Frölunda sneglar mot KHL: "En och annan kommer att välja Sverige"


10 mars 2022
Nästa säsong kan många toppspelare från Sverige, Nordamerika och Europa lämna KHL för spel i SHL.
Frölunda har intresse av minst ett par namn.
– Jag tror inte att vi helt plötsligt dunkar in fyra, fem KHL-spelare, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström till rakapuckar.com.

Spekulationerna runt de utländska spelarna i KHL är i full gång inför nästa säsong. Som en konsekvens av Rysslands invasion av Ukraina och det pågående kriget väntas få icke-ryska spelare vilja spela i en alltmer orolig miljö.

Det kan göra att svenska, amerikanska, kanadensiska, finländska och övriga europeiska spelare kommer att söka sig till främst Schweiz och Sverige för att hitta välbetalda toppjobb.

– Potentiellt en större pool, ja, och jag tror säkert att en och annan kommer välja Sverige, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström till rakapuckar.com.

KHL-backar i OS-klass, som Lukas Bengtsson och Oscar Fantenberg, har tidigare spelat för Frölunda – och vunnit SM-guld, och de är förstås intressanta.

På backsidan har Göteborgsklubben utgående kontrakt med både Viktor Ekbom, Stefan Elliott och Jens Olsson samtidigt som NHL-klubbarna följer trion Simon Edvinsson, Filip Johansson och Mattias Norlinder väldigt ingående inför nästa säsong.

LÄS MERSportchefens val – förlänger med Frölunda: "Kan inte ha en bättre sportchef”

Men Fredrik Sjöström tror inte att hans klubb kommer att ”dunka in” mängder av KHL-spelare. Själv har han förlängt sitt kontrakt som sportchef i Frölunda till och med 2025. Och han har en del att stå i för närvarande.

– Inte mer än vanligt. Det är dels en intensiv avslutning med slutspurten, dels har man en fot i nästa säsong och tittar vad man behöver för det pusslet, så det blir mycket både och. Man vill jättegärna vara mycket här och nu och nära kring laget, men samtidigt så behöver man ändå titta ganska mycket åt nästa säsong också så man får jobba med dubbla spår, säger Sjöström till HockeyNews.se.

Exakt vad som kommer att hända med spelarna från KHL till nästa säsong är oklart, men agenterna är igång med att sälja in dem på den svenska och europeiska marknaden.

LÄS MERDjurgårdens jättelyft under K-G Stoppels tid som sportchef

– Man har inte alla svaren och det är svårt att veta vad som kommer att hända, säger Sjöström.

Frölunda laddar om för ett toppmöte med Växjö efter helgens två förluster borta mot Djurgården (1–3) och Brynäs (2–5).

– Resultatmässigt är det klart att vi är lite missnöjda med det. Spelmässigt tycker jag ändå vi gör en hel del bra saker. Det är inte nattsvart på alla bitar, men det är klart att vi hade hoppats på lite mer den helgen, men så är det. Alla matcher är hyperviktiga och alla lag är desperata så det kommer inte att vara några enkla poäng framöver heller. Det är så det ser ut. Det är race om alla platser och alla streck, säger Sjöström till HockeyNews.se.

Frölunda har två år i rad halkat ner till en sjundeplats i SHL-tabellen. För närvarande är man fyra.

– Vi vill komma så högt som vi bara kan. Det vet man så klart är viktigt med placeringar och så vidare. Efter vårt covid-uppehåll tycker jag att vi har spelat en klart bättre hockey. Sedan kan man väl tycka att några resultat senaste tiden har varit lite sämre för oss, men generellt så har vi spelat en mycket mycket bättre hockey, som har gjort att vi har tagit mycket mer poäng. Vi har en bra chans inför avslutningen. Sedan är det klart att vi vill fortsätta spela bra och om vi ska vara med och fajtas om topplaceringarna behöver vi också ta poäng. Det är liksom fakta, säger Fredrik Sjöström.