HockeyNews
PLUS

ÖIK:s framtid: ”Mirakel sker – inget vi hoppas på”

(31098) Tero Lehterä
Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 31 december 2023

FacebookXWhatsApp
Östersunds nye tränare Tero Lehterä fick bara en träning och en matchvärmning på sig att bekanta sig med laget.
Sedan gick han och ledde dem till första trepoängaren på över två månader.
– Jag är säker på att de jobbat arslet av sig tidigare också, men de gjorde det definitivt mot Mora och det var riktigt trevligt att se deras leenden efter matchen, säger Lehterä till Hockeynews.
ANNONS
Det var i tisdags som Hockeyallsvenskans tabelljumbo Östersund gick ut och meddelade att de skulle göra förändringar i ledarstaben. Roger Forsberg entledigades från sitt uppdrag som huvudtränare för klubben samtidigt som det klargjordes att Kjell-Åke ”Kjella” Andersson, som hjälpt till i båset under en tid, skulle återgå till sin tjänst som klubbchef för att klubben ska kunna ha en möjlighet att ro säsongen i land rent ekonomiskt.

In kom finländaren Tero Lehterä, som så sent som i fjol klev in i Västerås i början av februari och räddade deras säsong.

Nu är förhoppningen att han ska göra samma sak med Östersund och man måste ända säga att det har börjat lovande.

Efter att ha landat i Östersund hann han med en isträning med laget i torsdags samt matchvärmningen på förmiddagen innan hemmamötet med Mora. Sen gick Östersund ut och städade av tabelltrean med 3–0 hemma.

ANNONS

Deras första trepoängare sedan den 28 oktober.

– Jag visste inte att det var så längesen de tog en trepoängare senast men jag hörde att det var två månader och en dag som hade passerat sedan de senast tog tre poäng och jag blev väldigt glad för grabbarnas skull när lyckades med det. Jag är säker på att de jobbat arslet av sig tidigare också men de gjorde det definitivt mot Mora och det var riktigt trevligt att se deras leenden efter matchen. Andra människors leenden också för den delen, folk inom organisationen och fansen, jag älskar att se människor som är glada, säger Lehterä till Hockeynews.

Men någon större ära för segern vill han inte ta åt sig.

ANNONS

– Vi ändrade bara en sak i spelsystemet och sen så pratade vi igenom vem som är ansvarig för vad och hur jag gillar att arbeta, det var allt, säger Lehterä till Hockeynews.

Men även om det var en alldeles strålande inledning på hans nya tränaruppdrag så är han väl medveten om att Östersund har en låååång väg att vandra.

– Jag är en väldigt realistisk person, oddsen är kraftigt emot oss. För att vi ska ta oss till slutspel så måste vi vara det bästa laget i ligan under resten av säsongen och det är lite väl mycket att hoppas på. För att lyckas med det behöver vi snitta runt 2,2 poäng per match under resten av grundserien och det är för mycket att begära av ett lag som snittade 0,75 poäng per match innan jag anlände, säger Lehterä.

ANNONS

Målsättningen handlar därför inte om poäng och placeringar.

– Vårt mål är att blir bättre och bättre för varje match och utvecklas både som lag och individer, så att vi känner oss starka och väl förberedda inför vad än som kommer att vänta oss när grundserien är färdigspelad, säger Lehterä och fortsätter:

– Mirakel sker, men det är inget vi hoppas på. Fokus ligger på här och nu, inte i morgon, inte i går, utan på nuet.

ANNONS

Känner du att truppen har det som krävs för att det ska bli ett lyckligt avslut på säsongen?

– Om jag ska vara ärlig så har jag varit här för kort tid för att avgöra om truppen är bra nog för att vi ska lyckas framöver. Jag måste ta in all information jag kan få och det kommer att ta mer tid än bara några dagar att göra det.

ANNONSSe ALLA matcher på TV4 PLAY+ SPORT TOTAL – spara 1200 kr med Hockeynews

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln