Nästa säsong blir det NHL-regler i SHL och Hockeyallsvenskan

12 april 2021

Till nästa säsong kommer det att bli NHL-regler i både SHL och Hockeyallsvenskan.

Det kommer att bli coach’s challenge vid målsituationer och om ett slagsmål uppstår mitt i matchen kan det räcka med fem minuters utvisning istället för matchstraff.

– Det här är en elitregelbok så det kommer inte att gälla i ungdomshockey eller juniorhockey, säger SHL:s domarchef Tomas Thorsbrink till HockeyNews.se.Ishockeyn vill tänka som fotbollen och ha ett regelverk för sporten världen över. Under sju åtta år har SHL:s domarchef Tomas Thorsbrink funderat tillsammans med personer på Svenska ishockeyförbundet hur man ska göra det möjligt.


– En svensk spelare idag har ett regelverk i Sverige. Sedan har han ett regelverk om han har förmånen att få spela CHL. I Tre Kronor är det ett tredje regelverk, säger Thorsbrink till HockeyNews.se.


Från och med nästa säsong kan det bli ett och samma oavsett om du spelar i SHL, Finland, KHL, NHL eller i landslaget.


– Det är klart, att då sneglade vi på NHL-regelverket för att se vad som fanns där. Nu är man långt långt framme så troligen kommer det att tas ett beslut på IIHF:s kongress i juni att fatta ett beslut om att införa det. Då kommer Sverige från nästa år också ha NHL:s regelbok, med vissa justeringar, men inte så mycket, säger Thorsbrink.


SHL:s domarchef menar att det i grunden inte är så jättestora skillnader. Men skillnader finns det.


– För tre år sedan gjorde vi om vår regelbok redan så vi har exakt samma regler och strukturer som NHL har. Mycket större ansvar läggs på spelare och coacher. Är det så till exempel att man slåss i matchens sista fem minuter och spelare får ett match penalty (grovt matchstraff), då får coachen också ett match penalty, förklarar Tomas Thorsbrink.


Nästa säsong ser det ut att bli NHL-regler även i Sverige. Foto: Bildbyrån.


– Sedan är det här med coach’s challenge och allt sådant där, som jag tycker är jättebra. Det kommer vi också att få in kanske i SHL, att du kan utmana på goaltender interference vid mål, offside vid mål.


Men det är inte allt. När domarna utdömer matchstraff under en match kan man dubbelkolla det så att det blir rätt. De får då åka till sekretariatet och kolla videobilder av situationen.


– Domarna får kvalitetssäkra, att vid major penalty, alltså större straff, får göra en review. Då tittar man på bilderna och kan säga, okej det här var en femma. Här gjorde vi en felbedömning, då kan man inte annullera, men man kan gå ner på en tvåa. Allt det här är bra, menar Tomas Thorsbrink.


LÄS MERTillåts tuffare spel i SM-slutspelet? Domarbasen om seglivade myten


– Tittar vi medialt tycker alla att NHL-reglerna är jättebra, och NHL är jättebra hela tiden. Men det kommer ändå att vara kött och blod där ute som ska spela, och även döma. Vi vet att borta i NHL är världens bästa spelare. Så är det.


Han poängterar:


– Som supporter är det viktigt med en igenkänningsfaktor oavsett om du ska titta på Sverige-Lettland i ett VM eller om du tittar på en CHL- eller SHL-match.


På vilka nivåer kommer det nya regelverket gälla?


– Det här är en elitregelbok så det kommer inte att gälla i ungdomshockey eller juniorhockey. Det är i Hockeyallsvenskan och SHL det här kommer att gälla.


Även i Hockeyallsvenskan kommer man att spela med NHL-regler från och med hösten 2021. Foto: Bildbyrån.


Synen på slagsmål mellan NHL och SHL har varit stora framför allt bakåt i tiden. I SHL är det matchstraff för slagsmål allt som oftast och match penalty (grovt matchstraff med automatisk avstängning som påföljd).


Så är det inte i NHL. Och inte i SHL heller följaktligen från kommande säsong.


– I NHL är det lite liberalare. Om det är två stycken som vill slåss, bägge är med på det, då kan man bara få en femma (femminutersutvisning) och komma tillbaka, säger Thorsbrink.


– Sedan kan det vara att en vill sluta och den andra fortsätter att slå, då kan det vara matchstraff på den. Det är stenhårda regler exempelvis om du drar en tröja över huvudet. Det är stenhårda regler för sådant. Det är helt spektrum av regler kring slagsmål.


Thorsbrink tillägger:


– Slagsmålen där borta har nästan försvunnit bort. Du har ett spelarfack som är inblandat i det, för tyvärr har du många hjärnskakningar som blir i sådana situationer.


Om båda spelarna är med på slagsmålet nästa säsong kan utvisningen stanna vid fem minuter istället för matchstraff. Foto: Bildbyrån.


Det kommer däremot att bli hårdare tag mot någon som delar ut en tjuvsmäll (sucker punch).


– Om du ger ett slag i skallen på någon som inte är beredd på det så är det mycket hårdare i NHL än i Sverige. Det är inte så att man får göra vad man vill i NHL. Det får man absolut inte göra. Det är betydligt tuffare i vissa delar, säger Thorsbrink.


– Sedan är de betydligt tuffare med allt som har med att göra om du använder klubban som tillhygge. De är tuffare med slashingar och high stick. Däremot tillåter de mer när det gäller kanske tacklingar, saker som går mot huvudet tillåter de mer än vad vi gör för det är en del av sporten. Men samtidigt har de färre hjärnskakningar där borta än vad vi har i Sverige, för de är bättre spelare. Så det är en blandning.


Att hitta en sorts standardlösning för hockeyns regelverk tror Tomas Thorsbrink är rätt väg att gå.


– Det känns bra. Tänk dig när du kan jämföra situationer i SHL med NHL och få hjälp av dem. Vi kanske kan få ett utbyte på toppnivå, att du utbyter domare mellan europeiska länder på ett annat sätt. Det är mycket enklare om alla spelar efter samma spelregler. Det blir kul, säger Thorsbrink.


Domarna kommer genom det nya regelverket att bli bättre skyddade personligen från det som händer i och runt matcherna.


– I NHL är det tuffare mot allt vad som har mot domare att göra. Shit, en tränare fick 1,2 miljoner i böter när han var missnöjd över saker. Nu är vi inte på de nivåerna, men där är det en skillnad. Kliver du över gränsen mot vad du säger till en domare. Det här professionella spelare så någonstans har man ett ansvar själv vad man gör och man måste också sätta det i ett större perspektiv. SHL är en så liten del av svensk hockey, men medialt så är det allt, betonar Tomas Thorsbrink.


LÄS MERFilmningarna oroar domarbasen: "Kan inte komma till ett fotbollsläge"


– Allt en spelare gör här sipprar rakt ner genom systemet till en U12-spelare som tycker att det är lite fränt att åka runt och säga ”fuck you” till en spelare.


Men även på toppnivå ser Tomas Thorsbrink ett så kallat paradigmskifte. Tränare som inte behandlar spelare med respekt byts ut. Och spelare som inte gör detsamma mot andra spelare har också kastats ut från NHL.


– Allt utvecklas och är inte detsamma som för 30 år sedan. Det ska också sägas att på SHL-nivå har vi sjukt kompetenta spelare. Det är extremt sällan vi går över gränsen, så vi har egentligen inga problem på den här nivån. Men om vi tittar under, tittar man på Hockeyettan och nedåt har vi jätteproblem hur de är mot domare. Det är horribla saker. Det gör att vi har svårt att rekrytera folk att döma på lägre nivåer, säger domarbasen Tomas Thorsbrink.


Om IIHF fattar beslut om NHL:s regelverk i toppligorna och internationellt behövs sedan även ett beslut från Svenska ishockeyförbundet. Processen pågår nu och förslaget är ute på remiss.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.