HockeyNews
PLUS

Tre Kronor-coachen om målvaktsvalen på vägen till VM i Schweiz

(11262) Lars Johansson/Adam Reideborn
Bildbyrån

Publicerad: 2 december 2019

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Tre Kronor har tagit ut tre målvakter till de två första turneringarna i förberedelserna inför VM i Schweiz i maj 2020. Men ännu ingen målvakt från SHL-klubbarna.

– Vi har många talangfulla målvakter som är svenskar, självklart, så vi har koll på en rad namn förutom de tre som har spelat de här turneringarna, säger Tre Kronors målvaktscoach Stefan Ladhe till HockeyNews.se.

Det blir KHL-målvakterna Lars Johansson, CSKA Moskva, och Adam Reideborn, Ak Bars Kazan, som ska vakta Tre Kronors mål i Channel One Cup i Moskva mot Ryssland, Tjeckien och Finland den 12-15 december.


I Karjalaturneringen i november spelade den förre Djurgårdsmålvakten Adam Reideborn mot Tjeckien (1-3) och Finland (1-2) medan SKA St Petersburg-målvakten Magnus Hellberg spelade mot Ryssland (4-5 på straffar).


LÄS MERHär är Garpenlövs trupp till Channel One Cup


CSKA:s Lars Johansson, som bland har spelat för Frölunda och Mora i Sverige, gjorde debut i Tre Kronor förra säsongen då han var med i de två turneringarna före jul.


– Om man ska ha en lite större tankeverksamhet och inte bara tre matcher och ute måste tänka på hela vår säsong så vill jag fördela jobbet på målvakterna lite grann och ha en del inne hos oss, få med dem i de här matcherna och kunna prestera där, säger Tre Kronors målvaktstränare Stefan Ladhe till HockeyNews.se i samband med Svenska ishockeyförbundets presskonferens i Stockholm på måndagen.


– Det är en lång vår och vi vet inte vilka lag som går långt i KHL-slutspelet, i SHL och vilka målvakter vi eventuellt får loss från NHL när det gäller VM. Det känns som det är viktigt att vi har med de gubbar som vi vet kan prestera på den här nivån, säger Ladhe.


– Lasse (Johansson) är definitivt en av dem. Han gjorde två turneringar (Karjala och Channel One Cup) förra året och det är dags för honom att kliva in här.


Adam Reideborn spelade två av tre matcher i Karjalaturneringen och var vass. Han har utvecklats sedan förra säsongen i Djurgården och han har vunnit 14 av 20 matcher med Ak Bars Kazan i KHL.


– Bra att du säger utveckling, tycker jag. För Adam står för rätt mycket utveckling den här säsongen. Det är lätt att se för han var med oss i några turneringar förra året då han spelade i SHL och vilka kliv han har tagit nu när han har gått vidare till en annan liga, KHL, i snabbheten, i rörelserna, i besluten. Han är rappare i sina förflyttningar och det har han gjort för att det krävs att han gör det mot spelarna han möter. Det är intressant att se tycker jag, säger Stefan Ladhe.


LÄS MERReideborns storspel tvingar fram tufft beslut för KHL-klubben


– Han spelade två matcher i förra turneringen och gjorde två bra insatser. Tyvärr vann vi ingen av de två matcherna, men han såg till att vi hade chans att vinna i alla fall.


I KHL spelar utöver de uttagna två och Magnus Hellberg även de svenska målvakterna Jhonas Enroth (Dinamo Minsk), Anders Lindbäck (Torpedo Nizjny Novgorod) och Henrik Karlsson, Barys Nur-Sultan (spelar numera för Kazakstans landslag).


– Förutom de som spelar i NHL och inte vet vilka som kan komma så är det de som spelar i KHL. Det finns en rad namn i SHL också. Nu har vi haft två truppsläpp och presenterat tre målvakter, fyra med Christoffer Rifalk som var med i förra svängen, säger Ladhe.


Rögles Christoffer Rifalk var med på Tre Kronors träningar i Leksand i november, men spelade inga matcher i Karjalaturneringen. Det finns även andra landslagsaktuella målvakter i SHL, enligt Stefan Ladhe:


– Det är några stycken. Vi är inte där just nu så jag tittar vidare på dem.



Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!