HockeyNews
PLUS

Så blev DIF starkare

(529) Mikael Ahlén
Johanna Lundberg/Bildbyrån

Publicerad: 12 oktober 2017

FacebookXWhatsApp

Djurgården har inlett säsongen starkt och har nu fyra raka trepoängare. En av förklaringarna till den fina starten på SHL är samarbetet med en mental coach. – Vi har jobbat mycket med gruppen på försäsongen, så vi är en tight grupp, säger Djurgårdsforwarden Mikael Ahlén.

Visst, Djurgården kan bli bättre. Powerplay behöver bli effektivare. Boxplay likaså. Passningsspelet, så att vägarna in i anfallszonen blir asfalterade i stället för grusiga och gropiga, måste utföras med större koncentration och precision.

Men om en del detaljer behöver putsas till är det nödvändigt att ha tålamod och att ha förståelse för personerna som kämpar tillsammans. Där utstrålar Djurgårdens lag hösten 2017 en stor trygghet. Sammanhållningen kan redan vara en faktor som hjälpt laget till 15 poäng.

– Jag tycker man ser det i matcherna, vi jobbar hårt för varandra. Vi jobbar som ett lag, vad det än står i matchen så jobbar vi hela tiden, säger Djurgårdsforwarden Mikael Ahlén.

Själv är han fysiskt stark och det är inte många med självbevarelsedrift som skulle ge sig in i ett bråk med honom. Men den mentala styrkan är den som kan ge de stora vinsterna, framför allt i slutet av säsongen då allt står på spel.

Mikael Ahlén menar att den mentala faktorn fortfarande är underskattad i svensk ishockey.

– Absolut. Det har man känt i lag där det har gått lite bättre, att det alltid har varit en tight grupp. Det tror jag är något som är jätteviktigt, säger IFK Salems-fostrade Ahlén, som för att komma dit han är i dag har spelat i division ett med Nybro och i hockeyallsvenskan med Troja-Ljungby.

Och med hjälp av den mentala tränaren Hans Jöhnk ska Djurgården etablera sig i toppen av SHL.

– Vi har haft lite gruppmöten med vår mentala coach Hans Jöhnk och fått gruppen sammansvetsad på det viset. Sedan var vi i väg på en herrgård och hade lite team building. Sådant där är alltid bra för att lära känna varandra utanför isen också.

Det är inte bara spelarna som har hjälp av Jöhnk. Även sportcheferna Joakim Eriksson och Thomas Johansson får tydliga råd i sitt ledarskap så att de ska vara så bra chefer som möjligt för tränarstaben. Spelmässigt försöker Djurgården utveckla sin idé och i år har mycket fokus legat på att backarna i sina offensiva attacker ska göra ännu bättre bedömningar så att det inte rivs upp hål bakåt.

Hittills har det sett bra ut.

– Vi fick med oss någonting från förra året. Vi fick med oss ett spel som vi tycker satt ganska bra och vi har tagit med oss ganska mycket av det till i år och jobbar vidare på det, menar Ahlén.

Senast mot Växjö gjorde han själv sitt första mål för säsongen när han efter en vunnen tekning av Linus Johansson i anfallszonen, och skott från backen William Lagesson kastade sig fram och tryckte in 1-1. Målet ledde till en vändning och till en 2-1-vinst.

– Vi sa innan matchen att vi skulle försöka ha tålamod och mala ner dem. Det var väl det vi försökte göra, och som det blev till slut också, säger Ahlén.

Förra säsongen satte han nytt personligt mål- och poängrekord i SHL. Då gjorde slitvargen åtta mål och sju assist. Men det första målet kom inte förrän den 22 november. Det tog 19 matcher 2017. Det tog alltså bara sju matcher den här hösten.

Mikael Ahlén är bara ett av exemplen på att Djurgården börjat säsongen starkt på många sätt. Precis som serieledande Färjestad, som på torsdagskvällen på Hovet ska försöka bryta Djurgårdens fyra matcher långa segersvit.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!