan vi har många ledare i laget som kliver fram och många som har spelat sådana här matcher förut så det tror jag inte spelar någon roll. Det är klart att jag har varit med länge och har en positiv effekt i gruppen det vet jag ju om, men samtidigt vet jag att det är många som axlar den rollen bra.

Skövde-laget åker ju annars gärna och letar efter dig, det påverkar deras fokus...
– Jo så är det ju, men jag tycker att det är fler spelare i vårt lag som gör det också så det är jag inte orolig för, utan det kommer nog bli mycket känslor och mycket adrenalin så det gäller snarare att coola ner sig lite. Jag tycker att vi är ett bättre spelande lag än vad de är och håller vi oss till det tror jag att vi vinner.

För egen del blir det dock en pers att följa det heta derbyt från sidan av.

– Jag tror faktiskt inte jag har missat något derby de här åren, vad jag kan komma ihåg i alla fall. Bortsett från förra året när jag var skadad, då missade jag väl ett tror jag, men då var jag ändå med i båset så då var det en annan grej. Det är frustrerande, man vill vara på isen och hjälpa till.

– Nu får man sitta på läktaren och kolla och jag kanske träffar grabbarna lite innan och försöker snacka igång dem lite, men det kommer bli nervöst och jobbigt, men jag litar fullt på oss och att vi kommer vinna.

Hur är du på läktaren?
– Då är jag nog lite hetlevrad kanske skulle jag tro, men det är jobbigare att stå vid sidan om när man inte kan påverka på samma sätt och framförallt är det en annan nervositet. Under 60 minuter kommer det nog vara lite svettigt på den stolen jag sitter på. Nu när det är viktiga matcher är det jobbigt. Det är verkligen jättesurt och frustrerande, men samtidigt är det som det är och det gäller att vara förberedd när man väl får spela här igen den 22 januari.

Det har du koll på!
– Ja, det har jag stenkoll på, 22 januari. Nybro hemma.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!