HockeyNews
PLUS

EK: Ingen är hetare än Växjös kapten – leker hockey

(29146) Playerranking EK
Bildbyrån / Hockeynews
ANNONS

Publicerad: 28 november 2023

FacebookXWhatsApp
SHL dundrar på mellan landslagsuppehållen och CHL-slutspelet pågår dessutom. Ändå tycks inte regerande mästarna Växjö få för mycket av det goda.
Det syns på den nya playerrankingen där Mattias Ek plockar ut den hetaste spelaren i de 14 SHL-lagen.
De bästa spelarna i respektive lag är sedan rankade inbördes i denna playerranking.
ANNONS

14) Oskarshamn – Olli Palola, f

Kommentar: Det är inte mycket som stämmer i IKO för närvarande. Faktum är att det mesta går åt helv… Erfarne Palola har kommit in och gjort tre mål på sina 13 matcher och försöker så gott det går att hålla igång en hackande lagmaskin. Det är förstås lättare sagt än gjort.

13) Linköping – Ty Rattie, f

ANNONS

Kommentar: Poängkungen i LHC har snabbast i laget kommit upp i tvåsiffrigt antal mål. Fem poäng de senaste fem matcherna (2 + 3). Viktigt att Linköping som lag studsar tillbaka efter tre raka förluster i SHL. Rattie är någon att ta rygg på i fråga om poänggörande.

12) Frölunda – Christian Folin, b

Kommentar: Det är inte bara mål- och poängkungar som tar plats på den här listan även om man kanske kan tro det. Man behöver spelare av Folins sort också. Pondus, tuffhet, elakhet, men också med ständig närhet till ett garv, tack vare glimten i ögat. Backklippan klippte till med sitt första mål för säsongen i SHL mot Växjö. Nyttig med sina 20 minuter i snitt på isen.

ANNONS

11) Timrå – Jonathan Dahlén, f

Kommentar: Det går lite upp och ner för Dahlén precis som för hela Timrå. Och det där hänger väl ihop. Men Dahléns skjutande ger utdelning och 1–0-målet i Scandinavium blev matchvinnande i lördags. Tio mål på 20 matcher är inte illa och det har blivit tre på senaste fem. Nog ska han kunna slå sitt eget målrekord på 20 SHL-mål från förra säsongen?

10) Örebro – Hannes Björninen, f

ANNONS

Kommentar: Det har gått tyngre för Örebro en längre tid, så segern borta mot Linköping var ytterst välkommen. Men den nye finländske landslagscentern fortsätter att leda laget inte minst poängmässigt. Förra säsongen gjorde han 25 poäng i en defensiv roll för Brynäs. I år har det redan blivit 15 poäng (3 + 12) i Örebro där han toppar den interna poängligan.

9) Malmö – Lauri Pajuniemi, f

Kommentar: Ständigt på hugget och redo när det kommer en passning från kedjekamraten Janne Kuokkanen. Tre mål och två assist på de fem senaste är klart över vad de flesta andra i laget har producerat under en nedgång efter landslagsuppehållet. Pajuniemi är en av spelarna med utgående kontrakt som Malmö gärna vill behålla och skriva nytt med.

ANNONS

8) Skellefteå – Filip Sandberg, f

Kommentar: I ett skadedrabbat Skellefteå har Sandberg tagit ett stort ansvar den senaste tiden. Tre mål och tre assist på de fem senaste har varit som grädde på moset efter det hårda jobbet. Bara i de två senaste, mot Modo och Oskarshamn, har han skickat in två mål och tre assist. Sandberg jubilerade nyligen då han spelade sin 400:e SHL-match. Nu är han uppe i 66 mål och 96 assist och når snart en milstolpe till.

ANNONSSe ALLA matcher på TV4 PLAY+ SPORT TOTAL – spara 1200 kr med Hockeynews

ANNONS

7) HV71 – Oskar Stål-Lyrenäs, f

Kommentar: I bottennappet mot Växjö var det väl ingen som var bra i HV. Men Stål-Lyrenäs har varit desto bättre den senaste tiden det har Jönköpingslaget verkligen behövt i lagkaptenen André Peterssons frånvaro. I de två vinsterna hemma mot Leksand och Timrå stod han för ett mål och sex assist (!). Han börjar hitta självförtroendet i spelet med puck.

6) Leksand – Lucas Elvenes, f

ANNONS

Kommentar: Det är förstås en lyx att spela ihop med superslovakerna Marek Hrivik och Peter Cehlarik. Men det är också en förmån för Hrivik och Cehlarik att få spela med Lucas Elvenes som inte har setts bättre i SHL än nu. Den 24-årige skåningen läser av sina medspelare, är smart med pucken och levererar dessutom poäng i snabb takt: sju poäng på de fem senaste (2 + 5).

5) Färjestad – Victor Ejdsell, f

Kommentar: Mål i tre raka SHL-matcher och fyra mål och en assist på de fem senaste. Store, starke och skicklige Ejdsell spelar på den nivå som gjorde honom till Tre Kronor-spelare i början av månaden. Frågan är om inte den 28-årige värmlänningen för första gången i karriären kommer att göra fler än 20 mål i SHL. Nio har det blivit så här långt. Jag tror att Ejdsell spöar sitt rekord från HV71-tiden.

ANNONS

4) Luleå – Linus Omark, f

Kommentar: Det har varit en startsträcka att komma igång för poängmaskinen från Övertorneå, men nu känns Omark igen. Fyra mål och fyra assist på de fem senaste matcherna och det har dessutom blivit mål i fyra av matcherna. 36-årige Omark har spelat i många lag, ligor och länder och nu är han uppe i 180 poäng (69 + 111) hemma i SHL också.

3) Rögle – Rodrigo Abols, f

ANNONS

Kommentar: I ett Rögle som har kommit igång fint har Abols varit en av de pådrivande som sett till att det har börjat hända grejer. Med sex mål på de fem senaste är Örebrovärvningen uppe i elva mål och hakar därmed på i skyttetoppen i SHL. Rodrigo Abols är en av de starkare spelarna i ligan framför motståndarmålen.

2) Modo – Mikkel Aagaard, f

Kommentar: Den formstarke forwarden har öst in sju mål de senaste fem matcherna. Faktum är att han kan bli den målbäste dansken genom tiderna i SHL den här säsongen om han gör över 20 mål. Heinz Ehlers gjorde 20 mål för Leksand 1987/1988 och det danska målrekordet har stått sig i 35 år. Dags att Mikke Målgård tar över rekordet. 13 mål på 20 matcher är en bra bit på väg.

ANNONS

1) Växjö – Joel Persson, b

Kommentar: Ingen är hetare än Växjös lagkapten. Backen Joel Persson leker hockey och det blev extra tydligt när han gjorde sitt vackra solomål mot HV71 i lördags. På de senaste fem SHL-matcherna har högerskytten från Osby gjort tio poäng (3 + 7) och han har då pepprat iväg 21 skott. Mästarklass. 

PLUS gratis i en månad! (ord pris: 69). Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln