
Hockey-VM 2026
På den här sidan har vi samlat allt du behöver veta om Hockey-VM 2026 som spelas 15 - 31 maj i Zürich och Freiburg, Schweiz. Nedan finner du en komplett guide för en av årets stora hockeyfester med senaste nyheterna, spelspelschema, gruppindelning, tv-tider, biljettinformation, fakta om arenorna och kommentarer från experterna på Hockeynews.se.
Hockey-VM spelades för första gången 1920 och har sedan dess växt i både storlek och popularitet. Sverige har hittills vunnit världsmästerskapet elva gånger - senast 2018. Den 15 - 31 maj 2026 är hockeyfesten tillbaka när Zürich och Freiburg står för värdskapet!
Senaste nyheterna från hockey-VM 2026

VM-spelaren om missen i Modo – och framtiden
Det blev långt ifrån den säsong som danske VM-centern Alexander True eller Modo hade trott och hoppats på. **✓ Orsaker till att det gick snett i Modo** **✓ Skrällen** **✓ Upprättelsen** **✓ Framtiden**


Kvittot efter jättekontraktet – topp i VM
Elias Lindholm tog plats i VM:s All Star-lag som turneringens skyttekung och Tre Kronors poängkung. Ett skönt kvitto för Boston-stjärnan som skrev på ett sjuårskontrakt värt över en halv miljard kronor.


Här är Tre Kronors motståndare i VM 2026
Det blev ett svenskt brons i hemma-VM. Våren 2026 arrangeras turneringen i Schweiz och nu är det klart i vilken ort Tre Kronor spelar gruppspelet och vilka motståndarna blir.


Storstjärnans kritik mot tre-mot-tre
Efter 60 mållösa minuter väntade sudden death i VM-finalen. Då tillämpades spel tre-mot-tre. Schweiz storstjärna Kevin Fiala, som har svenskkoppling, var kritisk efteråt.

Spelschemat för gruppspelet i Hockey-VM 2026
Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) och organisationskommittén kommer i samråd med viktiga intressenter att färdigställa spelschemat för hockey-VM 2026 under sommaren 2025.
Texten uppdateras så fort mer information finns tillgänglig.
Redaktionens kommentar:
Kommentar kommer så fort så mer information finns tillgänglig.
Grupperna i Hockey-VM 2026
Vilka lag som får medverka i VM avgörs utifrån hur det gick i föregående VM. De 14 bästa nationerna är kvalificerade att få delta i VM året därpå.
De två sista platserna fylls av de två bästa nationerna från B-VM. 2025 var det Storbritannien och Italien som gjorde bästa ifrån sig i B-VM och som inför 2026 års turnering flyttats upp till A-divisionen. Samtidigt flyttas Frankrike och Kazakstan ned till B-divisionen.
Totalt är det alltså 16 nationer som medverkar i VM. Dessa har delats upp i två grupper baserat på deras placeringar på världsrankningen.
Grupp A: USA, Schweiz, Finland, Tyskland, Lettland, Österrike, Ungern och Storbritannien
Grupp B: Kanada, Sverige, Tjeckien, Danmark, Slovakien, Norge, Slovenien och Italien
Redaktionens kommentar:
Som alltid med dessa VM-turneringar handlar mycket av snacket kring toppnationernas laguppställningarna om hur många NHL-spelare som ingår i dessa. Samtidigt är ett NHL-betonat lag ingen garanti för att det ska bli guld. Titta bara på fjolårets turnering där Kanada, med så gott som bara framstående NHL-spelare i truppen, förlorade kvartfinalen mot Danmark. En av tidernas största VM-skrällar!
Beroende på vilka NHL-spelare som blir tillgängliga under turneringens gång (när deras lag slås ut från Stanley Cup-slutspelet) kan det ändå vara smart att spetsa truppen med en eller två stjärnspelare inför kvartsfinalen. Precis så som Sverige gjorde när man vann VM på hemmaplan 2013. Alla minns väl bröderna Sedins stora dominans i kvartsfinalen och framåt.
2024 bjöd på en liknande historia då David Pastrnak anlände till sista gruppspelsmatchen och sedan var en starkt bidragande orsak till att Tjeckien blev världsmästare. I och med den korta tid som spelarna i lagen spenderar med varandra inför turneringen är det alltid spännande att se hur kemin i trupperna varierar - något som garanterat blir en snackis även kommande turneringar!
Här spelas hockey-VM 2026
Hockey-VM 2025 är det Swiss Life Arena och den schweziska huvudstaden Zürich som står för huvudvärdskapet. Här spelas gruppspelsmatcherna i grupp A, två kvartsfinaler, båda semifinalerna, bronsmatchen och finalen. Parallellt spelas grupp B och två av kvartsfinalerna i BCF Arena i Freiburg. Med endast 1 timme och 30 minuters tågresa mellan de två värdstäderna utlovas en turnering med smidiga logistiklösningar för både lag och fans.
Swiss Life Arena, Zürich, Schweiz
- Invigt: 2022
- Kapacitet: 12,000 åskådare
- Meter från centrala city: Arenan är belägen en 13-minuters bilresa (7,2 kilometer) nordväst om centrala Zürich
BCF Arena, Freiburg, Schweiz
- Invigt: Den helt renoverade arenan invigdes i oktober 2020
- Kapacitet: 9,262 åskådare
- Meter från centrala city: 1,5 kilometer - blott en 21-minuters promenad in till centrala Freiburg
Här kan du köpa biljetter till hockey-VM 2026
Försäljningen av Game Day-paket startar i september 2025 i samband med att spelschemat offentliggörs. Enskilda matchbiljetter blir tillgängliga först i februari 2026. Den som vill ha mer information om när försäljningen startar kan registrera sig på 2026iihfworlds.com/en/tickets/.
Du kan redan nu köpa arenapaket, gruppspelspaket och finalspelspaket som inte är beroende av spelschemat. Du hittar all information och köper dina biljetter på Ticketcorner.ch/en/artist/iihf-eishockey-weltmeisterschaft.
Texten uppdateras löpande i samband med att mer information blir tillgänglig.
Streama eller se hockey-VM på tv 2026
Det är sedan 2020 Nordic Entertainment Group som har exklusiva sändningsrättigheter till hockey-VM i Sverige. 2026 visas samtliga matcher via streamingtjänsten Viaplay och på TV6 och TV10. Du ser alla Sveriges matcher på TV6.
“(...) Det här är en turnering som sitter djupt rotad i den svenska idrottsjälen, och även i vårt hus”, kommenterade NENT Group Sveriges dåvarande sportchef Per Nunstedt företagets beslut att förlänga rättigheterna för ishockey-VM med fem nya år från 2024 till och med 2028.
“När TV3 förvärvade rättigheten 1989 så var det den tidens största TV-kupp som isolerat förändrade dåtidens tv-landskap. Då visade vi 23 raka mästerskap, och nu är alltså sammanlagt nio nya VM klara.”
Streama hockey-VM 2026
För att försäkra dig om att du kan ta del av all action från hockey-VM 2026 behöver du ett streamingabonnemang som innehåller Viaplay Medium. Med Viaplay Medium får du – utöver alla matcher från hockey-VM – även tillgång till en hel del annan sport, filmer och serier.
- Viaplay Medium köper du enklast direkt på Viaplay.se/se-sv/get-sport.
- Du kan även lägga till Viaplay i ett paket hos någon annan leverantör av streamingtjänster, som till exempel Allente Stream med tillvalspaketet Viaplay Total.
Tv-tider och kanaler för Sveriges matcher i hockey-VM 2026
Texten uppdateras så fort mer information finns tillgänglig.
Kommentatorer och experter under hockey-VM 2026
Vilka det blir som kommenterar och agerar experter under hockey-VM 2026 är vid tidpunkten för när den här texten skrivs ännu inte offentliggjort. Viaplays uppställning med hockeyexperter och -kommentatorer som syns i samband med sändningarna från NHL, junior-VM och hockey-VM består vanligtvis av flera starka namn. Bland dessa hittar vi Niklas Jidhe, Niklas Holmgren, Peter Forsberg, Mattias Norström, Erik Granqvist och Jonatan Lindquist.
Texten uppdateras så fort mer information finns tillgänglig.
FRÅGOR OCH SVAR OM HOCKEY-VM 2026
Här samlar vi de vanligaste frågorna om hockey-VM 2026.
🏒 Vilka NHL-spelare är med i Tre Kronors VM-trupp 2026?
🏒 När startar Hockey-VM 2026?
🏒 Var spelas Hockey-VM 2026?
🏒 Vilka länder är med i Hockey-VM 2026?
🏒 Hur streamar jag Hockey-VM 2026?
Hockey-VMs historia och intressanta fakta
Första VM-turneringarna
Hockey-VMs historia föranleddes av Europamästerskapen, en turnering som spelades mellan 1910 och 1932.Det var först vid sommar-OS 1920 som den första världsmästerskapsturneringen gick av stapeln. De historiska första vinnarna blev Winnipeg Falcons från Kanada, där Sverige slutade fyra.
Hockey blev därefter en del av vinter-OS och fram till och med OS 1968 delades världsmästerskapstiteln ut när turneringarna sammanföll. De tre första VM-turneringarna spelades inom OS-programmet innan det första fristående världsmästerskapet hölls år 1930 i Frankrike, Österrike och Tyskland.
Tidigare mästare och medaljörer
Hockey-VM har hittills spelats 87 gånger. Totalt har tio landslag vunnit guld, medan ytterligare fem nationer har tagit medalj. Maratontabellen toppas av Kanada, som totalt tagit 53 medaljer – varav 28 guld. Tvåa är Sovjetunionen, som debuterade i VM 1954 och deltog fram till 1991, och lyckades ta medalj i samtliga 34 turneringar de medverkade i. Därefter kommer Tjeckoslovakien med 48 medaljer - två guld fler än Sverige på en delad tredjeplats.
Den fullständiga top 10-listan ser ut som följer:
- Kanada: 28 guld, 16 silver och 9 brons
- Sovjetunionen: 27 guld, 10 silver och 10 brons
- Tjeckoslovakien: 13 guld, 13 silver och 22 brons
- Sverige: 11 guld, 19 silver och 18 brons
- Finland: 4 guld, 9 silver och 3 brons
- USA: 3 guld, 9 silver och 9 brons
- England: 1 guld, 2 silver och 2 brons
- Slovakien: 1 guld, 2 silver och 1 brons
- Schweiz: 0 guld, 4 silver och 8 brons
- Tyskland: 0 guld, 3 silver och 2 brons
Historiska spelare
När det kommer till listan över spelare med flest medaljer är det uteslutande spelare från Sovjetunionen på listan. Längst upp hittar vi den legendariska målvakten Vladislav Tretiak som mellan 1970 och 1983 vann tio guld, två silver och ett brons.Tretiak tog alltså medalj vid samtliga turneringar han deltog i. Tvåa och tre på listan över spelare med flest VM-medaljer i prisskåpet är backen Alexander Ragulin och forwarden Alexander Maltsev, med 12 medaljer vardera.
Sedan 1999 utses varje år turneringens mest värdefulla spelare – en utmärkelse som bland annat tilldelats Mats Sundin (2003), Niklas Kronwall (2006), Viktor Fasth (2011) och William Nylander (2017).
Sverige som värdland för hockey-VM genom historien
Första gången Sverige stod som värdland för hockey-VM var 1949 i Stockholm. Det året slutade Tre Kronor på en fjärdeplats, där guldet gick till Tjeckoslovakien. 1954 var det sedan dags igen när Stockholm återigen stod som värdstad för turneringen.
Med VM i Stockholm 2025 inräknat har Sverige arrangerat totalt tolv VM-turneringar. Nedan följer en komplett lista med årtal då Sverige stått som arrangör för hockey-VM, med Tre Kronors placering inom parentes: 1949 (4), 1954 (brons), 1963 (silver), 1969 (silver), 1970 (silver), 1981 (silver), 1989 (4), 1995 (silver), 2002 (brons), 2012 (6), 2013 (guld) och 2025 (brons).
Det räcker med en snabb överblick för att kunna konstatera att Tre Kronor gör bra ifrån sig när hockey-VM spelas på hemmaplan. Kanske mycket tack vare den trogna och passionerade hemmapubliken?