HockeyNews
PLUS

Grebensjtjikov om flytten till Västerås: "Supportrarna är helt magiska"

(22663) Svjatoslav Grebensjtjikov
Bildbyrån

Publicerad: 10 mars 2022

FacebookXWhatsApp

Han anlände till Sverige och Västerås efter att säsongen i Ryssland fick ett tidigt slut. Men helt oproblematiskt var det inte. För HockeyNews.se berättar han nu om flytten till Sverige, livet i Västerås och hur han ser på framtiden.

Det blev inte riktigt som de tänkt sig i Västerås när de plockade in två ryssar från KHL. Papperna var inte i ordning när de spelade mot Västervik och Södertälje, något som gjorde att klubben tilldelades tekniska förluster i de båda matcherna. Men nu är de tillbaka i spel igen.

Svjatoslav Grebensjtjikov inledde säsongen i Vitjaz Podolsk, men fick snart dra vidare till Rjazan i den ryska andra ligan. Därefter tog han sig till det näst östligaste laget i KHL, Amur Chabarovsk. Västerås är alltså hans fjärde klubb den här säsongen.

– Den här säsongen har varit väldigt svår för mig och min familj. Men det här är hockey, du måste vara redo på allt. Det var många flyttar, nya lag och nya tidzoner.

När säsongen tog slut i förtid borta i Chabarovsk dök Västerås upp som en möjlighet.

– Jag ville fortsätta spela och hade möjligheten att att åka till Västerås. Jag tänkte inte på det särskilt länge, utan tog beslutet direkt.

Svjatoslav Grebensjtjikov under matchen mot Södertälje. Foto: Jonathan Näckstrand/Bildbyrån


Hur kommer det sig att det blev just Västerås?

– Det var min agent som grejade det! Det är ett lag med stora mål och bra målsättningar.

Vad visste du om Västerås och svensk hockey innan du kom hit?

– Om Västerås visste jag ingenting på förhand. Men sen kollade jag upp det på internet och läste där. Jag visste om att det i Sverige finns väldigt starka ligor, och det går fort på isen. Jag visste sedan innan att svenska spelare är skickliga skridskoåkare.

LÄS MER: Frölunda sneglar mot KHL: "En och annan kommer att välja Sverige"

Hur skiljer sig hockeyn här i Sverige från Ryssland?

– Det är svårt att säga. Det är annorlunda här jämfört med Ryssland. Men nivån är hög, helt klart. I Sverige är det stor rink i alla arenor. I Ryssland så är det kanadensisk [liten] rink på många ställen. Man åker mycket skridskor, i hög fart och med mycket teknik. Men ishockeyn blir alltmer likartat över hela världen.

Vad tycker du om att spela i Västerås nu?

– Jag gillar hockeyn och fokuserar på hockeyn. Jag försöker att bli bättre för varje dag. Jag gillar verkligen staden, men det är verkligen synd att inte har familjen här. Men staden är bra, det finns mycket att se och många ställen att åka till! Supportrarna är helt magiska! Det går inte att beskriva på något annat sätt.

På totalt sex matcher har det blivit två assister för Svjatoslav Grebensjtjikov. Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån


Vad är planerna efter säsongen? Skulle du kunna tänka dig att stanna i Sverige?

– Under sommaren ska jag hem till Ryssland. Men jag skulle helt klart överväga att stanna i Sverige om möjligheten finns! Men jag har inte börjat prata om det med varken Västerås eller Amur Chabarovsk.

LÄS MER: OS-stjärnorna finns på Luleås önskelista efter oron i Ryssland och KHL

Det var ju lite strul med arbetstillstånd för dig och Ilja Arkalov. Hur upplevde du den situationen?

– Jag var förstående till det ändå. Det fanns ingenting klubben kunde göra i det läget.

Vad tror du om slutet av säsongen? 

– Det kommer gå bra, vi har ett väldigt starkt lag!


SE OCKSÅ:

VM-feber – Hockeynews gratis första månaden: 0 kr (värde 69kr) Skaffa Hockeynews PLUS