HockeyNews
PLUS

Så ska Fortier göra ännu fler mål: "Bra hjälp"

Maxime Fortier
Foto: Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: Idag 14:40

FacebookXWhatsApp

Björklöven öser på med segrar i rekordfart. En av spelarna som verkligen fått det att lossna är Maxime Fortier, som gör sin tredje säsong i klubben.

För Hockeynews berättar han om säsongens hittills, vad som funkar bra, samarbetet med målvaktstränaren som ska ge honom fler mål, och en egen anekdot från en galen hockeykväll.

– Det är något man aldrig kommer glömma, säger han.

ANNONS

Maxime Fortier gör nu sin tredje säsong i Björklöven. 

Det är inte helt vanligt att nordamerikanska spelare stannar på samma ställe över tid, åtminstone inte i Hockeyallsvenskan eftersom det ofta blir en språngbräda till ekonomiskt fetare erbjudanden på andra håll. 

Men 26-åringen har valt att bli kvar. 

– Jag och min familj gillar staden, till att börja med. Per (Kenttä, sportchefen) har varit väldigt bra mot oss och sett till att vi känner oss som hemma. Och vi har ett bra lag som vinner mycket, så det är kul att spela här. Klart att jag personligen vill spela så högt upp som möjligt, men här finns chansen att ta steget upp, säger han till Hockeynews. 

Det har gått lite tid sedan den otroliga 11–0-matchen mot Mora, ett nytt segerrekord som man sällan sett maken till över huvud taget på elitnivå. 

– Ja, det var ganska galet, konstaterar han glatt. 

Vad säger ni ens till varandra när målen bara fortsätter komma?

– Haha, ja… Alla försöker nog bara njuta av ögonblicket. Samtidigt är det ju en match som pågår, och vi hade Joona i mål, vi ville hjälpa honom hålla nollan. 

Har du varit med om något liknande?

ANNONS

– Inte en så stor seger, men något som kommer upp ibland är en match från juniortiden i Halifax. Vi förlorade en match med 10–11, det var inte så jättekul för tränarna, skrattar Maxime. 

Han spelade för Halifax Mooseheads och mötte Acadie-Bathurst Titan i den kanadensiska juniorligan QMJHL. Maxime gjorde två mål och fyra assist, men laget förlorade alltså. Matchen med 21 mål blev en nationell nyhet i Kanada. 

– Det är något som folk pratar om fortfarande ibland. Det var inte så länge sen en kompis frågade mig om jag var med i den matchen, för det hade kommit på tal någonstans. Det är något man aldrig kommer glömma, säger Max.

Maxime FortierBjörklöven kan i kväll tangera klubbrekordet för bästa säsongsstart. Det kan bli den tionde raka segern om man slår Nybro hemma. Att Löven blivit en segermaskin så snabbt, trots många nya spelare och ny tränare, tillskriver Fortier tränarna Björn Hellkvist och Daniel Rahimi. 

– Saker klickar bara ibland, det är svårt att förklara. Vi har en extremt talangfull, hårtjobbande grupp spelare, och alla gillar att spela ihop. Och Björn har kommit in i laget, han har massor av erfarenhet från olika lag, han kom med en plan, vi satt ner och han förklarade vad han ville. Ibland är det inte svårare än så. Och ”Danny” har varit ett jättebra tillskott som assisterande. En kille som var som en tränare även när han spelade. Han är så respekterad och kan spelet väl. Vi arbetar bra tillsammans allihop, säger Max Fortier.

För hans egen del har också säsongen startat lysande. Nio poäng på nio matcher, men då har han också missat ett antal frilägen – något han är väl medveten om själv. 

– Ja, jag måste verkligen bli bättre där. Jag jobbar faktiskt på det med målvaktstränaren, för att bli bättre på att läsa av målvakterna i olika situationer. Det är en bra hjälp för mig, tror jag. Men jag vet, jag hade kunnat göra ännu fler mål, som är på väg mot personbästa i Hockeyallsvenskan.

– Om det är någon skillnad mot tidigare säsonger för mig? Nej, egentligen inte. Det rullar på bara, jag hoppas att det fortsätter så.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln