AnnonsLISTA: De fem mest spännande lagbyggena i Hockeyettan Norra


5 juli

Sommarsemestern är här men de flesta av gängen som till hösten kliver in i Hockeyettan har kommit skapligt långt med sina lagbyggen och vissa ser mer spännande ut än andra.
Utan att lägga någon värdering i var i tabellen de kommer att sluta eller hur bra de är i förhållande till andra lyfter HockeyNews krönikör Mikael Mjörnberg i fyra artiklar fram fem lag från varje serie vars lagbygge ser lite extra intressant ut.
I dag: Hockeyettan Norra.


Annons

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Teg
Att Anton Tanos resa mot att bli läkare tar honom från Umeå till Boden innebär naturligtvis ett oerhört tungt tapp för Teg. Men klubben som klev fram som ett Allettan-gäng den gångna vintern och som i racerfart gasat förbi grannarna från Vännäs får behålla både Elias Edström och Sebastian Manberg från den gångna säsongens superheta förstakedja. In kommer dessutom spännande herrar som Gustav Grundström (från just Vännäs) och comebackande Isak Stenlund Ädelgran.

På backsidan förstärker man med William Mann från Hudiksvall och i målvaktsparet får solide Arvid Stenmark nu konkurrens från rutinerade Henrik Edström. Från att för några säsonger sedan ha varit ett sopgäng vars existens var i fara har Teg snabbt växt ut till ett av den norra seriens mer intressanta lag och det manskap man kommer ställa på isen i höst borde kunna nå Allettan igen.

Kalix
Fjolårets fiasko var ett olycksfall i arbetet. Kalix är så mycket bättre än den mediokra skugga av sig själva som laget var under vintern som passerade. Men frågan är om man växlar lite spår nu när det är dags att ta gruvlig revansch. Klubben är ju känd för att vara ett svårforcerat kollektiv där alla drar sitt strå till stacken och backeleganten Johan Pettersson är den enda stora stjärnan. Men värvningarna inför kommande säsong ser ut att vara av lite mer fashionabel natur än vad vi är vana vid.

Kanadensaren Austin Crossley må väl förvisso snarare vara en regelrätt tuffing än en briljant hockeyspelare (i alla fall om man ska dra några slutsatser av hans maffiga utvisningsstatistik), men det är en färgstark värvning som sticker ut. Letten Deivids Sarkanis har KHL-meriter (några strömatcher) och från Borlänge hämtar man lovande Philip Norberg för att ge honom en större offensiv roll. Man kan inte säga något annat än att Kalix visar att de menar allvar.


Kiruna AIF har gjort det till en vana att tvåla dit Kiruna IF. Foto: Skärmdump Kiruna AIF.Kiruna AIF
Gruvgänget har bara blivit bättre och bättre för varje säsong under sympatiske tränaren Christer Dreberg. Mängder av raka segrar och ett avancemang till Hockeyettan blev till nosande på framskjutna placeringar redan som nykomling och sedermera även ett avancemang till playoff säsongen som gick. Samtidigt har man gjort det till vana att ge rivalen Kiruna IF på nöten och det mesta talar för att den positiva utvecklingen ska fortsätta även kommande vinter.

Kiruna AIF har en stabil stomme av duktiga spelare som är rotade på orten och som man nu kan fortsätta bygga kring. Spetsarna Jacob Hansson Geidon och Alexander Selin stannar kvar och bland nyförvärven utmärker sig den finske speedkulan Niklas Salo som gjorde succé i Vimmerby säsongen som gick och Colin Holmström som kan vara lite av ett doldisfynd från den skånska myllan. Om det dessutom skulle bli en återkomst för succéimporterna Cheyne Matheson och Kyle Brothers (vilket i skrivande stund förefaller högst oklart) ser lagbygget oförskämt bra ut.

Östersund
Bra men inte bäst är den enkla sammanfattningen av Östersund de senaste säsongerna. Jämtlänningarna har byggt en solid maskin, inte minst defensivt och varit med långt framme utan att riktigt lyckas utvecklas till det där fruktade topplaget det funnits potential för. Framför allt är det offensivt det inte har fungerat. Trots fina namn på papperet har målfabrikationen varit snudd på usel.

Nu bygger man om. Fina namn som Marcus Fornell lägger av, Tony Söderman och tvillingarna Pontus och Linus Wernerson Libäck lämnar föreningen och in kommer mer oprövade (om än lovande) kort som Carl Skärström och Felix Lidgren. Men det är precis vad Östersund behöver, laget behöver skakas om, det behöver hända något nytt. Dessutom finns fortfarande en solid stomme av rutin och spelare att hålla i när det blåser, så som Elias Bjuhr och David Westlund, kvar i klubben. Rent spontant ser Östersunds nybygge under överinseende av sportchefen Per Tagesson piggt och fräscht ut.

Boden
Det som allra mest talar för att Boden ska hitta tillbaka till ett vinnande spår efter den ganska gråmelerade säsongen under Lars Molin är förstås att Robert Nordberg är tillbaka som tränare i klubben. Spelartruppen går helt i takt med den eldfängda vinnarskallen som garanterat kommer få fart på spelare som var en skugga av sig själva den gångna vintern igen.

Just tränarrekryteringen gör att tappet av spelare som Per Savilahti Nagander, Petter Sundqvist, Max Pålholm och Claes Endre framstår som aningen mindre tunga. För på papperet ser Boden just nu ganska försvagat ut när det kommer till de flesta av lagets positioner. Men om de hittar tillbaka till att spela aggressiv Boden-hockey igen kommer det mesta lösa sig av sig självt. Då kommer de bli en ruggigt jobbig motståndare.

Övriga genomgångar:
De fem mest spännande lagbyggena i Hockeyettan Västra 
De fem mest spännande lagbyggena i Hockeyettan Östra 

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

* * *

Bra artikel?! Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.


Annons

Annons