HockeyNews
PLUS

Stråhle: ”Skulle ljuga om jag säger att jag mår bra”

(31099) Viktor Stråhle
Bildbyrån

Publicerad: 31 december 2023

FacebookXWhatsApp
Hans Björklöven har dalat till en femteplats i tabellen efter den fina starten på säsongen.
Viktor Stråhle är dock övertygad om att det kommer att vända snart – men det är klart att han känner en viss oro.
– Jag skulle väl ljuga om jag säger att jag mår bra, men hela det här yrket är som en berg- och dalbana, säger han till Hockeynews.
Utan att överdriva skulle man kunna påstå att det, rent poängmässigt, sett riktigt risigt ut för Björklöven i två månader nu. På deras 15 senaste matcher har de åkt på inte mindre än nio förluster. Något som inte ska kunna ske med den truppen.

– Vi skapar mycket lägen och vi släpper inte till i närheten av lika mycket som vi gjorde i början av säsongen när vi tog mycket poäng. Då tycker jag att vi var ihåliga och slarviga med pucken men vi lyckades ändå vinna hockeymatcher. Nu tycker jag att vi har lagat vår defensiv, vi släpper inte till lika många stora lägen, så där är vi mycket bättre, säger Viktor Stråhle.

Han är väl medveten om att han verkar i en resultatorienterad bransch, men har svårt att gräva ner sig för djupt när han analyserar sitt lags insatser de senaste två månaderna.

– Den stora bilden handlar om att plocka poäng men vi måste ändå titta på prestationen eftersom det är den som ger oss poäng över tid. Det handlar om både underliggande statistik och hårda fakta och kollar man på det så ser man att vi släpper till näst minst chanser i det inre slottet och vi har fått ner våra expected goals mot oss med 0,45 per match de senaste 15 matcherna om man jämför med de första 15 samtidigt som vi har kvar vår offensiv och nästan blivit lite bättre offensivt om man ska vara riktigt detaljerad, säger Björklövens tränare Viktor Stråhle.

Det måste vara frustrerande att se att de underliggande siffrorna går åt ett håll och poängskörden åt ett annat?

– Ja, men det som är bra är att man tvingas jobba ännu hårdare. Jag tycker fortfarande att vi har ett lag som är som svampar i sättet de suger åt sig. Alla drar åt samma håll, alla vill samma sak och tar vi upp någonting så får vi ut det. Så jag vet att vi kommer att vända det här så länge prestationerna fortsätter att vara så här bra. Sen kan jag tycka att vi kan vara ännu bättre än det vi visat upp.

Hur mår du när det går så här illa?

– Jag skulle väl ljuga om jag säger att jag mår bra, men hela det här yrket är som en berg- och dalbana, det tror jag alla som har det kan skriva under på. Man lever i en ständig halvplåga. Även när man vinner mycket är det alltid något som man inte är nöjd med och skulle vilja rätta till. Det är svårt att sitta nöjd och tycka att man är jävligt bra, det är inte riktigt så den här branschen funkar utan man vill ju hela tiden bli bättre. Det är klart att resultaten kan styra tanken ibland men det är viktigt att vara saklig. Hur är prestationen och hur kan vi få den att bli bättre?

Känner du att du verkligen har förtroendet från organisationen och sportchefen Per Kenttä?

– Ja, det gör jag absolut. Så länge vi jobbar rätt och riktigt och inte sitter nöjda oavsett om vi ligger etta eller femma som vi gör nu så känner jag att jag har fullt förtroende. Det finns ingen som kan säga att jag eller mina kollegor eller varje spelare eller varje ledare runtomkring det här laget inte gör allt i vår makt för det gör vi.

Man får bilden av att Per Kenttä också jobbar väldigt mycket. Hur mycket arbetar ni ihop?

– Vi jobbar jättenära, vi hörs och ses flera gånger per dag och försöker knäcka varenda liten grej. Det är ju det som gör att det är kul också, att vi alla drar lika hårt åt samma håll och vill framåt. Håller vi med varandra alltid? Nej, det är klart att vi inte gör, det gör man inte på någon arbetsplats, men det gäller att hitta vägar. Det är extremt prestigelöst, titlar till höger och vänster spelar inte så stor roll i vår förening utan det handlar om att hitta den bästa lösningen och då spelar det ingen roll om det är en spelare, en materialare, en sportchef eller en tränare som kommit med den, då går vi på det, säger Stråhle och fortsätter:

– Sen så sitter vi inte och killgissar, vi vill ha fakta på fötterna innan vi gör förändringar. Det är klart att man kan sitta och brainstorma men det gäller ändå att ha kött på benen när vi väl väljer att gå nånstans.

Kollar ni på några eventuella förstärkningar? Känner du att det saknas något i laget?

– Jag tycker att vi har ett bra lag på papperet, jag har ingenting att gnälla på. Ett kompetent lag som borde ha tagit fler poäng så jag har ingenting att gömma mig bakom och säga att ”om vi hade haft det så hade vi haft fler poäng”. Per har satt ihop ett jättebra lag som jag är tillfreds med och jag litar på varenda kotte där inne och jag vet vad vi besitter för högstanivå och det gäller att vara där uppe och touche hela tiden för att vara med i en tight liga.

Känner du pressen från fansen?

– Den största pressen kommer nog från mig själv skulle jag vilja säga, men det är väl klart att det, i en sån här stad där det finns ett enormt engagemang med 5000 på läktaren varje kväll, vore konstigt om inte de skulle bry sig och tycka och tänka och bli förbannande och glada och ledsna. Man får uppleva hela känslosvallet när man följer ett lag och det är inte mer än rätt att de yttrar sina åsikter. Våra fans är superviktiga, och det vore konstigt om de inte tycker och tänker, hade de inte gjort det hade vi inte haft 5000 på läktarna heller. Det är klart att man får sig nån känga ibland men det kommer å andra sidan med jobbet.

– Jag skulle inte vilja ha något annat jobb än det här och jag trivs jättebra med det jag gör och jag trivs framför allt i den föreningen som jag representerar nu och jag känner en jättestor stolthet över att vara här i Björklöven. Det är en grymt välskött förening.

ANNONSSe ALLA matcher på TV4 PLAY+ SPORT TOTAL – spara 1200 kr med Hockeynews

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!