HockeyNews
PLUS

"Bemötandet annat än vad man bör förvänta sig"

(7859) Damkronorna
Tomi Hänninen/Bildbyrån

Publicerad: 16 augusti 2019

FacebookXWhatsApp

Under onsdagen meddelade Damkronorna att man kommer att bojkotta den kommande femnationsturneringen i Finland.
Via ett pressmeddelande från spelarfacket SICO förtydligas nu vad missnöjet grundar sig i samt beskrivs inom vilka områden man vill se förändringar. 

Det var under onsdagen som flera svenska landslagsprofiler meddelade att de 43 spelare som tagits ut till det kommande landslagslägret på Bosön valt att gå ut i strejk. Missnöjet som riktats mot det svenska ishockeyförbundet grundar sig bland annat i spelarnas ekonomiska förhållande till förbundet, men även hanteringen och bemötandet av landslaget i stort.

För att delge ytterligare- och mer konkret information om var man vill se förändringar så publicerade spelarfacket SICO under fredagen ett pressmeddelande där flera olika punkter presenterades.

Bland annat skriver SICO att: "Damspelarna upplever att bemötandet från Svenska Ishockeyförbundet är annat än vad man bör förvänta sig av ett svenskt idrottsförbund. Hur damspelarna blir talade till och genom avsaknad av likvärdighet känner sig Damkronorna oviktiga och som om de är ett ok att bära för SIF."

I pressmeddelandet ger även spelarfacket svar på förbundets uttalande om att det är klubblagen som ska stå för eventuella ersättningar till spelarna för förlorad arbetsinkomst, och att förbundet inte ger ersättning till varken dam- eller herrlandslag. Men förutsättningar för dam- och herrspelare går inte att jämföra, skriver SICO.

"SHL-spelare har ett kollektivavtal vilket ger spelarna i SHL tryggande försäkringar, till exempel olycksfallsförsäkring (TFI). Spelarna i SDHL har inte ett kollektivavtal och omfattas inte av SHL-spelarnas avtal.Att jämföra och säga att SIF behandlar Damkronorna och avtalet på samma sätt som för herrarna är fel. Att spelarna får bibehålla lönen från respektive SDHL-klubb vid landslagsspel, är den del som är lika för herrarna och damerna. Dock är den ersättningen/lönen i de flesta fall inte tillräcklig och damspelarna måste arbeta vid sidan av ishockeyn, för att klara vardagen"

Följande punkter är de som Damkronorna vill belysa och föra fram: Förlorad arbetsinkomst, försäkringsfrågan, samlingsdagar inför VM 2019, reseförhållanden, utvecklingsplan, materialkontrakt, klädsel, ledare, respekt och kosttillskott. 

Här kan du läsa pressmeddelandet från SICO i sin helhet.






Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!