HockeyNews
PLUS

Backlunds spik: Björklöven återtar vinnarspår

(31818) Björklöven PP
Bildbyrån

Publicerad: 2 februari 2024

FacebookXWhatsApp

En ångestfylld bottenmatch på Gotland stänger fredagens Powerplay-butik. I övrigt handlar allting om HockeyAllsvenskan. Djurgården ställs inför en klurig uppgift i Jämtland och Björklöven åker till Uppsala i jakt på revansch. Dessutom finns ett skållhett Smålandsderby på dagordningen. Mina tankar inför den luriga omgången finns nedan. Häng med!

Spelstopp: 18:59


1. Västerås - Södertälje 2

Trevor Mingoia gav Västerås en smakstart och hade också chansen att bli frälsa laget med en sen kvittering mot Djurgården. Men istället missade han pucken i slutsekunderna och tiden rann iväg. Halonen fanns mellan stolparna, trots rapporterna om en rejäl kollision på träning. Det gjorde däremot inte sjuke Elias Pettersson. Södertälje hade ett gäng spelare borta mot Kalmar och tappade dessutom den framträdande backen Olli Vainio under matchens gång. Spelet var krampaktigt till en början. Då tog ynglingarna initiativet. Bröderna Hesselvall fick fart på laget, varpå Sebastian Dyk gick i bräschen när 0-2 blev 4-2. Tvåan är första tecken ned på lappen, med ettan som primär följeslagare.



2. Östersund - Djurgården X

10-28 i skottstatistiken. 4-1 i mål. Hockey är inte alltid logisk, något som Östersund måste utnyttja om de ska ha någon som helst chans att ta sig upp på säker mark. Det vore nämligen allt annat än logiskt om de lyckades. Inlånade Jokinen ser ut att vara en stor tillgång och Sebastian Benkers målform går inte av för hackor. Bägge spelade huvudroller i segern mot Björklöven. Djurgården kom undan med blotta förskräckelsen senast mot Västerås (3-2). Viktor Andrén stod för ett par vitala parader när motståndarna låg på för en kvittering, men släpper fortfarande en hel del farliga returer. Krügers återkomst dröjer till nästa vecka och då lever DIF farligt. Måla tvärs över och håll en tumme för knallen.



3. Kalmar - Nybro 1

Lapp på luckan är att vänta i Hatstore Arena när ett av seriens hetaste derbyn går av stapeln. Slutspelsjagande Kalmar har två pinnar upp till Almtuna efter den märkliga förlusten mot Södertälje. KHC dominerade spelet matchen igenom, men fick inte lön för mödan. Istället small det bakom Engstrand i buren och en olycka kommer sällan ensam (2-4). Nybros onsdag var desto muntrare och innehöll bland annat en succédebut för Maksim Semjonovs. Han överglänstes dock av Kalle Holm. Backen som hämtades från Dalen har snabbt vuxit ut till en bärande balk för Vikings. Han får enorm istid, inte minst i powerplay, och gör det otroligt bra. Hemmafördelen gör ettan till utgångstecken. Generös gardering förespråkas i denna svårsiade strid.



4. Mora - BIK Karlskoga 1

Det spelar ingen roll vilka eller hur många som saknas. Mora bara vinner och vinner. Playmakern Daniel Ljunggren var tillbaka från sjukdom mot Södertälje. Han fick dock nöja sig med en plats mellan Björkman och Henrik Eriksson, för Chad Yetmans insatser i förstalinan har gjort honom omöjlig att rucka på. Det ska bli spännande att se vad Hermansson väljer att göra i denna dust. Det var ambivalent i BIK Karlskogas läger efter uddamålsförlusten mot Brynäs (1-2). Långa stunder var det värmlänningarna som dikterade villkoren, men ett par kostsamma misstag i den andra perioden kom att bli ödesdigra. Att stoppa slåttermaskinen MIK i Smidjegrav Arena riskerar att bli en ny övermäktig uppgift för Halls herrar. Ettan spikas trots risk för överstreckning.



5. Brynäs - Tingsryd 1

När profilerna som stulit rampljuset den senaste tiden - Indrasis, Rödin och Kopacka - hade en tystare afton mot BIK Karlskoga klev en italiensk yngling fram. Jag talar givetvis om Damian Clara, som bär en enorm börda när Brynäs sportsliga ledning inte lyckats lösa någon ersättare till Anders Lindbäck. Och som han gör det. Kroppsligt och mentalt är Clara en gigant och på andra sidan Atlanten slickar Ducks sig om munnen. Tingsryd hade matchfritt i onsdags och har kunnat rikta fullt fokus på denna uppgift. Backkuggen Lagerberg lirar med Leksand i Göteborg under fredagen och är ett osäkert kort till detta möte. Att slänga med ett kryss vid sidan av den våldsamt streckade ettan är inte fel. Mer än så ska inte krävas.



6. Almtuna - Björklöven 2

Det är svårt att sätta fingret på specifika situationer mot Nybro där Almtuna saknade Jakob Ragnarssons trygghet där bak. Men en rad av kostsamma misstag och i allmänhet ganska rörigt spel framför den egna kassen kostade i slutändan alla tre poäng (3-4). Björklöven ägde spelet under stora delar av mötet med Östersund. Dessvärre för deras del var det jämtarna som gjorde målen. Niklas Svedberg kom inte upp i samma nivå som när han glänste mot Brynäs och framåt saknades Powell. Han är osäker till spel även här. Trots det gillar jag Lövens chanser att studsa tillbaka. Rollspelarna har höjt sig rejält mot slutet och fäller avgörandet i Gränby Ishall. Bra tvåa!



7. AIK - Västervik X

Det var sannerligen ingen klockren insats som renderade i tre AIK-pinnar när dessa lag drabbade samman i ACT-hallen under onsdagen. Att skadeläget fortsatt är dystert syntes tydligt, men Tobias Normann var stabil i kassen och räddade tillsammans med Ole Engeland Andersen ett kollektiv som inte kom upp i nivå (4-2). Västervik var snäppet bättre i spelet, särskilt i den första perioden. Kvaliteten framför mål finns inte där, vilket i synnerhet är fallet när Theo Jacobsson kallats tillbaka till MoDo och Jake McGrew sålts till just Gnaget. Med det sagt visade onsdagens jämna duell att den löjeväckande streckningen till vänster är omöjlig att motivera. Helgardera och jobba in skrällen.



8. Visby/Roma - Skövde 1

Visby/Roma lånade in Tim Bothén från Kalmar som en tilltänkt toppback. Långa stunder har han levt upp till förväntningarna, men vintern har bitvis spolierats av en skada. När gutarna tog med sig tre starka pinnar hem från Mariestad visade Bothén att han är tillbaka på allvar med dubbla strutar. Nu väntar nästa västgötska utmanare, men denna gång slipper “Säcken” och company resan till fastlandet. Istället tvingas Skövde sätta sig på färjan. Det gör de med vetskapen om att ett positivt resultat är nödvändigt för att inte halka efter ytterligare. Framboise skeppades till Nyköping efter att ha halkat ned i hierarkin och nyckelgubben Thilander förblir på skadelistan. Påmålning sker från vänster, men här är det inte läge att snåla med tecken.



Backlunds dunderspik: Björklöven

Efter fina resultat mot toppkonkurrenten kom motreaktionen för Björklöven i form av 1-4 mot Östersund. Det var knappast talande siffror och chanserna att hitta tillbaka till vinnarspåret ska vara goda mot ett delvis demonterat Almtuna.


Backlunds skrällbud: Västervik

Västervik hade god skrällchans redan i den första av två episoder mot AIK. Förlusten hemma i ACT-hallen sved, men prestationen var mer än godkänd. Inte heller på Hovet vill jag skriva av smålänningarna när ettan streckas till solen.

Klicka här för att följa våra tipsförslag

324 rader

1. Västerås - Södertälje 12

2. Östersund - Djurgården 1x2

3. Kalmar - Nybro 1x2

4. Mora - BIK Karlskoga 1

5. Brynäs - Tingsryd 1x

6. Almtuna - Björklöven 2

7. AIK - Västervik 1x2

8. Visby/Roma - Skövde 1x2


I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!