Bildbyrån (montage)

Publicerad: 5 april 2023

Kampen i Kvalserien till Hockeyallsvenskan hårdnar.

Efter tre omgångar tar Nybro över serieledningen.

Borta mot Väsby avgjorde laget genom ett straffslag med 25 sekunder kvar – det fick Dick Axelsson att surna till och 35-åringen åkte på ett matchstraff för "abuse of officials"

Två av förhandsfavoriterna ställdes mot varandra i kvalseriens tredje omgång – Väsby och Nybro. Gästerna från Småland fick en fin start när Anton Brandhammar smällde in ledningsmålet med ett slagskott i krysset i den första perioden. Innan perioden var över kunde laget även gå upp till en tvåmålsledning. Men Väsby kom tillbaka i den följande perioden. Calle Åsell reducerade och med 37 sekunder kvar kunde Dick Axelsson kvittera i powerplay efter en märklig puckstuds.

Slutperioden var länge mållös och matchen såg ut att gå emot förlängning men med 25 sekunder kvar av matchen åkte Juho Liuksiala till sig ett friläge, blev upphakad och domaren signalerade för straffslag. Straffen tog han själv hand om och satte matchavgörande 3–2 för Nybro.

Någon som inte var nöjd med domarens beslut var Dick Axelsson. Direkt efter straffslaget var han framme hos domarna och sade några väl valda ord. Han tilldömdes först två minuter för "abuse of officials" men efter att han fortsatt att snacka skickades han av banan. 2+10 för "abuse" och 20 minuter "game misconduct" – totalt 32 utvisningsminuter för Axelsson.

Segern innebär att Nybro nu toppar serien. Laget står på sex poäng efter tre omgångar precis som Hudiksvall och Kalmar, dock med något bättre målskillnad.

Väsby IK HK – Nybro Vikings IF 2–3 (0–2, 2–0, 0–0)
Mål, NYB:
Anton Brandhammar, Sebastian Borg, Juho Liuksiala.
Mål, VÄS: Calle Åsell, Dick Axelsson.
Skott: 19–29 (5–14, 8–6, 6–9)

***

Hudiksvall var det enda lag som vunnit sina två inledande matcher när man tog emot Kalmar i den tredje omgången. Laget kom ut med ett fysiskt spel i inledningen och tvingade Kalmarmålvakten Jonathan Stålberg till ett par kvalificerade räddningar. Men något mål för hemmalaget blev det inte utan istället kunde Kalmar ta ledningen med nio sekunder kvar av första genom Kaden Elder.

I mitten av andra perioden kunde Kalmar även utöka ledningen och efter att Filip Lander dragit på sig en utvisning satte Jesper Sellin även 3–0 för Kalmar i det efterföljande numerära överläget. Hudiksvall tog timeout, lyckades reducera men när Martin Schreiber gjorde 4–1 till gästerna i mitten av tredje kunde inte Hudiksvall resa sig. Matchen slutade till slut 5–2 till Kalmar och båda lagen står nu på sex poäng i toppen av serien tillsammans med Nybro.

Hudiksvalls HC – Kalmar HC 2–5 (0–1, 1–2, 1–2)
Mål, HHC:
Henrik Olsén, Alexander Popovic.
Mål, KHC: Kaden Elder, Hampus Karlsson, Jesper Sellin, Martin Schreiber, Victor Laz.
Skott: 28–29 (9–12, 10–13, 9–4)

***

Piteå var enda laget som stod utan poäng efter två matcher. I den tredje väntade ett möte mot fjolårets nedflyttade lag från Hockeyallsvenskan – Troja-Ljungby. Det blev en målsnål historia i Isstadion LF Arena där första målet dröjde till mitten av den andra perioden – Tommy Wargh gjorde 1–0 för hemmalaget. Troja-Ljungby kunde dock kvittera innan perioden var över. Avgörandet skulle dröja tills det återstod drygt tre minuter av matchen. Då blev den Kirunafostrade 20-åringen Rasmus Similä stor hjälte för Piteå med sitt 2–1-mål.

– Det är en riktig krigarinställning från samtliga idag. Nu vet vi nivån vi behöver upp på varje match, kommenterade Piteås sportchef Jonathan Glader efter matchen.

Efter tre matcher står nu tre av lagen i kvalserien på tre poäng, och tre lag på sex poäng. Det är med andra ord fortfarande jämnt och vidöppet om den allsvenska platsen.

Piteå HC – IF Troja-Ljungby 2–1 (0–0, 1–1, 1–0)