HockeyNews
PLUS

Hemligheterna bakom Modos värvningar: ”Ska äga datan”

Henrik Gradin
Foto: Mattias Persson
ANNONS

Publicerad: Idag 08:08

FacebookXWhatsApp

På tre år har Modo gått från att vara ett allsvenskt bottenlag till att bli ett stabilt SHL-lag. En av de stora förgrundsfigurerna bakom lyftet heter Henrik Gradin.
Hockeynews tog rygg på Modos sportchef under en arbetsdag och fick en unik inblick i hur klubben arbetar.

► Nya lagbygget: ”Fått in exakt det vi ville addera”
► Så hittade han succébacken: ”Var där för att se en annan spelare”
► Budgivningen om Lukas Jasek: ”De bjöd mer”
► Satsningen på scouting: ”Modo ska äga datan” ► 14 utgående kontrakt

ANNONS

Det är måndag morgon och molnen ligger tätt över Hägglunds Arena. Klockan har passerat tio och undertecknad har tagit sig in i byggnadens hjärta – kansliet.

Här ska vi träffa Henrik Gradin som ska ge oss en unik inblick i hur Modo arbetar och vad som gjort klubben framgångsrik igen.

Vi slår oss ner på hans kontor, som för dagen pryds av mycket papper, individuella priser och där det står klubbor från våra allra största NHL-stjärnor.

Fjolåret är summerat och analyserat och en ny säsong ligger i startgroparna. I år är Modo inte nykomlingar och det finns inte längre några ursäkter.

– Nej, så är det ju. Det har varit mer lättjobbat helt klart, jag har blivit erbjuden spelare på ett annat sätt och det har varit en roligare tid att jobba, säger han.

Känner du att du fått spelarna du vill ha i år? – Ja, men lite så faktiskt. Visst har vi gått bet på någon som vi verkligen velat ha, så vi har väl inte fått exakt alla vi önskade. Men utifrån vad vi behövde ta in för typ spelare så tycker jag att vi har fått det vi velat ha.

Han lyfter fram ett exempel:

– Det är väl inget att hymla om att vi gick väldigt hårt på Robert Hägg och ville ha in honom i gruppen, men om vi ser nu vad (Paul) LaDue och de har kommit in med så har vi fått in exakt det vi ville addera.

ANNONS

Lagbygget till den här säsongen påbörjade han redan under senhösten och i februari gjorde han klart med sin första värvning – backen Tobias Winberg. Finländaren har imponerat stort under försäsongen och nu berättar Henrik Gradin om hur han hittade honom.

– Jag såg honom första gången under en landslagsturnering och sedan var jag och tittade på honom igen efter det. Vi gick väldigt hårt på att få redan honom vid februarifönstret, men JYP släppte honom inte och jag vet att HV71 också var där och drog i honom.

– Vi fortsatte hålla kontakt med agenten och sa att vi ville göra klart med honom inför det här året, sedan gjorde vi klart det rätt snabbt. Det är en otroligt bra karaktär. Han är en bra back som kommer vara otroligt nyttigt för oss i vinter, säger han.

Är det toppbacksmaterial i SHL rentav? – Ja, det tycker jag. På sin kategori, absolut. Sedan är han bättre offensivt än vad vi förväntade oss. Just att han har karaktären också. Han är en sån där back som du i många matcher inte märker av och det är just det som jag tror är hela grejen. Han är ingen flashig back som Näsén som kan slå grymma passningar, men han gör väldigt få misstag och sätter stolthet i att sätta skott och vara på rätt position. Jag tycker han håller hög klass av det vi sett de här sex veckorna.

ANNONS

Vad är det första du kollar på hos en spelare när du är ute och scoutar så där? – Om vi ser till just hans kategori så kollar jag väldigt mycket på hur placeringssäker han är. Ligger han rätt i banan exempelvis?

– När jag var och tittade på landslaget så var det egentligen inte honom jag var där för, men jag tyckte att han stack ut åt det hållet. Varje gång Finland gjorde det bra så var han på isen och det var lite så jag hittade honom. Det var lite tur i den rekryteringen.

En annan spelare som Modo gick väldigt hårt för är tjecken Lukas Jasek som ska axla rollen som ny förstecenter. Där hamnade Henrik Gradin i budkrig med HV71.

– Vi försökte göra klart med honom väldigt tidigt och har haft kontakt med hans agent ända sedan i julas, men Lukas hade dels ett år kvar med Oskarshamn och ville inte ta några beslut. Det är något jag högaktar med Lukas.

– Hans fokus var fullt ut på att han skulle spela i SHL med Oskarshamn, men däremot visade att han var jätteintresserad om det inte skulle bli så. Sedan gick det väldigt fort när Oskarshamn väl åkte ur, säger han.

ANNONS

Hur pressad blir man under en sån budgivning när man vet att spelaren vill hit – men att det i slutändan ändå handlar om pengarna? – Jag vet att HV71 bjöd mycket mer än vad vi gjorde. Så här efteråt har han sagt att han ville hit, tack vare att han haft ett bra snack med mig och ett jättebra snack med Karlin. Samtidigt så tror jag att han tänkte: ”Får vi det här av HV71 så tar vi det för att det var så mycket mer pengar". Det var väldigt skönt när vi fick hans kontrakt på plats.

Är han din dyraste spelare? – Nej, det är det nog inte. Han tjänar nog mest pengar, men svenskar är ju dyrare på grund av de skatteregler vi har i Sverige. På min sista rad är han inte min dyraste spelare, nej.

Så värvar han

Sportcheferna i vårt avlånga hockeyland arbetar alla på olika sätt. Den ena mer databaserat, den andra mer relationsbyggande med agenter och den tredje med mycket scouting på plats.

Vi ställer frågan hur just hans arbetsmodell ser ut. – Först och främst handlar det om att inventera och se vilka av de befintliga kontrakten som går ut. Vilka vill vi ha kvar och vad är det vi behöver addera? Därifrån försöker jag ta fram ett gäng namn själv utifrån det jag sett och nu har ju Felix (Dahlin, ny assisterande sportchef) kommit in i det här också och adderar namn utifrån både siffror och sitt öga.

ANNONS

– Utifrån alla namn försöker jag sedan skapa en önskelista och utifrån den vill jag gärna ha åsikter från tränarna. Kan de inte se spelarna live så tittar de på video och Felix kommer att se spelarna både live och på video. Därifrån är det jag som tar kontakt med agenter och sköter hela den biten.

Fem snabba med Henrik Gradin

Vem gör flest mål i Modo i år? – Sampo Ranta.

Vilket SHL-lag är roligast att möta? – Timrå.

Vilka spelar tråkigast hockey i SHL?
– Kan man passa den frågan eller, annars förlorar vi väl med 8–0? Det känns fel att säga Växjö eftersom de är så framgångsrika, jag tror alla i Ö-vik skulle vara skitnöjda om vi vann lika mycket men bara gjorde två mål per match. Men ska jag säga något så blir det Växjö.

Om du får värva valfri spelare i SHL – vem värvar du? – Oscar Lindberg.

Vem blir din bästa värvning i år? – Lukas Jasek.

Henrik Gradin öppnar också för att framtida lagbyggen kommer att se annorlunda ut än de tidigare.

– Vi har många duktiga juniorer på väg upp här som vi måste göra plats för. För att ha råd med de dyrare spelarna så måste vi ett par juniorer i truppen. Kanske rentav en hel kedja. Det var väldigt svårt förut, men nu har vi juniorer som det är väldigt hög klass på. Då blir det enklare också att räkna in dem i vår trupp, säger han.

Håller på att bygga sin egen scoutingdatabas

Just scoutingen blir allt viktigare i dagens hockey för att träffa rätt gällande nyförvärv – men trots det är det fortfarande många SHL-klubbar som fortfarande inte har egna scouter.

– Frölunda gör det och Malmö tror jag också jobbar lite med det, men det är inga anställda direkt. Vi är på väg dit och vi har några namn som vi jobbar med, men budgetmässigt är det fortfarande tufft. Men det är som jag brukar säga, två dåliga importvärvningar kan bli väldigt kostsamt det också, säger han.

ANNONS

Ni har scouter som ni använder er av? – Just nu har vi väl bara två ute i landet, kanske tre, men det är nytt för oss. Tanken med att ta in Felix är att jag ska få mer tid att titta på mer hockey. Kan vi se till att en är ute och en är inne så har vi kommit en bra bit på vägen.

Felix Dahlin, bror till NHL-stjärnan Rasmus Dahlin, anslöt till organisationen inför den här säsongen och ska framför allt bidra med ett annat element till Modos rekrytering av nya spelare: det analytiska.

– Han kommer att bidra med siffror och hur det faktiskt ligger till, men jag tycker att han har ett bra hockeyöga också så att det inte bara blir att han kommer med siffror och säger: ”Så här är det”. För den dagen vi släpper det vi ser med ögat så är vi ute på hal is tror jag.

Henrik Gradin avslöjar också att Felix Dahlin fått i uppdrag att bygga en helt egen scoutingdatabas som bara tillhör Modo.

– Vi är på väg att skapa det och det är en av delarna han jobbar med. Scoutingen var bra på Macke (Näslunds) tid när vi hade Rinknet som alla NHL-klubbar använder, men det känns som att all scouting har dött med den sportchef som fått gå eller sluta.

ANNONS

– Nu håller vi på att bygga ett enklare system som går att utveckla på ett bra sätt, för att det ska vara enklare för juniortränarna och Niklas (Nordgren, sportchef för juniorsidan). Vi ska få in datan så att det är Modo som äger datan, säger han.

Hur pass intresserad är du av analys och siffror? – Jag har blivit det, jag var inte det förut. Men jag är väldigt dålig på det och vet inte vad alla beteckningar står för. Det är xg, corsi och allt vad det är numera. Det är jag dålig på, men det är lite därför jag pushat på för att ta in en sån som Felix.

– Det Felix gör jättebra och det vi fastnade för hos honom var att han kan förklara siffrorna för en idiot som mig. Vi var några stycken som lyssnade på honom och även de som inte var inne i hockeyn förstod andemeningen vad det handlade om.

Har hela 14 utgående kontrakt

Snart drar SHL-säsongen i gång igen – men för sportchefen Henrik Gradin börjar nu arbetet med nästa säsongs trupp.

Han tittar upp mot sin ”hemliga” tavla där han ställer upp backpar och kedjor med kylskåpsmagneter för hur han tänker sig lagbygget. Det är en hel del att göra inför nästa säsong – då hela 14 spelare har utgående kontrakt.

ANNONS

– Vi har börjat lufta runt det litegrann och det är väl några vi har lite konkreta diskussioner med, men det gäller ju också att inte sajna för tidigt. Okej att vi riskerar att tappa någon om vi inte gör det, men å andra sidan är det väldigt viktigt att vi inte går bort oss.

– Vi har vissa vi vill se lite mer av också och vi är väl medvetna om att de kan bli dyrare om de går bättre än vad de gjort. Presterar de sämre än tidigare så måste vi fundera på om de är värda att ha kvar på ett lägre kontrakt, eller om vi ska gå skilda vägar?

Känner du att du vill bygga vidare på den här truppen eller är det rentav dags att få in en ny kärna? – Vi vill nog bygga vidare på en del av den här kärnan. Sam Vigneault har utgående, Mikkel Aagaard har utgående, liksom Sampo Ranta, sedan har vi "OP" (Oscar Pettersson) och "Sebbe" (Ohlsson) som står för något. Backsidan är väl där vi får mest utrymme att agera och där vi egentligen bara har Winberg, Norlinder och Bernhardt på kontrakt.

De har utgående kontrakt i Modo

Sam Vigneault
David Rundblad
Sampo Ranta
Oscar Pettersson
Adam Pettersson
Sebastian Ohlsson
Pontus Näsén
Jakob Norén
Theodor Niederbach
Paul LaDue
Theo Jacobsson
Olle Eriksson Ek
Ludwig Byström
Mikkel Aagaard

PLUS gratis i en månad! (ord pris: 69). Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln