HockeyNews
PLUS

LISTA: De fem mest spännande lagbyggena i Hockeyettan Västra

(14461) Markus Persson
Daniel Eriksson/Bildbyrån

Publicerad: 7 juli 2020

FacebookXWhatsApp

Sommarsemestern är här men de flesta av gängen som till hösten kliver in i Hockeyettan har kommit skapligt långt med sina lagbyggen och vissa ser mer spännande ut än andra. Utan att lägga någon värdering i var i tabellen de kommer att sluta eller hur bra de är i förhållande till andra lyfter HockeyNews krönikör Mikael Mjörnberg i fyra artiklar fram fem lag från varje serie vars lagbygge ser lite extra intressant ut.
Idag: Hockeyettan Västra.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Grums
Vi betar av den stora frågan först. Hur motiverad är stjärnanfallaren Pelle Hedlund? Ni minns vårens debacle när ynglingen på något sätt lyckades glömma bort att han hade ett kontrakt utan klausul med Grums och försökte skriva på för Mariestad istället. Det hela slutade med att han blev kvar i Värmland och rökte fredspipa med Grums, men spekulationerna kring huruvida han verkligen vill spela i klubben finns uppe till diskussion (kanske framförallt hos naiva Mariestad-supportrar). Han har ju på sätt och vis visat att han vill iväg.

Nu tror jag att det där är överstökat och att det kommer vara en stark Pelle Hedlund som ställer sig på isen till hösten och han har ju visat exakt hur spetsig han kan vara i Grums. Tillsammans med värvningar av speedkulan Johan Mörnsjö och rutinerade återvändaren Johan Erkgärds ser det riktigt intressant ut. Värmlänningarna bör betraktas som ett lag som fortfarande kommer vara med och slåss om en plats i Allettan och det ganska hemvävda lagbygget ser spännande ut.

Mariestad
Sportchefen Carl Johansson vill gärna påskina att laget blir bättre i höst än det han ställde på isen ifjol. Vi som objektivt tittar på från sidan skulle nog vilja påstå att verkligheten är den motsatta. Ska Mariestad bli lika bra eller bättre krävs det att i stort sett alla de unga killarna som värvats in får omedelbar utveckling så som Lucas Jidenius, Tobias Aronsson och Simon Ericsson fick ifjol. Det är knappast troligt att klubben träffar så rätt igen.

Det som blir intressant här är att under säsongen följa hur klubben klarar av den stora generationsväxlingen där en lång rad rutinerade trotjänare kliver åt sidan och där spelgeniet Eddie Davidsson och superkulturbäraren Filip Thörnqvist naturligtvis är de allra tyngsta avbräcken. Att Mariestad kommer bli ett bra lag för toppen är det förstås inget snack om, men hur mycket påverkas de egentligen av det faktum att tydliga ledare kliver åt sidan och att andra spelare måste kliva fram i deras ställe? Vilka växer till nya jättar under säsongens gång?

Dennis Hall ska sätta sin tydliga prägel på Forshaga. Foto: Skärmdump.


Forshaga
Forshaga har lagt karbonpapper på Grums modell och ska försöka gå samma väg från att vara en Hockeyettan-klubb som bara existerar till att försöka bli en förening att räkna med. Det innebär ett yngre spelarmaterial, tuffare kravbild och mycket mer fokus på träning. Det var ett tydligt krav från tränaren Dennis Hall för att han skulle skriva på för en fortsättning.

Merparten av värvningarna följer förstås den linjen. Det är unga, hungriga killar med potential att utvecklas som kommit in. De flesta av dem med en bas i Värmland. Men i killar som Viktor Lennartsson, Joel Källström Englund och Anton Brandhammar har man dessutom fått in vad som är att betrakta som rutinerad spets på nivån och det kryddar anrättningen ytterligare.

Surahammar
Fem säsonger i rad har Surahammar slutat som jumbo i den västra grundserien. Ofta med sanslöst usla siffror i allehanda tabellkolumner. Sex säsonger i rad har föreningen hamnat i negativt kval för att rädda sin existens i Hockeyettan. Då ska föras till protokollet att de inför flera av de där säsongerna faktiskt lyckas värva några spelare som gjort att de sett i alla fall lite förstärkta ut. Men det har varit som förgjort att lyfta sig minsta lilla ur bottendyn.

Mot den bakgrunden kanske det är vansinne att ännu en gång se på Surahammar som ett gäng som andas lite morgonluft. Men det är faktiskt vad jag gör inför kommande säsong. På det berömda papperet ser det ut som att alla förutsättningar finns för att i alla fall öka klassen en aning. Anledningen till det stavas först och främst Patrik Juhlin. Den gamle OS-hjälten som kommit in som ny tränare och som tycks sprida mängder av energi och positiva vibbar omkring sig. Hans inträde har samtidigt gjort att klubben kunnat knyta till sig annat än andra- och tredjehandssorteringen av spelare. Plötsligt har klubben till exempel kunnat värva spelare från Västerås J20 som inte befinner sig långt ner i hierarkin utan som faktiskt anses som bra och lovande (typ Hugo Bergström och Samuel Ander). Det blir ett intressant år i Surahallen.

Borlänge
Inför fjolårssäsongen var det total ombyggnation som gällde i Dalarna. Gästspelande sportchefen Gabriel Karlsson kom in och tackade av en lång rad av spelare samtidigt som det byggdes nytt och ganska ungt. När allt summerades (efter att Karlsson lämnat sin post) blev resultatet, ett nervik modell större i playoff till trots, betydligt mer lyckat än vad någon hade kunnat tänka sig. Borlänge spelade en underhållande hockey och var ett aktat topplag i stort sett hela säsongen.

Därför är det givetvis inte särskilt konstigt att man väljer att behålla stora delar av truppen inför kommande säsong. Utmaningen för nye sportchefen Mattias Bergdahl är att hitta spelare som kan hjälpa ettanstjärnorna Markus ”Pajen” Persson och Patrik Elfsberg med produktionen. För handen på hjärtat var det faktiskt en svaghet säsongen som gick att det var förstalinan som skulle göra i stort sett allt framåt. Det ser dock lovande ut. Dennis Finn Olsson som hämtas från Kristianstad har all potential i världen och fick Hockeyettan-rutin hos Mörrum säsongen som gick och Alexander Pettersson är en karaktärsspelare med uppsida. På backsidan ankrar man dessutom med en hemkomst för rutinerade Jim Jakobs.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

* * *

Bra! Värd en liten popcorn – för en månads läsning? Swisha till123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)