HockeyNews
PLUS

Döms efter TV4 – Allard: "Domarna skämtade om det"

(30543) Allard Westberg
Bildbyrån / TV4

Publicerad: 10 december 2023

FacebookXWhatsApp

Så här får du inte göra. Åtminstone inte när TV4 uppmärksammar det. 
– Specialgjort tandskydd för flera tusen – det använder han som tuggummi, sa Patrik Westberg i TV4-rutan.
Nu är Luleåspelaren anmäld till disciplinnämnden och döms till 5 000 i böter.


Luleås Frederic Allard är nu anmäld till disciplinnämnden. För att under matchen i Linköping släppt ut sitt tandskydd vid flera sekvenser som fångats av videobilder.

“Under matchen Linköping mot Luleå så spelar Luleåspelaren nr 3 Frederic Allard med sin skyddsutrustning på felaktigt sätt. Ett tandskydd skall sitta över tänderna för att skydda och inte vara utanför munnen under spelet”. 

Norrbottens lokaltidning Kuriren skriver om anmälan:

"Luleå Hockeys back Frederic Allard har för vana att, under spelets gång, tugga på sitt tandskydd, vilket TV4:s kommentator Patrik Westberg uppmärksammade under lördagens match mot Linköping. Nu har kanadensaren anmälts för det".

Kurirenreportern David Jiglund kallar på "X" Luleåspelaren Allard för "tandskyddstuggaren".



Westberg i TV4 till bilderna som föranledde anmälan: 

– Det är bra med tandskydd. Men Allard har det hängande och kliar sig mest i skägget med... 

Westberg konstaterade också:

– Specialgjort tandskydd för flera tusen – det använder han som tuggummi.

Vid ett tillfälle ses Allard samspråka med domaren och Westberg läste då in:

– "Ska du inte ha det där?" och "Nej, jag har ändå porslinständer".

I utredningen efter anmälan, svarar Allard själv:

“Utifrån att jag tidigare spelat mina 10 tidigare SHL-matcher på det viset, utan att få någon återkoppling på att något skulle vara fel, så har jag utgått från att jag gjort det på eget ansvar för mina egna tänder. Den enda återkoppling som jag fått var faktiskt i lördagens match mot Linköping, när en av domarna skämtsamt frågade mig om jag tuggade på ett tuggummi. I stället för att ge mig en varning eller säga till att något varit fel. Därför hoppas jag att den här anmälan kan fungera som en första varning och att jag därefter ges chansen till bättring”.

Beslutet blir 5 000 i böter, meddelar disciplinnämnden nu:

"Syftet med skyddsutrustning är att skydda spelaren från typiska skaderisker. Även om matchfunktionären gör en inledande kontroll åligger det spelaren själv att vid var tid se till att skyddsutrustningen bärs på ett korrekt sätt på isen som uppfyller ändamålet med skyddsutrustningen. Av utredningen framgår att Frederic Allard inte burit tandskydd på ett ändamålsenligt sätt. Nämnden anser att Frederic Allard gjort sig skyldig till illegal equipment (felaktig skyddsutrustning). Förseelsen bör leda till bestraffning i form av ett måttligt bötesstraff".

Från samma match anmäldes en hemmaspelare för filmning: 

“I tredje perioden när det återstår 13.50 så utvisas Linköpingsspelaren nr 26 Fabian Wagner för Diving or embellishment. Wagner tacklar Luleåspelaren nr 23 Jesper Sellgren i kortsargen. När Wagner är på väg bort så slår Sellgren ett slag på skridskon på Wagner som väljer att förstärka situationen genom att falla ner på båda sin knän och åka haltande därifrån”

Även Wagner får 5 000 i böter.

Linköping vann matchen med 5-2.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!