HockeyNews
PLUS

Stort NHL-intresse för talangen – 14 NHL-scouter på plats mot Brynäs

(12274) Helge Grans
Bildbyrån

Publicerad: 28 januari 2020

FacebookXWhatsApp

MALMÖ. Den 17-årige Malmöbacken Helge Grans rankas som en av Sveriges största talanger födda 2002. I kvällens 5–0 seger mot Brynäs bevakades han av hela 14 NHL-representanter.
– Det är väl kul att de vill komma och kolla, men jag är i nuet och spelar för Malmö Redhawks, säger han till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:
BAUHAUS bygger svensk ishockey 

Den 17-årige Malmötalangen Helge Grans gjorde debut i A-laget redan förra säsongen, men då var det med knapp speltid. I kvällens match mot Brynäs gjorde backen sin 21:e SHL-match i karriären – och han gjorde det inför 14 NHL-representanter. 

– Det är väl kul att de vill komma och kolla, men jag är i nuet och spelar för Malmö Redhawks och det är det enda jag tänker på, säger han efter 5–0 segern mot Brynäs under tisdagen.

Påverkar det dig i dina insatser att folk är här för att titta på dig?

– Nej, det gör det inte. Jag försöker ta allt det när det kommer till sommaren och leva i nuet. 

NHL-klubben Anaheim hade till och med flugit hit sin general manager Bob Murray till kvällens match. Han bekräftar att Ducks är en av de intresserade klubbarna. 

– Jag har snackat med en del och de är intresserade, ja, säger han. 

I den senaste draft-rankingen rankades han som nummer 28:e spelare totalt och därmed kan han bli Malmös nästa NHL-export inom en ganska snar framtid. Men han är ödmjuk inför det som komma skall. 

– Jag tänker inte så jättemycket. Jag försöker bara göra mitt bästa här i Malmö och bidra så mycket jag kan, så får vi se sen, säger han. 

Helge Grans står noterad för två poäng (1+1) på 16 matcher den här säsongen. Foto: Bildbyrån

Den här säsongen har speltiden pendlat en del för Helge Grans, men ju längre säsongen gått, desto större förtroende har han fått. Backtalangen tycker själv att han tagit stora kliv i sitt spel om han jämför med fjolåret. 

– Jag tycker att jag blivit lite stabilare i år. I fjol var jag ännu mer offensiv och inte lika strukturerad i defensiven, det tycker jag att jag har blivit nu. Det känns som det har gått bra, säger han. 

Vad är dina mål med ishockeyn?

– Att komma så långt som möjligt. Det vore kul att spela i NHL någon gång. 

Malmö vann matchen mot Brynäs med hela 5–0, men Helge Grans tycker inte att resultatet speglade matchbilden. 

– Det var en rätt jämn match, men vi lyckas få in fem mål och det är vi jättenöjda över, säger Grans, som noterades för drygt tolv minuters istid i matchen. 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!