HockeyNews
PLUS

Så hamnade Camper i IKO: ”Det är spekulationer”

Camper
Foto: Bildbyrån/Montage
ANNONS

Publicerad: Idag 14:25

FacebookXWhatsApp

Carter Camper har kopplats samman med Björklöven under sommaren – men presenterades under torsdagen för Oskarshamn.
Nu berättar sportchefen Oscar Alsenfelt om kostnaden, hur han lockade Camper och om det är aktuellt med fler värvningar.
– Det har varit en rätt lång process, säger han till Hockeynews.

ANNONS

Det var en rejäl bomb som briserade på torsdagskvällen när IK Oskarshamn presenterade att de gjort klart med den 36-årige amerikanen Carter Camper, som framförallt kopplats samman med Björklöven de senaste månaderna.

Nu berättar klubbens sportchef Oscar Alsenfelt att klubben jobbat på värvningen sedan i somras. Värvningen har dragit ut på tiden, men nu är äntligen alla detaljer klara och Camper ansluter till klubben i början på november.

– Det har varit en rätt lång process. Vi deklarerade intresse redan i somras, men det har varit rätt tydligt från Carters sida att han ville vara kvar där borta ett tag och inte skriva hela säsongen. Han har fyra barn, de går i skolan och spelar hockey och man får respektera att familjen kommer först. Så det har varit lite tyst ett tag.

Alsenfelt är bekant med Camper sedan tidigare och presenterade ett bra upplägg för honom och familjen.

– Vi har ju liknande referenspunkter i och med att vi båda har spelat i Leksand och känner samma människor. Jag pratade själv med Carter flera gånger, frågade vad han sökte och ville, och försökte se om det var något vi kunde erbjuda honom.

ANNONS

– Han vill komma till ett ställe där det kämpas om SHL, men som samtidigt fungerar bra för familj och barn. Det stämde väl överens med oss. Det var lite fram och tillbaka, och vi diskuterade vad det skulle innebära för hans barn med skola och hockey, och så vidare. Det blev mer konkret för ett par veckor sedan och landade här för någon dag sedan.

Enligt Hockeynews uppgifter kostar Camper klubben 110 000 euto netto per säsong, vilket ger en totalkostnad på en bit över två miljoner kronor. Oscar Alsenfelt vill inte kommentera några summor, men tycker inte att det är någon överdrivet dyr affär.

– Allt är relativt. Många har ringt och frågat om summor och så vidare, men det är ju spekulationer från er. Det landar på en lagom nivå. Utbud och efterfrågan, säger han.

(18238) Carter CamperCarter Camper har ett fint cv och var för bara ett par år sedan en framgångsrik poängmaskin i Leksand. Säsongen 2020/2021 gjorde amerikanen 46 poäng på 46 matcher och 21/22 blev det 48 poäng på 50 matcher. Förra säsongen var han med och tog Tappara till guld i den finska ligan genom att svara för 48 poäng på 60 matcher.

ANNONS

Oscar Alsenfelt tror att Camper kan bli en viktig nyckel i jakten på ett återtåg till SHL.

– Det är en offensiv spelare som vi tycker gör oss mer konkurrenskraftiga. Vi anser att han förbättrar sin omgivning och de andra offensiva spelarna med sin förmåga att se spelet.

– Självklart har han byggt sitt varumärke genom att vara en poängspelare på hög nivå och genom att vara med och vinna. Det är stor skicklighet på isen, men också erfarenhet och ledarskap som bidrar till hans värde.

Hur vill ni använda honom – är det som forward eller center?

– Det är tränarna som tar ut laget, men framförallt ser vi honom som en vinge. Han spelade center under sin karriär fram till han kom till Leksand och var kanske lite besviken över att de satte honom på en vinge. Men han insåg snabbt att han faktiskt var bättre i den rollen – särskilt i svensk hockey.

– Han vill spela forward, och vi tycker att vi har en ganska bred och stark centersida, så jag har svårt att se att han inte kommer spela som vinge hos oss. Men det är tränarna som tar beslutet i slutändan.

Oscar AlsenfeltOskarshamn har i och med värvningen av Carter Camper två målvakter, nio backar och 15 forwards på kontrakt. På frågan om butiken är stängd nu, säger Alsenfelt:

– Det är ett levande dokument.

Du stänger inga dörrar för fler nyförvärv?

– Det kan man aldrig göra som sportchef. Det kan hända hur mycket som helst. Det kan dyka upp skador eller att folk underpresterar. Mitt jobb är att se till att vi är så bra som möjligt med de förutsättningar vi har.

– Vi får se, men just nu är vi nöjda med vår trupp. Vi har inget i pajpen med nyförvärv för tillfället.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln