HockeyNews
PLUS

Berglund om spelet bakom nya kontraktet med Luleå

(11070) Jonas Berglund/Luleå
Maxim Thore/Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 21 november 2019

FacebookXWhatsApp

Det har tagit tid för Jonas Berglund att hitta rätt i klubben som har format honom som hockeyspelare.

Men nu när han har nått sin toppform har Luleå belönat honom för det hårda jobbet.

– Jag är nöjd med det jag fick och de är nöjda med det de gav mig. Det är väl så det ska vara mellan klubb och spelare, säger Berglund till HockeyNews.se.

ANNONS

SHL presenteras av ATG Sport 


Efter bara 18 matcher den här säsongen har Jonas Berglund, 28, satt ett nytt personligt målrekord i SHL med Luleå. Fyra mål för en i första hand defensiv forward är bra siffror. Så bra att Luleå snabbt såg till att förlänga hans kontrakt bort till våren 2022.

ANNONS


Men det finns en så klart en historia bakom Jonas Berglunds nyskrivna tvåårskontrakt med Luleå.


ANNONS

Och den går tillbaka till början av 2010-talet då den snart 29-årige forwarden lämnade Älvsbyn för att som junior spela till sig en plats i SHL-klubben Luleå.


Där och då lärde Jonas Berglund känna Luleås huvudtränare Thomas ”Bulan” Berglund som var assisterande coach till Jonas Rönnqvist.

ANNONS


Thomas "Bulan" Berglund och Jonas Berglund har känt varandra i Luleå länge. Bilden med dem är från september 2011. Foto: Bildbyrån.

ANNONS


Vägen upp i SHL har inte varit spikrak. Snarare rätt krokig. Och den har gått via Asplöven i Haparanda och norska klubbarna Frisk Asker och Manglerud.


ANNONS

– Jag stod väl och stampade lite första gången jag kom upp i ”Lule” och jag har ’som alltid varit en offensiv kille när jag var junior, men jag tog inte riktigt för mig heller när jag kom upp, skulle jag säga, utan var mer tillbaka och gjorde som tränaren sa. Gjorde ingenting mer, varken mer eller mindre och då utvecklas man inte heller, så jag stampade fast lite grann, berättar Jonas Berglund för HockeyNews.se inför torsdagens hemmamöte med Brynäs.


LÄS MERLuleåchefen går igenom skadeläget: "Stora bekymmer"

ANNONS


Som för många andra hockeyspelare i norr har Björklövens nuvarande sportchef Per Kenttä haft en positiv påverkan på Jonas Berglunds karriär.


ANNONS

– Kenttä tog mig upp till Asplöven och där fick jag väl egentligen släppa tyglarna lite grann och fokusera på offensiven och fick spela powerplay. Då kom självförtroendet, säger Jonas Berglund.


– Sista säsongen i Asplöven var min bästa personligen, men för laget rök vi ur, så det var mindre kul att vara med om det. Det var ingen skön känsla. Personligen gjorde jag min bästa säsong i allsvenskan det året. Jag kände att jag hade spelat tre år där och ville prova något nytt.

ANNONS


Next stop, Norge.


ANNONS

– Jag hade en kompis som hade lirat i Norge, Oskar Nilsson som är i Oskarshamn nu, som sa att det var en rolig liga att spela i så jag åkte dit och provade. Det var nyttigt att åka iväg och göra något annat och spela någon annan typ av hockey. Det är mycket offensivt där också. Det tog jag med mig när jag fick chansen att spela i Luleå igen, det offensiva spelet.


Jonas Berglund gjorde 48 poäng (24 mål, 24 assist) på 70 matcher i den norska ligan.

ANNONS


Jonas Berglund gör ett värdefullt jobb i Luleås fjärdekedja med Niklas Olausson och Karl Fabricius. Foto: Bildbyrån.

ANNONS


En vecka före jul för snart två år sedan fick han ett telefonsamtal från sin tidigare coach Thomas ”Bulan” Berglund, som hade tagit över som huvudtränare i Luleå.


ANNONS

– Ja, jag har ju haft ”Bulan” som tränare ganska länge och han vet vilken typ av spelare jag är. Det som hände egentligen då var att vi skulle få barn. Vi ville åka hem till Sverige. ”Bulan” hade lite skador i laget och Isac Lundeström skulle iväg på JVM, så de var en center kort. Han ringde upp och kollade läget och sa väl som det var. Ungen var planerad till januari så vi kommer att åka hem i början av december. Jag ska börja leta klubb, typ. Han sa: ”Du kan väl komma och provspela här?”. Självklart och så blev det. Ett bananskal in. De tyckte jag gjorde det bra de första matcherna och ville förlänga. Sedan har det bara rullat på egentligen, säger Jonas Berglund glatt.


– Man ska ha lite tur här i livet och det är väl det jag har haft egentligen. En tränare som tror på mig och som vet vad jag kan. Jag fick komma in i ligan och spela. En liten gnutta tur.

ANNONS


Och förstås. En väldig massa svett.


ANNONS

– Och man har jobbat hårt för det. Man spelar på en annan nivå än vad man har gjort tidigare. Det är riktigt kul att man har den känslan också i kroppen.


Jonas Berglund kunde förmodligen ha haft lite is i magen och väntat på ett ännu bättre erbjudande än det han nu har accepterat från Luleå.

ANNONS


– Jag har vetat om ett ganska bra tag att de har varit väldigt nöjda med mig, hur jag har spelat och så där. Vi började kanske för två veckor sedan och jag pratade med ”Bulan” om framtiden. Sedan har det gått ganska fort. Efter det att jag fick ett kontraktsförslag i tisdags, så idag (onsdag) var det klart. Det gick ganska fort.


ANNONS

Du visste vad du ville?


– Ja, det är här jag är uppvuxen och det är här jag är formad som hockeyspelare och min familj är här så jag hade inga planer på att sticka iväg. Vi visste nog var vi hade varandra egentligen.

ANNONS


Fanns det andra intressenter?


ANNONS

– Ähh, ja. Det är väl mest min agent som har skött det där, men jag har sagt att jag prioriterar Luleå. Han har förstått det och skönt att allting är klart och att man kan fokusera på resten av säsongen nu.


Jonas Berglund har inte gjort några poäng i SM-slutspelet för Luleå de tre senaste säsongerna som han har spelat för Norrbottensklubben. Man får gå tillbaka till våren 2011 för att hitta några mål och assist från hans klubba.

ANNONS


Men våren 2020 ska det bli nya slutspelspoäng.


ANNONS

– Hehe… Det hoppas jag. Det vill jag jättegärna göra. Jag vill ha det där SM-guldet. Då får man bidra med poäng i slutspelet också.


– Det gäller att fortsätta nu och inte slappna av bara för att man har skrivit på nånting. Fortsätta vara hungrig och vilja utvecklas och bli bättre helt enkelt. Det är därför man håller på med ishockeyn, att bli bättre och vinna nånting.

ANNONS


LÄS MERStannar Lassinantti i Luleå? Toppchefen om arbetet i det tysta


ANNONS

Känner du att du får den lön du är värd?


– Det tycker jag väl ändå. De har sett ett marknadsmässigt värde på mig och har väl kollat i olika listor och blablabla som går att kolla på och så har de lagt fram ett förslag och eftersom det gick ganska fort är vi väl nöjda båda två.

ANNONS


– Så länge man är nöjd själv och man har familjen så spelar det ingen roll hur mycket man tjänar.


ANNONS

Har ”Bulan” sagt nåt efter det att du skrev på?


– Nej, men jag sa väl egentligen att det var klart. Då sa han: ”Suveränt, det var det vi ville”. Vi vet var vi har varandra och vad vi ska göra. Det är skönt.

ANNONS


Luleå är tvåa i SHL efter en lite trög start och har avancerat till kvartsfinal i CHL. Det mesta pekar uppåt.


ANNONS

– Det var en lite trevande start och vi försökte hitta vårt spel och så där. Vi har vridit och vänt på det tillbaka till det som var väldigt lyckat förra året. Jag tycker det sätter sig mer och mer. Vi är jäkligt svåra att göra mål på. Vi har två bra målvakter som håller tätt och ett bra försvarsspel framför dem. Med de offensiva spelare vi har fått in har vi blivit mycket vassare. Sedan har vi fyra kedjor som kan vara i anfallszonen och producera. Det känns riktigt spännande inför framtiden. Det är väldigt lovande, säger Jonas Berglund.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln