HockeyNews
PLUS

Axelsson: Luleå, släpp ert mindervärdeskomplex

(31289) Axelsson Gustafsson Skuggan Nilsson
Bildbyrån

Publicerad: 7 januari 2024

FacebookXWhatsApp

Ställs det för stora krav från staden/fansen uppe i Luleå? Jag kan tycka det.
Men i Luleå har det alltid varit så. Det är inget nytt att det ställs höga krav på att laget och spelarna skall prestera.
Man kan jämföra det lite med de kanadensiska lagen i NHL. Hockey är allt som betyder någonting.

Jag vet själv hur det är att spela i en mindre stad.

Jag gjorde själv fyra år i Timrå där tre av dem var mindre bra. Inte världens bästa stämning när man gick ut och åt på stan. Men jag hade förmånen att i stort sett slippa sociala medier och jag brydde mig heller inte om vad enskilda individer kom fram och sa till mig. 

Det viktiga för mig var alltid vad som sades internt. Det vill säga vad tränare och lagkamrater tyckte om mig. Hade jag deras uppbackning och gjorde det som, framförallt tränarna, bad mig om så räckte det väldigt långt för mitt psyke 

•••

Luleå har alltid varit en hockeyort där det skall "kämpas", "krigas" och man ska göra "allt för klubbmärket".

Fansen vill inte ha spelare som kommer dit för att "hämta hem" pengar utan som genuint är där för att vinna matcher åt sitt lag. Gärna genom det hårda jobbet.

Jag vet när Jonas Rönnqvist och Thomas Berglund tog över Luleå 2010 så satte man en spelidé med relativt billiga spelare och spelare som ej skulle gå utanför ramarna. Sen behöver man alltid spelare som gör det lilla extra men "kärnan" man kommit överens om får ingen gå utanför. Och det gällde ALLA. Det var då man började bygga upp något i Luleå igen som man hade saknat i cirka ett decennium innan. Sedan dess så tycker jag att Luleå, inför varje säsong, alltid varit ett lag att räkna med. 

•••

Många tycker att det är för många gamla spelare som rör sig runt föreningen. Luleå har sin identitet som man bör bevara och då är det rätt smart om man har folk runt om i organisationen som vet vad som kan hända när det både går bra som när det går dåligt. 

Ett tag så kunde jag tycka att det skulle vara för mycket som när man vann SM-guld 96. Alla ville på något sätt tillbaka till den hockeyn. Men det tycker jag, tack och lov, att man de senaste åren har släppt på.

•••

Nu blev det ju en rätt stor sak med de två banderoller som satts upp de senaste matcherna. 

Vi har i ärlighetens namn sett det hos de flesta lagen de senaste säsongerna att det sätts upp banderoller och ofta är det enskilda personer som står bakom dessa. Även om ordspråket ser väldigt illa ut, så blir det ofta i affekt av att det, återigen, är enskilda personer som viger sina liv åt en förening. 

Sen behöver fansen också lära sig att det är så här det ser ut i dagens hockey. Spelare byter lag mer än vad man gjorde förr och det behöver inte alltid ha med den ekonomiska biten att göra.

Det finns fler faktorer som gör att man kan vilja byta lag:

Ens sambo har svårt att få jobb eller trivs inte med det.

Barn som inte trivs i skolan.

Man behöver miljöombyte för både sin och eventuellt sin familjs skull.

Man vill byta till en klubb där man anser sig ha större chans att vinna det finaste man kan vinna i Europa, SM-guld. 

Det jag kan tycka Luleå skall släppa lite på är att man ofta haft ett litet mindervärdeskomplex. Det är lite "vi mot världen" känslan. Det har varit fult att säga att man har haft en hög spelarbudget utan vill gärna hävda att man minsann inte betalar spelarna så mycket och det är OTROLIGT att ett litet lag som Luleå kan ligga så högt i tabellen. 

Även där har man mer börjat släppa på det men kan tycka man kan göra det ännu mera och verkligen brösta upp sig och inse att man är en storklubb i svensk hockey och att det är inget fult med det.

•••

Jag gillar Stefan "Skuggan" Nilssons uttalanden i media efter den senaste banderollen. Han håller en låg profil och låter fansen får tycka det dom vill tycka.

Har han varit för länge i klubben?

Skulle säga nja.

Har inget direkt namn jag kan komma på såhär på rak arm som skulle kunna ta över.

Visst, några felrekryteringar har han gjort men vilken sportchef har inte gjort det de senaste 7-8 åren?

Jag tycker "Skuggan" ger ett ödmjukt och sakligt intryck när han florerar i media

•••

Som Erik Gustafsson redan varit inne på så behövs det två-tre spelare in i truppen och hittar dom rätt där så kan dom mycket väl bli en outsider senare i vår.

ANNONSSe ALLA matcher på TV4 PLAY+ SPORT TOTAL – spara 1200 kr med Hockeynews

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!