HockeyNews
PLUS

Playerranking – bästa SHL-spelarna första fjärdedelen

(29146) Playerranking EK
Bildbyrån / Hockeynews
ANNONS

Publicerad: 31 oktober 2023

FacebookXWhatsApp
SHL har kommit mer än en fjärdedel in på säsongen. Mattias Ek plockar här ut den hetaste spelaren i de 14 SHL-lagen.
De bästa spelarna i respektive lag är sedan rankade inbördes i denna playerranking.
ANNONS

14) Rögle – Michael Kapla, b

Kommentar: Det går tungt för många av Rögles spelare och en förstärkning på backsidan är efterfrågad. En av de som i alla fall får godkänt, och som spelar med både kyla och precision i tuffa lägen, är Kapla. Backen är poängbäst hos ängelholmarna med sina två mål och nio assist på tolv matcher. Tänk om en och annan i Rögle kunde ta rygg på hans spel med pucken.

13) Luleå – Mario Kempe, f

ANNONS

Kommentar: Från skadestrul och nästan klassad som hopplöst fall av Luleåsupportrar då han anslöt mitt under förra säsongen och inte kunde göra sig själv rättvisa vilket slutade med en operation. Till att nu vara ledande center i ett av ligans bästa lag – och med en Tre Kronor-biljett till Karjalaturneringen. Kempe har visat tvivlarna att det finns mycket hockey kvar i honom.

12) Växjö – Kalle Kossila, f

Kommentar: ”Starten med fem mål och fem assist på tio SHL-matcher skvallrar om att det här kan bli en rolig säsong för Kossila”. Så lät det i den förra spelarrankingen. Kossila håller uppe poängfarten och har gjort 13 poäng (7 mål, 6 assist) på 15 matcher hos mästarna där allt fler börjar komma igång på allvar.

ANNONS

11) HV71 – André Petersson, f

Kommentar: Det har varit, och är en jobbig höst, för HV71 och stjärnforwarden med nummer 20 på ryggen. Men även när HV har varit blekt och förvirrat har Petersson visat klass och kyla. För det belönas också med en plats i Tre Kronor. Det är på den nivån han spelar i match efter match.

10) Modo – Riley Woods, f

ANNONS

Kommentar: Om Modo inte hade tagit sig till SHL hade Woods varit i Skellefteå. Men Woods och Modo tog sig hela vägen upp till SHL. Och där har Woods undan för undan vuxit och idag är han poängbäst i Modo med sina elva poäng (4 + 7) på 14 matcher. Faktum är att hela kedjan med Woods, Dickinson och Aagaard har banat väg för Modo på sistone och leder laget precis som i Hockeyallsvenskan. Det är riktigt bra jobbat!


Riley Woods, Modo. Foto: Bildbyrån.

9) Linköping – Ty Rattie, f

ANNONS

Kommentar: Hockey går ut på att göra mål och Rattie gör både mål (7) och poäng (15) och är med det bäst i sitt lag. Dessutom är det i lika styrka som han producerar i hög utsträckning. Hela Linköping är rejält på gång efter en handfull tuffa år i SHL. Kanske är det nu som Rattie och LHC får ur sig all den potential och kapacitet många av spelarna bär på.

8) Örebro – Jonathan Lekkerimäki, f

Kommentar: Den 19-årige högerskytten behöver så lite så lite för att hitta så rätt så rätt. Åtta mål i SHL är ligaledande ihop med Marek Hrivik och Oscar Eklind. Han har gjort fyra mål i powerplay och är näst bäst efter HV71:s Radan Lenc. Frågan är om Lekkerimäki, som har ett JVM att tänka på, kan hålla uppe farten och kanske komma upp i 20 mål den här säsongen. En spännande resa att följa.

ANNONS

LÄS MERPlayerranking – bästa SHL-spelarna första femtedelen

7) Färjestad – Carl Lindbom, mv

Kommentar: Dags för Tre Kronor-debut för fantommålvakten. Carl Lindbooooom har tagit SHL med storm. Han har gått segrande från sex av de åtta matcher han har startat och har en räddningsprocent på 94,94. Färjestad har gjort ett klipp som värvade den unge målvakten från allsvenska Djurgården.

ANNONS


Carl Lindbom, Färjestad – och Tre Kronor. Foto: Bildbyrån.

6) Frölunda – Max Friberg, f

Kommentar: Vilket superproffs Friberg är. Frölundas nye lagkapten är hård på ett rätta sättet. Dagen efter att han nästan svalde en puck och fick sitta i en tandläkarstol i timmar för att få ordning på en blödande mun kastade han sig iväg till nästa träning med laget. Det var nästan lite komiskt att höra Fribergs namn i Tre Kronors nya trupp med Sam Hallams ord: ”Nu är Max frisk”. Många skulle nog hellre vara lite småkrassliga än friska som Friberg…

ANNONS

5) Skellefteå – Linus Söderström, mv

Kommentar: I ett Skellefteå som har varit snudd på stört omöjligt att göra mål på i powerplay hittar man en av de stora förklaringarna i målvaktsjätten Söderström. En stor målvakt. En stormålvakt! Han var uttagen i Tre Kronor förra säsongen också, men hindrades av en skada och kunde inte göra debut. Måtte det hålla den här gången.

4) Leksand – Marek Hrivik, f

ANNONS

Kommentar: Den slovakiske stjärncentern börjar mer och mer bli sig lik från den första säsongen han var i Leksand och öste in poäng. Hrivik har tränat med laget under försäsongen och allting flyter mycket bättre för honom. Sett till de åtta målen så har ingen i SHL gjort fler. Hrivik gjorde två mål på 23 matcher förra säsongen och tre mål på elva matcher då han återvände till Leksand från KHL i slutet av säsongen. Nu är han stekhet!

3) Timrå – Emil Pettersson, f

Kommentar: Oklart om det är Emil Pettersson som har skakat igång kedjekamraterna Anton Lander och Filip Hållander men Pettersson har själv kommit igång starkt. Tre assist stod han för när Timrå gick från 0–3 till 3–3 i Linköping och räddade en poäng. Och på de fem senaste matcherna har han sex assist. Både Emil och Robin Hanzl har gjort 13 poäng (3 + 10) och formstarkast är Pettersson.

ANNONS

2) Oskarshamn – Nick Olesen, f

Kommentar: Den danske forwarden är poängbäst i SHL de senaste fem matcherna då han har gjort fyra mål och tre assist. Det gör att han nu skuggar Viktor Lodin och Patrik Karlkvist som är bäst i Oskarshamn. Att Olesen och Karlkvist har kommit igång har hjälpt IK att lämna över jumboplatsen till HV71 även om det blev stryk i Smålandsderbyt i lördags.


Nick Olesen, Oskarshamn. Foto: Bildbyrån.

ANNONS

1) Malmö – Daniel Marmenlind, mv

Kommentar: Malmös glödhete målvakt har hållit nollan i 195 minuter och 14 sekunder i SHL, men eftersom han vilade från en match mitt under sin svit så kommer han inte att rå på Linus Söderströms rekord på 228 minuter och 39 sekunder ännu. Just nu ser det hur som helst ut som att Marmenlind aldrig igen kommer att släppa en puck förbi sig.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln