HockeyNews
PLUS

Gehlin: Streckningen överstyr på Björklöven

Svenska Spel Anton Gehlin
Foto: Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: Idag 08:30

FacebookXWhatsApp

En evighetslång väntan är över. Den hockeyallsvenska premiärdagen är kommen och en full matta finns att ta del av på fredagens festliga Powerplay. Vi säger varmt välkomna till Vimmerby och blickar mot höjdare i Be-Ge Hockey Center och på Hovet. 250 000 riksdaler i extradeg har adderats till vinstpotten. Siktet är inställt på åtta rätt!

ANNONS

Spelstopp: 17:59

ANNONS: Klicka här för att köpa en andel i Anton Gehlins Powerplay-system - andelar 47 kronor

1. Oskarshamn - Djurgården 1

Till skillnad från HV71 och Brynäs som satsade stort för att kliva tillbaka upp i SHL per omgående, har nedflyttade Oskarshamn valt en mer balanserad approach. Oscar Alsenfelt har byggt ett lag som lutar sig mot Bengtssons och Bjurströms rutin med en tänkbar poängkung i Zion Nybeck och flera pigga transatlanter som har bidragit på försäsongen. Djurgården gjorde släta figurer och föll i bägge genrep mot Mora. Åldermannen Thoresen och ett gäng företagsamma ynglingar finns på frånvarolistan. Min utgångspunkt finns i väst, men här är det inte läge att snåla med tecken.

2. Kalmar - Tingsryd 1

Efter Kalmars succéartade fjolår var det oundvikligt att tongivande figurer skulle försvinna. Theocharidis (Björklöven) och Norén (Linköping) är kraftiga försvagningar på backsidan. Carl-Johan Lerby och den nye kaptenen Henrik Nilsson är emellertid inga dussinersättare. Framåt har bland annat skottglade A.J. Vanderbeck blivit kvar. Jänkaren gick i bräschen med dubbla strutar när dessa två aktörer möttes i en av de sista försäsongsmatcherna. Tingsryd föll med 2-6, vilket knappast var någon tillfällighet. TAIF återfinns långt ned på oddslistorna efter en sommar som länge handlade mer om överlevnad än om att stärka laget. I trakterna av 50-55 procent är ettan en högintressant singel.

ANNONS

3. Björklöven - Västerås X

Det är uppenbart att Björklöven ser sin chans att slutligen nå uppflyttning när Hockeyallsvenskan är jämnare än på mycket länge. Fredrik Forsberg har kapacitet att landa norr om 30 påsar och imponerade stort genom att hänga dubbla pytsar i genrepet mot Luleå (5-4). Pallar “Löven” för pressen nu när det är skarpt läge? Jag är inte helt säker. Västerås har skalat ned sin satsning efter det misslyckade fjolåret. I offensiven kretsar det mesta fortsatt kring Konstantin Komarek, som visat upp sin stora spelintelligens under försäsongen. Gradin och Rosdahl är gubbar med mål i sig och den ungdomliga entusiasmen längre ned i laget ser intressant ut. Rulla ut heltäckningsmattan!

4. Östersund - Mora 2

Linus Videll visade ett intresse av att flytta närmare fästmöns familj. Östersund var snabbt framme med ett avtalsförslag och det dröjde inte länge innan en av sommarens stora övergångar var i hamn. Tillsammans med Emil Molin ska poängmaskinen Videll gå längst fram i jämtarnas led. Försäsongen har emellertid inneburit fler frågor än svar. Detsamma går inte att säga för Mora, som tvingats till en ombyggnation där slutproduktionen ser intressant ut. Den norska energitrion med Brandsegg-Nygård i spetsen har tagit nästa kliv i karriären. Chad Yetman och Måns Carlsson likaså. Spetsvärvningarna från Nordamerika (Martin, Linden och Burgess) har imponerat under försäsongen, liksom den nya norska talangen Martin Johnsen. X2 ska räcka för grön bock.

ANNONS

5. BIK Karlskoga - Almtuna X

Den hädiska säsongsstarten till trots kunde BIK Karlskoga resa sig och vara som bäst när det gällde. Dennis Halls gäng var utan minsta tvivel det lag som vållade störst problem för Brynäs i fjolårets slutspel. Fansen får dessutom avnjuta Bakke Olsens konster i ytterligare en säsong. Några som däremot inte kommer att finnas på is i Nobelhallen är hårt arbetande Franzén och Edvardsen. Avbräck vars betydelse inte ska undervärderas. Almtuna jobbar vidare med en ung och utvecklingsbar trupp och trivs ganska bra med att slippa det starkaste strålkastarljuset. Många intressanta Ettan-talanger har flyttat till Uppsala inför säsongen och med sin energi kommer AIS att vålla bekymmer för många. Procenten i väst är på tok för hög. Hela!

6. Vimmerby - Nybro 1

För första gången i Vimmerbys historia står allsvensk hockey på programmet. Jesper Kokkonen har hämtats in från BIK Karlskoga för att vara fixstjärnan i det baissade bygget. Nye coachen Peter “Piva” Johansson har lotsat VH genom en strålande försäsong. Nykomlingarna står väl förberedda att ta sig an premiär-derbyt mot ett taggat Nybro. Tommy Samuelssons rutin bar Vikings till en finfin åttondeplats som nykomlingar. Nu sällskapas han i båset av Hampus Sylvegård, som återvänder till sin gamla hemmarink direkt. Mycket har hänt i gästernas trupp, då bärande spelare som Rihards Marenis och “Eero the Hero” Savilahti har tackat för sig. I kombination med den något högerförskjutna streckningen får det mig att inleda med 1X.

ANNONS

7. AIK - Södertälje 2

Hur står sig AIK utan Anton Blomqvist i båset och den rutinerade räven Gynge på isen? Oddsmarknaden håller “Gnaget” som en outsider i toppen. Då krävs betydligt bättre spel än i genrepet mot Västerås (2-6). Målvaktsparet med Bibeau och Normann var antagligen seriens bästa i fjol. Nu är bägge borta, vilket placerar en tung börda på Victor Brattströms axlar. Södertälje har mist stora delar av sin udd när veteranerna Eriksson och Videll har flugit sin kos. Därmed vilar ett tungt ansvar på nye centern Nolan Stevens, som fått extremt fina vitsord. Jag tror på en böljande batalj där lösningen finns på någon av flankerna. Tvåan först, ettan sedan.

8. Skellefteå - Frölunda 2

De två färskaste lagen i SDHL drabbar samman i kupongens sista akt. Skellefteås satsningar matchar inte vad gästerna gjorde i fjol, men den inledande helgen räcker gott som bevis på att SAIK inte kommer att bli någon slagpåse. En stabil defensiv låg till grund för söndagens meriterande 2-1-viktoria mot Djurgården. Här blir det desto tuffare för västerbottningarna att stå emot. Frölunda bars fram av Hanna Olsson i den övertygande 5-3-viktorian mot Brynäs. Får Olsson vara skadefri kan hon uträtta stora saker tillsammans med den nya finländska stjärnan Elisa Holopainen, som snittade tre pinnar per match i fjol i Naisten Liiga. Artilleriet från Västkusten blir för mycket för värdinnorna att hantera. Tvåan är kupongens bästa spik!

ANNONS

Gehlins dunderspik: Frölunda

Klarar sig Frölunda utan skador på nyckelspelare är de den främsta utmanaren till Luleå. Holopainen adderar ytterligare en dimension till den redan spetsiga offensiven. Skellefteå kammar noll i hemmapremiären.

Gehlins skrällbud: Västerås

Björklöven har snackats upp rejält inför säsongen. Det är förståeligt när gubbar som Forsberg och “Lilliz” har anslutit, men här går streckningen överstyr. Västerås har en pigg försäsong i ryggen och bör ses med fin skrällchans!

324 rader

1. Oskarshamn - Djurgården 1x2

2. Kalmar - Tingsryd 1

3. Björklöven - Västerås 1x2

4. Östersund - Mora x2

5. Karlskoga - Almtuna 1x2

6. Vimmerby - Nybro 1x2

7. AIK - Södertälje 12

8. Skellefteå - Frölunda 2

ANNONS: Klicka här för att köpa en andel i Anton Gehlins Powerplay-system - andelar 47 kronor

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.