HockeyNews
PLUS

Månadens spelare – Marcus Eriksson: "Det är skitkul"

(30569) Månadens spelare Marcus Eriksson
Hockeynews
ANNONS

Publicerad: 11 december 2023

FacebookXWhatsApp

Efter alla år i Vita Hästen är Marcus Eriksson en stor profil i Hockeyallsvenskan och nu toppar han poängligan efter succén i höst.

38-åringen – som pendlar mellan Norrköping och Södertälje – är Månadens spelare i Hockeyallsvenskan.
– Det gäller att ta vara på varje år man får och jag tycker fortfarande hockeyn är jävligt kul. Jag vill spela så länge jag kan, säger han till Hockeynews.

ANNONS
Marcus Eriksson har gjort några korta utflykter men spenderat nästan hela sin karriär i moderklubben Vita Hästen.

Efter konkurrensen tidigare i år fick han leta ny klubb – hamnade i Södertälje och efter knappt halva säsongen så leder han poängligan i Hockeyallsvenskan.

38-åringen levererar storartat och är Månadens spelare i november, utsedd av Hockeynews i samarbete med TV4.

LÄS MERNya satsningen på MÅNADENS SPELARE – I ALLA STORA SERIER

ANNONS

– Det är klart att det är skitkul. Det var en bra månad för mig och laget och det är det som är det roligaste. Vi gick från att förlora mer än vi vann till att bara förlora en match på hela månaden. Det känns kul att få det här och det betyder att det gått bra för mig och laget, säger han till Hockeynews.

Eriksson har genom karriären valt att stanna i Vita Hästen, av familjära skäl.

– Det är väl för att jag har ett väl fungerande socialt liv, det har gjort mycket för mig. Jag har inte velat skriva ett ettårskontrakt och flyttat en hel familj för att jag ska spela hockey. Hade det varit SHL hade man fått tänka om kanske men att spela i Hockeyallsvenskan för Vita Hästen eller någon annanstans för att tjäna 10 000 kronor mer i månaden är inte värt det, säger han.

ANNONS

Nu pendlar han mellan Norrköping och Södertälje varje dag, när laget tränar eller spelar match.

– Det har funkat bra hela tiden. Sista två veckorna har det varit lite knivigt ibland när det varit mycket snö och så men jag tar det väldigt lugnt. Jag tjänar inget på att sitta och gasa och chansa för att komma hem tio minuter tidigare. Jag kör lugn och försiktigt och får lite egentid och lyssnar på poddar och det är inte speciellt jobbigt. Det funkar jäkligt bra faktiskt, säger Eriksson.

Vad är största skillnaden för dig när du kommer till en ny klubb, som inte hänt så ofta?
– Inte mycket, hockeymässigt. Jag spelar väl med lite bättre spelare här. Linus (Videll) är otroligt bra och "Fille" (Filiph Engsund) också. Det är väl kanske inte bara jag som åker och försöker hitta passningar hela tiden utan jag får puckar i bra lägen och har börjat göra lite mål. Annars är det väl mest organisatoriskt. Det är fler som jobbar här och har sina roller och i Hästen så kanske alla gjorde allting för att det skulle går runt. Det är fler på kansliet här och en större maskin för att dra runt allt. 

ANNONS

38-åringen har inga planer på att lägga av – snarare tvärtom.

Så länge kroppen håller och Eriksson håller en bra nivå så kommer han fortsätta.

– Det är min tanke. Sen kan det gå fort och jag kan bli skadad på onsdag. Jag bröt ett finger i Västerås för många år sedan och jag drog nästan sönder ett inre ledband för fyra år sedan men det var i slutet av säsongen och inget jag känner av nu utan jag kunde göra rehabilitering den sommaren. Jag har inga förslitningsskador, ljumskar och rygg känns bra och så länge det är jävligt kul och det funkar med familjen så kommer jag köra. Hockeykarriären är kort och det gäller att ta tillvara på varje år man får.

ANNONS

ANNONS: Se ALLA matcher på TV4 PLAY+ SPORT TOTAL – spara 1200 kr med Hockeynews

Södertälje ligger tvåa i tabellen, strax bakom Brynäs, och målsättningen är att ta steget upp i SHL igen.

Ett drömscenario är att Eriksson får debutera i SHL – som 39-åring.

ANNONS

– Det hade varit sjukt. Riktigt sjukt. Jag har väl försökt för några år sedan men då har man fått höra när man var 35-36 att klubbarna varit osäkra på min ålder och man är väl inte den mest attraktiva spelaren på marknaden, säger Eriksson.

Skjuter han upp SSK i SHL så kanske det förändras.

Han lär åtminstone få chansen att stanna kvar och förverkliga en långvarig hockeydröm.

ANNONS

Motivering: "Marcus Eriksson har hunnit bli 38 år men det hindrar honom inte från att gå mot sin karriärs bästa säsong. En väldigt smart och skicklig spelare som gör alla runt omkring sig bättre. Enligt oss är han den enskilt största anledning till att Södertälje blivit ett lag att räkna med"

Juryn SHL: Magnus Hävelid, förbundskapten Juniorkronorna, Fredrik Söderström, TV4, Gustav Tägtström, Hockeynews

FAKTA. Fem snabba frågor

ANNONS

Varför började du spela hockey?

– Mycket för att min pappa spelade. Man är ju egentligen uppväxt i Himmelstalundshallen och fick ett otroligt intresse via honom och det har hängt i hela tiden.

Ditt bästa hockeyminne?

ANNONS

– Det är när vi gick upp med Vita Hästen i Hockeyallsvenskan. Hela det året var fantastiskt och något som Norrköping hade väntat på i 18 år sedan konkursen 1996. Det starkaste hittills och egentligen det enda jag vunnit. Det var en otrolig säsong.

Vem var din första stora idol?

– Peter Forsberg.

ANNONS

Vilken är sin största hockeydröm?

– Just nu är det att få ta upp SSK till SHL.

Vilken spelare hade du gett det här priset om du satt i juryn?

ANNONS

– Bra fråga...Myles Powel går ju bra så jag skulle ha gett det till honom.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln