HockeyNews
PLUS

LISTA: De fem mest spännande lagbyggena i Hockeyettan Södra

(14460) Halmstad
Jesper Zerman/Bildbyrån

Publicerad: 8 juli 2020

FacebookXWhatsApp

Sommarsemestern är här men de flesta av gängen som till hösten kliver in i Hockeyettan har kommit skapligt långt med sina lagbyggen och vissa ser mer spännande ut än andra. Utan att lägga någon värdering i var i tabellen de kommer att sluta eller hur bra de är i förhållande till andra lyfter HockeyNews krönikör Mikael Mjörnberg i fyra artiklar fram fem lag från varje serie vars lagbygge ser lite extra intressant ut.
Idag: Hockeyettan Södra.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Mörrum
Det blev lite hybris när Marcus Paulsson valde att vända hem till moderklubben. Känslan är att föreningen trodde att det skulle gå lite väl lätt att segla mot stjärnorna med den tungt SHL och allsvenskt meriterade forwarden i laget. Men en tunn trupp och uselt scoutade tränar- och importrekryteringar satte käppar i hjulet för det. I laxlandet tycks man dock ha tagit den gångna säsongens debacle som en lärdom.

Nu tvingar förstås en svag ekonomi fram en aningen mer modest satsning, men sättet man byggt det lag som nye coachen Thomas Engman (från Strömsbro) ska förfoga över är intressant. Mörrum har plockat in lovande ynglingar och poängstarka rightare från division 2 i en salig blandning som på papperet knappast skrämmer, men som kan bli riktigt bra. Här har man möjligheten att få ut det bästa av ”doldisar” snarare än att tvingas bli besvikna över stjärnvärvningar som underpresterar. Det kan bli bra. Speciellt som man fortfarande har Marcus Paulsson på toppen av allt.

Tranås
Det finns i vanlig ordning ett stort frågetecken och det är målvaktssidan. Under åren där Tranås byggt kring sin solida stomme och blivit en maktfaktor i Hockeyettan har det hela tiden varit de sista utposterna som varit den svaga punkten och så fortsätter det att vara trots att man till kommande säsong gjort rent hus på den positionen och plockat in två helt nya keeprar. Daniel Eriksson och David Elmgren är två duktiga Hockeyettan-målvakter, men är de bra och stabila nog att fatta en förstaspade i ett riktigt topplag?

Utöver den lilla anmärkningen ser Tranås oförskämt spännande ut. Stefan Fransson har fått behålla i stort sett det mesta av det bästa från det lag som tog sig till kvalserien 18/19 och var en match därifrån när säsongen avbröts 19/20. Detta kryddat med målskytten Simon Rodling och offensivt begåvade Emil Backman (som förvisso kom in redan vid transferdeadline men som nu stannar). Samtidigt är spelarförlusterna sådana som man kan leva med. Det är dags för Tranås att kliva fram och konkurrera om seriesegern även i grundserien.

Spetsforwarden Mattias Elfström återvänder till Hanhals, platsen för hans senaste succé. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån


 Hanhals

Det är ett tungt tapp att Niclas Högberg efter fyra raka säsonger tar klivet bort från tränarbänken i klubben (och tar över Tranås kommande säsong), men det var dags. Succétränaren tog laget till Hockeyettan och han höjde nivån på verksamheten så till den grad att laget tog sig till Allettan och drog blickarna till sig för sin offensivt gladlynta hockey säsongen 18/19. Men den gångna vintern var en fullständig kraschlandning. Ett monumentalt fiasko som föreningen nu måste resa sig ifrån.

Det stora problemet var egentligen att föreningen inte klarade av att parera tappen av all sin spets snarare än att det var tränarens fel, men när man nu ska bygga nytt är det lika bra att allt blir nytt. Och för att vara en klubb i den position Hanhals för närvarande befinner sig är värvningarna högintressanta. Tony Pappila är forwardsspets, Jens Hellgren är defensiv spets och målglade Mattias Elfström återvänder till platsen för sin senaste succé efter ett mindre lyckat år i Troja/Ljungby. Det ska bli oerhört spännande att se var Hanhals tar vägen i vinter.

Troja/Ljungby
Det ska opereras med en aningen mindre spelarbudget i Ljungby till hösten och det gör paradoxalt nog att lagbygget känns lite mer spännande än vanligt. Sportchefen Daniel Håkansson tvingas, frivilligt eller inte, bryta upp den solida stommen av skickliga men lite tråkiga spetsspelare som under många säsonger gjort Troja stabila och bra men saknat den riktiga edgen för att ta sig hela vägen.

Detta innebär till exempel att man frångår sitt koncept att ha två likvärdiga målvakter för att istället sätta en given förstaspade i händerna på Wictor Ragnewall. Det innebär att man (förhoppningsvis) ger chansen till yngre spelare som Simon Wester, Felix Wermelin och Linus Andersson och att man värvar en potentiell succédoldis som Jesper Emanuelsson från division 2. Samtidigt som rekryteringarna från Halmstad (Victor Gagic och Tim Bothén) har potential att tillföra energi till truppen. Förutsättningarna att göra något kul och bryta den stabilt gråa existens som varit Troja i några år är större än på länge. Hoppas att de tar tillvara på dessa.

Halmstad
Upp till bevis Halmstad! Alla ögon kommer vara riktade mot västkusten när säsongen väl rullar igång. I vintras gick Hammers från att vara ett bottengäng som kvalade för sin existens till att vinna Allettan södra och spela final mot Väsby. En sanslös succéresa som gör att kommande säsong nu innebär väldigt högt ställda förväntningar. Hur ska laget kunna leva upp till det?

Förmodligen blir det en omöjlighet, men lagbygget som Niklas Söderström pular ihop för att sätta i händerna på rutinerade tränaren Fredrik Johansson ser ändå spännande ut. Att Victor Gagic och Tim Bothén väljer Troja/Ljungby är en prestigeförlust och att Sebastian Åkesson fiskades upp av Hockeyallsvenskans budgetsatsning numero uno i Tingsryd är naturligt efter vinters succé. Men det finns potential för ännu mer utveckling i många av de spelare som ändå valt att stanna kvar och från värvningar som David Stenbacka, Maksims Semjonovs och Oliver Olsson finns anledning att förvänta sig en hel del. Läget som anonym outsider är som bortblåst, men den här Hammers-upplagan bör kunna leva upp till toppförväntningar. I alla fall någorlunda.

Övriga genomgångar:
De fem mest spännande lagbyggena i Hockeyettan Norra
De fem mest spännande lagbyggena i Hockeyettan Västra
De fem mest spännande lagbyggena i Hockeyettan Östra

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

* * *

Gillade du artikeln? Värd en 50/50 lott - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)