HockeyNews
PLUS

Joel Lundqvists nya uppgift som tv-expert

Joel Lundqvist
Foto: Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: Idag 07:17

FacebookXWhatsApp

Joel Lundqvist fortsätter som TV4-expert och blickar mot en ny SHL-säsong.
Hans tv-roll ändras och han kommer att vara ännu närmare händelserna på isen.
För Hockeynews pekar han ut sina två favoriter och utser också de två kvallagen.

ANNONS

Under sommaren fick tvillingbröderna Joel och Henrik Lundqvist, 42, chansen att göra ett reklamuppdrag tillsammans för Revolution Race som gör friluftskläder. Då återvände till sin barndoms Jämtland.
– Det är ju där man kommer ifrån. Det ligger djupt i en. Sedan är det inte att man har varit där mycket och vi har inte släkt där, säger Joel Lundqvist till Hockeynews.
– Det är framför allt den aktiva delen, att komma ut i naturen där man är i livet nu med familj och man reser och gör saker. Åre blev den perfekta starten för oss tyckte vi genom att visa här kommer vi och köra den resan ihop framåt. Annars lever Joel Lundqvist ett aktivt liv efter karriären som hockeyspelare. Han lever mitt i naturen i Göteborgs skärgård.

Älskar att vara ute i naturen

– Att vara aktiv, det gillar både jag och familjen på olika sätt. Men framför allt komma ut och vara ute mycket känner jag. Det finns en löpslinga där jag bor. Bara komma ut där. Det är delar av hav, lite skog, berg och du får de delarna. Man känner att man mår bra när man har kört den slingan.
– Att komma ut och röra sig och vara ute i natur ger mig mycket mentalt. I skallen. Det rensar lite tycker jag.

ANNONS

Hur mår kroppen efter en lång hockeykarriär?
– Jag mår mycket bra tycker jag. Det är inget som, peppar peppar, stör utan jag kan göra det jag vill. Träna väldigt varierat. Jag gör väldigt mycket olika saker, allt från att springa, cykla, till styrketräna, innebandy och tennis. Trivs väldigt bra med det.

Trivs med expertrollen

Frölundas förre lagkapten Joel Lundqvist släpper inte taget om hockeyn. Han fortsätter som expert i TV4 där han gjorde sin rookiesäsong ifjol.
– Det känns väldigt kul att fortsätta med teamet och följa hockeyn på det viset. Det är klart att man har gått vidare i livet med mycket och på olika sätt, men just att ha kvar den delen och följa hockeyn och kunna vara närvarande där känns väldigt roligt. Ser fram emot säsongen helt klart.
Lundqvist har aldrig fegat för att säga vad han tycker.

Men tar du ut svängarna i tv?
– Ta ut svängarna för mig handlar inte om att vara en rubrikmakare på det viset utan man ser det man ser och upplever. Är det bra grejer vill man kommentera det är det sämre då står man upp för det. Jag är inte den som söker. Många vill slänga sig med katastrof hit och dit. För mig är inte det trovärdigt på det sättet. Jag vill vara ärlig i det jag ser och inte bara söka rubrikerna. Samtidigt är jag ärlig i det jag tycker och tänker. Det är mitt sätt att anta den här rollen som expert.

ANNONS

Även brorsan Henrik är tv-expert

Har du pratat med Henrik om hans tv-roll i TNT i Madison Square Garden?
– Nej, det har vi faktiskt inte. Han har lite samma tänk och tycker att det är kul att följa hockeyn som har varit en så stor del. Få analysera saker som man själv kan relatera till och sedan självklart vara i ett bra team och jobba med roliga människor och lära sig. Han har kört lite längre. Jag har kört ett år och det är klart att man lär sig grejer på vägen.
Joel Lundqvist kommer att användas lite annorlunda kommande säsong jämfört med under hans första år på TV4. Niklas Wikegård har lämnat ett tomrum efter sig och blivit sportsligt ansvarig i Djurgården. Det blir upp till Lundqvist, Petter Rönnqvist, Johan Tornberg, Staffan Kronwall och gänget att täppa till luckan.

Så förändras Joels uppgift

Joel Lundqvist berättar lite om sina nya uppgifter i tv-rutan.
– Den här säsongen kommer jag att köra några matcher ute på arenorna som en ny grej som jag inte gjorde ifjol. Det blir nåt att lära sig också. Ta till sig med tajming med den man kör med.

Kommer du att ställa frågor som Wikegård gjorde i sin roll?
– Hehe, ja men absolut. Man får känna att man utvecklar den delen och blir bekväm där självklart. Sedan är det svårt att… den roll som Wikegård har haft så har han gjort det fantastiskt på sitt sätt att vara. Jag kommer att köra mitt upplägg och han har kört på sitt på ett väldigt bra sätt och stått för saker. Engagerat. Det har varit bra.

ANNONS

Hur tror du att det kommer att gå för Niklas Wikegård som sportchef?
– Han är på det. Han är taggade att kliva in. Det är en tung roll att ta. Sportchef i en elitklubb och Djurgården inte minst. Men han har förutsättningarna. Han kan sporten väl och har ett driv och engagemang och brinner för Djurgården. Jag tror det kan bli bra där.

Tycker till om Rönnbergs sista race

Till en början kommer Joel Lundqvist inte att dyka upp i sin gamla hemmaborg Scandinavium och tycka till om Frölunda.
– Nu är inte schemat satt för hela hösten utan bara inledningen. Då är jag inte i Scandinavium utan jag kommer att vara lite varstans.

Roger Rönnbergs sista säsong i Frölunda – vad ska han göra för att sluta med ett guld?
– Jag menar, de var en seger ifrån final ifjol. Det är klart att de kommer att bygga vidare på vissa saker och har säkert analyserat vad som fattades. Det var lite soppatorsk efter match sju och man kanske matchade laget annorlunda. Sedan hade de bra utdelning på Innala och Strömwall som har försvunnit så det gäller att det nya gänget som kommer in får leverans. Men det känns som alltid som en oerhört jämn liga. Det gäller bara att få saker att snurra.
Lundqvist vet av erfarenhet.
– Man såg på Rögle ifjol som var några veckor ifrån kvalspel och de fick saker att hända och snurra rätt väg och så är man i final. Det är det det handlar om när det är så jämnt. Alla har så bra förutsättningar och det är inte mycket som skiljer. Det gäller att utveckla i vissa delar. De stora är målvakter, special teams och kanske det hårda spelet i ett slutspel att man får till det där.

Lundqvists guldfavoriter

Vilka är favoriter till SM-guldet?
– Färjestad och Skellefteå är för mig längst fram. Skellefteå har fått behålla mycket. Stark centersida. Pudas spelade inte mycket i slutspelet och ändå vinner de där. De kommer att bli farliga helt klart.
– Färjestad lärde sig nog mycket ifjol från uttaget. De gjorde en bra grundserie, fick behålla Tomasek och har kryddat ytterligare. Det ser spännande ut.

Vilka tror du hamnar i kval?
– Malmö känns lite farligt neråt. De hade väldigt bra utdelning på sina finska importer ifjol. De har försvunnit. Det gäller att träffa rätt där i år och det vet man inte hur det landar. Jag tror att Malmö kan få det tufft.
– Sedan är det lite med HV, de gör sin nysatsning. Kommer det att funka? Kommer det att lyfta? Det har varit smårutigt under försäsongen.
– Och Brynäs är jag också lite tveksam till. Men tror på Malmö och HV där nere.

PLUS gratis i en månad! (ord pris: 69). Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln