HockeyNews
PLUS

Förändringen – så hoppas Oskarshamn hänga kvar

(30142) Karlkvist Engsund
Bildbyrån

Publicerad: 23 november 2023

FacebookXWhatsApp
Oskarshamn är avklippt i botten och har nu ställt om försvarsspelet – för att rädda sig kvar i SHL.
General managern Thomas Fröberg berättar för Hockeynews om det startade förändringsarbetet, det sargade självförtroendet hos toppspelarna, backen som är i frysboxen och om förtroendet för huvudcoachen Martin Filander.

Oskarshamn har fem raka förluster och har inte vunnit på snart en månad då det blev en 3–2-vinst mot Frölunda i Scandinavium.

På 18 matcher har IKO tagit 13 poäng och har åtta poäng upp till nästjumbon HV71 som har en match mer spelad. Upp till säker mark ovanför kvalstrecket är det tolv poäng.

Och just tolvan Rögle vann i Be-Ge Hockey Center i lördags med 4–1 så att gapet är hela tolv poäng.

Så hur ska Oskarshamn bära sig åt för att inte behöva kvala till våren?

– Sedan två matcher tillbaka har vi ändrat vårt försvarsspel, så vi får ge det lite tid, säger Oskarshamns general manager Thomas Fröberg till Hockeynews.

– Man ändrar inte bara ett försvarsspel och så ska det funka sen. Vi har dragit ner från (att släppa till) 45–50 skott till 27 de sista två matcherna. Det är jag nöjd med. Vi har tagit bort mycket avslut. Nu känns det riktigt bra, det gör det. Men det gäller att ta poäng.

Det gör ju det. Och de två senaste matcherna, efter omställningen, har IKO bara lyckats producera ett enda mål.

LÄS MERKluriga målvaktsfrågan i Leksand – Challe vet inte

Blir den bättre defensiven på bekostnad av offensiven?

– Har du ordning på defensiven så blir det ordning på anfallsspelet. Vi har så pass skickliga spelare. Men de har ju inget självförtroende just nu de heller givetvis. De har det innan, men när matchen börjar missar de målchanser och det sitter i huvudet på dem. Det gäller få dem att tänka på annat och givetvis att de får in nån skitpuck, säger Thomas Fröberg.

Till de skickligaste spelarna hör förstakedjans Patrik Karlkvist och Ahti Oksanen, men även de har problem med målskyttet. Det visade sig mot Rögle.

– Karlkvist lägger på öppen bur och träffar benskydd senast och Oksanen i stolpen i början. Förra året hade de satt de två.

Förra årets skyttekung i SHL, Oskarshamns Antti Suomela satte 37 mål, men lyser med sin frånvaro efter flytten till Schweiz.

– Ja, man ser vad duktig han var egentligen. Det är ingen som har en Suomela idag. Han är riktigt bra.

Thomas Fröberg ser hela tiden över spelartruppen. Under säsongen har både Olli Palola, och nyligen också Austin Wagner, lyfts in.

– Vi kollar givetvis. Vi har fått in två forwards. Palola har egentligen varit fruktansvärt bra i den roll han har, tycker jag. Bra, professionell spelare som bidrar med väldigt mycket och ligger rätt i banan, säger Fröberg.

Han fortsätter orubbligt optimistisk:

– Wagner kommer att bli bra. Bara han får lite mer ork. Han har haft några genomåkningar, men sedan tar orken slut lite grann. Det är stor rink för honom i början. Jag är nöjd.

Ett streck i räkningen var avstängningen på tjeckiske centern Lukas Jasek som drog på sig ett matchstraff och tre matchers avstängning för en slashing mot Växjös poängkung Kalle Kossila.

– Missen vi har haft nu när vi har bytt lite försvarsspel är att Jasek gjorde en väldigt onödig grej så att han blev avstängd. Han är med mot Luleå men inte i första matchen på trippen (mot Skellefteå).

ANNONSSe ALLA matcher på TV4 PLAY+ SPORT TOTAL – spara 1200 kr med Hockeynews

Annars är Thomas Fröberg beskyddande mot de sina och stöttar tränarstaben med Martin Filander som huvudansvarig.

– Vi har tränare som säger exakt de saker jag vill att de ska säga. Jag är riktigt nöjd med dem och den energi de har. Spelarna lyssnar på dem fullt ut. Så känns det jättetryggt.

Behöver ni få in någon annan typ av back med tanke på att ni har ställt om försvarsspelet?

– Vi har defensiva backar. Vi har (Oscar) Engsund som är en av ligans bättre defensiva förra året till exempel. Helt plötsligt ska han spela lite mer kreativt på ett sätt som han inte är van vid och vi måste kanske gå tillbaka dit där han var. (Niclas) Burström är duktig defensivt och (Lukas) Pilö är duktig defensivt. Vi har tre riktigt bra och stabila som vill göra nånting med pucken hela tiden. Nu när vi ändrade sättet att spela så kommer det att ta lite tid för nu måste de spela enkelt igen. Vi ser att det är det som behövs, säger Fröberg.

Hårdskjutande backen Alexander Anderberg, 26, som öste in 19 mål och totalt 37 poäng för allsvenska Östersund förra säsongen har inte fått spelet att stämma i SHL. Han har inte spelat de senaste två matcherna och är inte med på resan till Skellefteå och Luleå.

– Anderberg är hemma nu. Det är konkurrenssituationen som gör det. Han jobbar på och jobbar bra på träningar tycker jag. Det gäller att han jobbar hårt för det är tufft om sjätte, sjunde och åttonde plats, säger Fröberg.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!