HockeyNews
PLUS

Chansen till serieseger lever för succégänget: ”Tar oss på allvar”

(3797) Per Gustafsson
Petter Arvidson/Bildbyrån

Publicerad: 5 mars 2021

FacebookXWhatsApp
De är ett av säsongens riktigt stora succélag i Hockeyettan och kliver in till kvällens toppmöte mot Nybro Vikings med en chans som fortfarande lever att vinna den södra Allettan. Men än vägrar HC Dalen och tränaren Per Gustafsson att lyfta blicken mot Hockeyallsvenskan.

– Vi spelar så länge vi får vara med, säger han till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

Hela säsongen har varit en enda lång succé för HC Dalen. Laget vann den västra grundserien, men nederlagstippades ändå inför Allettan. Inför slutspurten har den lilla klubben från Norrahammar dock fortfarande möjligheten att nå en ny serieseger.

Kvällens bortamöte med Nybro är en nyckelmatch om den chansen ska fortsätta leva ytterligare någon omgång.

– Vi måste vinna, men det är inget vi tänker på utan det är prestationen och en härlig utmaning framför oss, konstaterar succétränaren Per Gustafsson.

– Vi har lite revansch att utkräva på dem, vi tycker att vi inte gör någon bra match när de var hos oss här sist så vi vill gärna prestera bättre och jag känner att nu på slutet har vi hittat tillbaka lite till där vi var innan Allettan drog igång. Vi har en bra känsla och det är roliga matcher hela tiden.

Men oavsett serieseger eller inte (Nybro sitter fortfarande i förarsätet med tanke på att de har spelat färre matcher), HC Dalens framfart är en stor framgång vilken av topplaceringarna i tabellen de nu än skulle landa på. De har kunnat luta sig mot rutinerade spetsar som Martin Thörnberg, Christoffer Persson och Jakob Stridsberg, men samtidigt är det många andra spelare som tagit stora kliv framåt.

– Vi har ett bra försvarsspel och en bra gameplan när det gäller försvarsarbetet, sen har vi fått in lite spets som har producerat för oss också, så det känns som vi har en bra härlig mix.

– När vi har spelat som bäst och gjort de bästa matcherna, det är när vi spelar på fyra kedjor, då är vi som starkast. Martin Thörnberg var ju inte med i vårserien, i och för sig var Jesper Thörnberg här då, men jag tycker att det är många killar som tagit kliv i år och verkligen visat upp sig.

Martin Thörnberg är en viktig kugge i HC Dalens powerplay. Foto: Bildbyrån


Allettans bästa powerplay
En annan sak som sticker ut är powerplay där det bara är Kalmar (36%) som har bättre statistik i hela Hockeyettan under våren. HC Dalen är det bästa Allettan-laget med sina fina 35,19%.

– Det har funkat bra för oss, det är lite skillnad vad självförtroende kan göra. Vi hade väl nästan sämsta powerplay i höstserien. Vi hade ingen bra statistik, men sen har vi fått in Martin Thörnberg som har en stor del i det, säger Gustafsson.

Hur mycket betyder han i det, är det hela nyckeln?
– Ja, han är ju med och styr upp det på ett bra sätt, sen har vi skickliga spelare i de andra med och det handlar mycket om att våga ta avslut och hitta lösningar och självförtroendet. Vi vet ju om att vi är bra i det och då brukar det rulla på.

– Nu har lagen börjat scouta oss lite, så vi får hitta lite andra lösningar på att ta oss vidare där. Det är ju som vi sitter och scoutar andra lag, de vet ju ungefär var avsluten kommer, men det har vi lösningar för förhoppningsvis.

Kan ni se att motståndarna fokuserar för mycket på Thörnberg och öppnar för andra?
– Ja det märker man, de ska försöka spela tufft på Martin och kanske inte tänker på de andra. Det är ju inte bara Martin i laget, utan han skapar ytor för de andra, så det är både och.


”Gör ont i hjärtat”
En synnerligen relevant fråga för tillfället lyder, hur långt kan HC Dalen gå? Inför säsongen var det inte många som trodde på laget, men ju längre säsongen har lidit ju mer från klarhet till klarhet har de gått. Det är ingen dagslända, utan ett lag som utmanar uppåt på riktigt.

Den där vinnarmentaliteten som en gång fanns i HV71 tycks ha följt med till Norrahammar i takt med att SHL-klubbens gamla profiler blivit fler och fler i klubben.

– Vi har väl tagit den från HV kanske. Det gör ont i hjärtat när man tänker på dem, suckar Gustafsson och åsyftar föreningens kräftgång i botten av SHL.

Du pratar mycket om prestationer och att ta match för match, men har tanken om Hockeyallsvenskan smugit sig in?
– Nej, vi har inte prata något om det. Vi spelar matcher för att vinna dem och vi slår lite ur underläge. Det är ingen som tror på oss, men vi är ett bra hockeylag och vi spelar så länge vi får vara med.

Fast är det verkligen så att ingen tror på er, har inte den pendeln svängt lite i takt med resultaten?
– Lagen tar oss på allvar, det märker man ju. När man möter de nya lagen i Allettan, när vi mötte dem första gången kanske de blev lite chockade, men sen när vi möter dem andra svängen vet de att vi är på riktigt, så det har nog blivit lite annorlunda.

– Det är ingenting som vi funderar på, utan vi vet vad vi kan och vi vet vad vi kan prestera och vi känner oss inte slagna av något lag i den här serien.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här

* * *

Intressant?! Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!