HockeyNews
PLUS

Playerranking – Skellefteå har en superspännande kedja

(29146) Playerranking EK
Bildbyrån / Hockeynews
ANNONS

Publicerad: 14 november 2023

FacebookXWhatsApp
SHL har haft landslagsuppehåll en fjärdedel in på säsongen. Minns ni vilka spelare som var heta när SHL tog höstlov?
Mattias Ek plockar här ut den hetaste spelaren i de 14 SHL-lagen inför återstarten på torsdag.
De bästa spelarna i respektive lag är sedan rankade inbördes i denna playerranking.
ANNONS

14) Rögle – Adam Tambellini, f

Kommentar: Kraven är höga på Tambellini som förväntas göra mål och poäng, vilket han har gjort i stor mängd sedan han kom till Rögle. Det börjar att ta sig nu och efter att ha gjort poäng i fem av de senaste sex SHL-matcherna är han uppe i tolv poäng (3 +9) på 16 matcher. Tvåa i den interna poängligan efter backen Michael Kapla.

13) Timrå – Emil Pettersson, f

ANNONS

Kommentar: Sju assist de senaste fem matcherna och han har gjort poäng i fyra av dem. Han är nu ikapp Robin Hanzl och är delad poängkung på 14 poäng (3 + 11). Det händer grejer när han är på isen och dessutom är Pettersson rätt solid defensivt med sin spelförståelse. På väg mot samma höga poängnivå som när han var med och vann SM-guld med Växjö 2021.

12) Örebro – Samuel Johannesson, b

Kommentar: Förtroendet från Örebrocoachen Johan Hedberg har etablerats på en hög nivå och han har de senaste fyra matcherna legat en bra bit över 21 minuter i istid. Johannesson bjöd på ett drömmål och stod för två mål och en assist i vändningen och vinsten borta mot Rögle.

ANNONS

11) Modo – Mikkel Aagaard, f

Kommentar: Den som har hållit uppe energinivån på bästa sätt i Modo är den danske landslagsforwarden. Fyra mål och en assist på de fem senaste gör att han är uppe i sju mål i SHL och är med det skyttekung i Modo. Hans kedja med Josh Dickinson och Riley Woods har kommit igång fint.


Mikkel Aagaard, Modo. Gladast i SHL? Foto: Bildbyrån.

ANNONS

10) HV71 – Joni Ortio, mv

Kommentar: Tillsammans med Marcus Högberg och Emil Larmi får han jobba hårdast i SHL. Och med tanke på hur det har sett ut i HV under hösten är han nog den som fått slita mest. Med Ortio i kassen har HV71 poäng i tre raka matcher och totalt sju av nio poäng då. Han var inte ombytt borta mot Frölunda i raset den 14 oktober då 4–0 blev 4–6, men annars har Ortio spelat tolv SHL-matcher i rad sedan den 28 september.

9) Luleå – Mario Kempe, f

ANNONS

Kommentar: Efter en trasig fjolårssäsong är 35-årige Mario Kempe tillbaka i högform. Tillbaka i Tre Kronor. Och faktum är att han var poängbäst i Sam Hallams lag i Karjalaturneringen med sina två mål i 4–2-vinsten mot Finland och även ett mot Schweiz. Kempe såg ut att njuta av att spela på internationell nivå för första gången sedan i VM 2021.

ANNONSSe ALLA matcher på TV4 PLAY+ SPORT TOTAL – spara 1200 kr med Hockeynews

8) Frölunda – Lars Johansson, mv

ANNONS

Kommentar: Efter en lite ojämn start för Johansson och Frölunda har stormålvakten börjat visa klassen på riktigt. Han har startat i hela 15 av 18 matcher i SHL och på slutet har det blivit spel i fyra av fem matcher. Då har han bara släppt in sex mål och vunnit tre av matcherna. Dessutom har han stoppat exakt 100 skott och han har putsat till räddningsprocenten totalt (91,55) genom att på de fyra senaste ligga på 94,34.


Lasse Johansson, Frölunda. Ofta med en väldigt bra dag på jobbet. Foto: Bildbyrån.

7) Växjö – Kalle Kossila, f

ANNONS

Kommentar: SHL:s poängkung lyste med sin frånvaro under Karjalaturneringen och utan hans hjälp avslutade Finland med två torsk. Kossila har gjort 19 poäng (8 + 11) på 17 matcher varav sju poäng de senaste fem SHL-matcherna. På sina totalt 45 matcher i Växjö har han producerat 44 poäng. Utan att få de stora rubrikerna.

6) Linköping – Ty Rattie, f

Kommentar: Den här säsongen är så mycket bättre än den förra för Rattie. Den NHL-meriterade kanadensaren har i snitt gjort en poäng per match och står på nio mål och åtta assist nästan en tredjedel in i serien. Med det är han tvåa i poängligan. Fyra mål de senaste fem matcherna är starka papper.

ANNONS

LÄS MERPlayerranking – bästa SHL-spelarna första fjärdedelen

5) Leksand – Matt Caito, b

Kommentar: Samtidigt som Björn Hellkvist tvingades till sjukskrivning blev backen Matt Caito spelklar efter skada. Och vilken enorm nytta han har gjort efter sin comeback. Leksand har fyra raka vinster och Caito har varit väldigt delaktig i lyftet inte minst med sina fem poäng (1 +4) på de matcherna.

ANNONS

4) Färjestad – Victor Ejdsell, f

Kommentar: Han blev uttagen till Tre Kronor och kom till landslaget efter att ha gjort sex assist på fem matcher inför brejekt. Väl i Tre Kronor tog han stort ansvar och visade stor skicklighet i att täcka pucken och att hitta lagkamrater med målgivande passningar. Ett mål och tre assist på tre landskamper säger nåt om hans bidrag till de två vinsterna för Tre Kronor.


Victor Ejdsell, Färjestad. Även riktigt bra och stark i Tre Kronor. Foto: Bildbyrån.

ANNONS

3) Oskarshamn – Patrik Karlkvist, f

Kommentar: Han var uttagen till Tre Kronor, men tvingades lämna återbud på grund av skador. Karlkvist var den hetaste poänggöraren i SHL de senaste fem matcherna och fick ihop tre mål och fyra assist då. Med Lukas Jasek avstängd är det på toppspelare som Karlkvist det hänger på om IKO ska komma igång starkare efter brejket.

2) Malmö – Daniel Marmenlind, mv

ANNONS

Kommentar: Blixtinkallades till Karjalaturneringen i fredags då Skellefteås Linus Söderström hade blivit risig. Och i söndags gjorde han Tre Kronor-debut. Malmös målvaktsetta fick en tuff start med finskt powerplay emot sig och släppte in det femte skottet. Men han var hur cool, hur lugn och hur självsäker som helst och gjorde massor av kvalificerade räddningar vilket bäddade för en svensk 4–2-vinst i Tammerfors.

1) Skellefteå – Oscar Lindberg, f

Kommentar: Han får ut mycket av sin potential i Tre Kronor och smällde in ett par mål i Tammerfors. Med sitt breda register är han definitivt något även för vårens VM-lag. Tillbaka i Skellefteå väntas han enligt Norran hamna med nyförvärvet Andreas Johnsson och det kan bli en superspännande kedja med Rickard Hugg som möjlig tredjelänk.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln