HockeyNews
PLUS

Tummen upp till det nya regelverket: ”Mindre risk för missförstånd”

(19911) regler
Bildbyrån

Publicerad: 7 juni 2021

FacebookXWhatsApp

IIHF beslutade under helgen om ett gemensamt regelverk för samtliga toppligor, vilket innebär att bland annat ”coach’s challenge” kommer att komma till Sverige.
Förändringarna välkomnas av spelare och ledare i SHL.

– Enkelhet och tydlighet är jättebra, säger Växjös Sam Hallam. 

– Jag tycker det är positivt, säger Färjestads Victor Ejdsell. 



På lördagen meddelade IIHF vid sin årliga kongress att de tagit beslut om att köra på samma regelbok för samtliga toppligor runtom i världen. 


Det innebär en rad nya regler inom den svenska hockeyn, där bland annat följande förändringar kommer att införas:


 En begränsad yta för målvakter bakom målet för att åstadkomma en mer offensiv hockey, ungefär som i NHL och KHL.

 Videobedömning och coach’s challenge för fler situationer där tekniken tillåter det.

 Några fysiska regelbrott leder till ett större straff men utan automatiskt matchstraff som följd.

 När man åker in i anfallszonen ska blålinjen ses som tredimensionell, vilket gör att en anfallande spelares skridsko som är i luften ovanför blålinjen anses vara onside.


LÄS MER: Klart: Nu kommer NHL-reglerna till SHL och Hockeyallsvenskan


Att alla ligor får i stort sett samma regelbok välkomnas av både spelare och ledare i SHL. 


– Det låter som att det är väldigt små justeringar. Det som är bra är att det blir mindre risk för missförstånd när spelare går mellan ligor eller man spelar CHL eller landslagsspel. Enkelhet och tydlighet är jättebra. Det är bara positivt, säger Växjös tränare Sam Hallam. 


Färjestadsforwarden Victor Ejdsell håller med: 


– Det är positivt att ha lika överallt. Det ger även alla en chans att lära av varandra när det kommer till bedömningar och så vidare. Det underlättar nog att det är lika överallt, framförallt för domare som åker iväg på landslagssamlingar och så vidare. Jag tycker det är positivt, säger han.  


Djurgårdsbacken Marcus Högström: 


– Det blir nog bra att alla ligor har samma sak så att det blir tydligt. Det blir kul för fansen också, de känner kanske att det här med ”coach’s challenge” är spännande, säger Högström. 


Djurgårdsbacken Marcus Högström är positiv till att toppligorna får ett gemensamt regelverk. Foto: Bildbyrån

Sam Hallam är desto mer skeptisk till ”coach’s challenge” på grund av att antalet avbrott i matcherna lär öka. 


– Jag har väl tyckt att vi har tillräckligt med avbrott i matcherna med powerbreak och så, men nu införs det och det kanske inte händer jättemånga gånger. Vi får se. Det blir inte vi coacher i båset som ansvarar för det, utan det blir videocoachen på läktaren som får vara lite mer på tårna, säger han. 


Det kan ju vara bra som igår på VM-finalen exempelvis. 


– Ja, absolut. Men vi börjar närma oss gränsen för vad som går att granska. 


– Någonstans finns det en mänsklig faktor involverad hela tiden, både till vem som skjuter skotten som går stolpe in eller ut, men också i bedömningen från domare. Men det är klart att det säkerställer att solklara situationer inte ska kunna leda till mål när det varit en offside, där domaren haft en dålig vinkel eller helt enkelt missat det. Det blir ännu mer rättssäkert. 


LÄS MERNästa säsong blir det NHL-regler i SHL och Hockeyallsvenskan


Victor Ejdsell är positiv till ”coach’s challenge”, men förstår samtidigt de som är emot det:


– Jag tycker att det kan vara bra. Man förstår väl att många vill ha beslut som står kvar på isen, men det har gått så långt nu hur alla lag jobbar kring matcherna och det kan vara något som vår videocoach uppmärksammar som inte syns på isen som kan förändra en hel matchbild, säger Ejdsell.


– Det går ju åt båda håll så klart så det är väl ingen som drar någon större nytta än någon annan. Men det gör ju att det blir mindre misstag från domarna ute på isen. Det går snabbt där ute och även om de är fyra så är det inte lätt att se allt. 


Finns det en risk, som Sam Hallam säger, att det blir för många avbrott i matcherna?


– Ja, men det är väl så klart att det är den negativa aspekten av det hela. Det drar ut ännu mer på tiden. Men till syvende och sist så tror jag att det blir till en fördel för alla. 


En annan förändring är den vid matchstraff, där domaren i det nya regelverket ges möjlighet att åka ut och dubbelkolla videobilder för om matchstraffet ska kvarstå eller om man bedömer att det bara var en tvåminutersutvisning. 


Sam Hallam:


– Det har ju faktiskt redan varit lite så i år att domarna har använt jumbotronen för att bilda sig en uppfattning. Då är det bättre att det finns ett klart regelverk där de kan titta på en situation som de inte kan bedöma om det större eller mindre straffet ska delas ut direkt ute på isen. Det det är väl bra så länge tekniken funkar och det går snabbt. 


– I stället för att snegla på jumbotronen kan de lika bra få bildmaterialet snabbare och göra en snabb och klar bedömning. 


Victor Ejdsell tror att det kan bidra ett sundare klimat för domarna ute på isen om de får möjlighet att titta på situationerna en gång till. 


– Det känns som att det kan bli lite mer trygghet för domarna att ta ett tufft beslut. Man kan uppleva en sak på isen, man ser att den är ful men man kanske har svårt att avgöra hur ful, om den tar i huvudet eller inte. Det kan ta lite mer tid som Sam var inne på, men att få rätt beslut och rätt bedömningar, det är bra för hockeyn.


Det kommer fortfarande finnas små skillnader i regelverket mellan ligorna, men tillsammans med liga- och klubbrepresentanter från de olika ligorna kommer IIHF att föra fortsatt diskussion hur man på smidigaste sätt kan införa reglerna i toppligorna runtom i världen. 



Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)