HockeyNews
PLUS

"Bulan" om självrannsakan, Omark-kedjan och drömvärvningen som sprack

(28400) Thomas Berglund Linus Omark
Bildbyrån

Publicerad: 24 juni 2023

FacebookXWhatsApp
Luleå gick från SM-final till en tiondeplats i SHL. Men nu är Linus Omark tillbaka.
Huvudcoachen Thomas ”Bulan” Berglund berättar i en somrig intervju om självrannsakan, sill och grill, Omarks återtåg – och om drömvärvningen som sprack.

Det är 27 grader varmt när Thomas ”Bulan” Berglund ringer upp från Luleå och konstaterar:

– Man är inte van vid det här.

Men Luleåcoachen tillägger för säkerhets skull att han tycker att det är skönt med lite värme.

Midsommar står för dörren och lite vila från hockeyvardagen.

– Det blir att umgås med lite vänner, lite god mat, inget märkvärdigt. Lite firande här uppe.

Någon specialtet?

– Nej, det blir det vanliga. Lite grillat och lite sill på dagen och så där. Det blir inget märkvärdigt, men vi följer traditionerna lite grann.

Hur laddar du mentalt och fysiskt efter en säsong?

– Umgås med familjen mycket. Jag spelar lite padel, ja ganska mycket. Försöker aktivera mig med att jaga en boll i alla fall. Det brukar funka. Vi tar det ganska lugnt. Det har varit en mellanperiod där man går igenom säsongen och försöker hitta vägar för nästa och så vidare med analyserande som har varit. Nu ser vi framåt och när vi träffas igen, då är det full fart. Nu ska man vila upp sig mentalt, men ändå vara redo när det sätter igång.

I juli blir det ytterligare ett steg bort från hockeyn. Men ämnet är förstås hans paradgren och själva syftet med den här intervjun.

Luleå hade en kanonsäsong 2021/2022 och var framme i en sjunde och avgörande SM-final mot Färjestad. Det var utsålt i både Luleå och Karlstad i match efter match och Norrbottens största stad vibrerade av hockeyfeber. Intresset följde med in i den senaste säsongen som mest av allt blev en besvikelse.

LÄS MERFinska stjärnan Hartikainen om Omark: "Synd att han ska till Luleå"

Visst, en CHL-final (förlust mot Tappara) och en uppryckning i slutspelet där ett skadeskjutet Luleå pressade de blivande mästarna och seriesegrarna Växjö till sju matcher. Lite plåster på såren för tiondeplatsen i grundserien. Det blev fler förluster än vinster.

– Man försöker göra en nykter analys. Det är många faktorer som avgör om det det går bra eller dåligt, det är inte bara en sak. Men det är klart att vi tittar igenom spelet och vad vi kan göra för åtgärder för att få det mer effektivt. Vi har varit noggranna tycker vi med spelarrekryteringen och har tittat på mycket spelare och nu har vi fått en trupp som vi tycker känns slagkraftig. Det är många olika delar i att analysera, både analysera spelare och att analysera sitt eget spel och så vidare, säger Berglund.

Vad har ni kommit fram till som var bra och mindre bra?

– Det är ganska många grejer. En av sakerna är att vi fick inte lika slagkraftigt lag. Sedan drabbades vi ganska mycket av skador på spelare som vi hade räknat med skulle vara toppspelare. (Leo) Komarov var borta långa stunder och hade problem med kroppen. (Mario) Kempe tog det tid innan han kom tillbaka och så försvann han. Det var mycket strul under säsongen. Mer än vanligt, säger Berglund.

Det märks att han har analyserat och utvärderat 2022/2023. Han biter ihop. Och han blickar med stort nöje framåt.

– Vi får till stora delar ett nytt lag i år. Det känns jäkligt inspirerande. Per automatik kanske man går tillbaka till grunderna på ett bättre sätt. Ibland när man har kvar många spelare kanske man räknar med att det ska sitta och man kanske blir lite slarvig själv i det man gör. Det är lite självrannsakan också. Man får se till att göra saker och ting bättre, säger Berglund.

Luleå har kvar sitt målvaktspar Joel Lassinantti och Matteus Ward. Det är desto fler förändringar på backsidan där bland andra Oscar Engsund och Julius Honka tackat för sig.

– Ja, men det är det. Det är en hel del nya spelare där. Det ska bli spännande, men vi tycker att vi har gjort en grundlig scouting och det känns bra att ha fått in (Oskari) Laaksonen, (Frédéric) Allard, Ludvig Jansson och (Marcus) Hardegård. Det är fyra backar som är nya. Vi tycker att alla har potential. Tre av dem är rajtare vilket också kommer att göra att vi får en lite annan dimension i spelet. Vi har tre rajtare nu, vi hade en (Julius Honka) förra året.

Får ni mer slagkraft åt något håll, kanske offensivt, med de här tillskotten?

– Vi tror att vi blir bättre offensivt och defensivt. Vi har tappat bra spelare, men har också fått in bra spelare. Vi tror att det kommer att bli en fördel jämfört med förra året. Det tror vi definitivt.

LÄS MERLuleås drömvärvning i hamn – Linus Omark återvänder till klubben

”Bulan” utvecklar det svaret:

– Vi tycker att vi har fått in spelare som kan spela både offensivt och defensivt. Det är vad vi har letat efter det är det vi tycker oss ha fått också.

Linus Omark. Han är och har länge varit den stora snackisen i Luleåkretsar. Den 36-årige forwarden har åkt jojo mellan Genève-Servette och Luleå de senaste säsongerna. Finalförlust med Luleå 2022. Finalseger med Genève 2023.

Mycket i Luleå ska kunna falla på plats med Omark tillbaka för att leda lagets offensiv.

– Absolut. Det är en otroligt bra spelare. Sedan ska han inte göra allting själv och det är ett lag som ska lyckas i slutändan, men han är ju en del av att vi tror att laget kommer att kunna bli mer produktivt framåt. För två år sedan gjorde vi näst mest mål (161) i ligan och ifjol gjorde vi minst mål (117) i ligan.

Det är 44 måls skillnad mellan 2022 och 2023. Eller att jämföra målsnittet 3,1 med 2,25. En minskning med över 27 procent. Så snacka om att Omark har varit saknad. Han stod för 58 poäng (21 + 37) på 52 SHL-matcher.

– Vi hade problem att omsätta chanser i mål den här säsongen. Vi hade ganska låg skottprocent, alltså låg andel mål på våra målchanser. Vi skapade fler målchanser än våra motståndare i de flesta matcher, men vi lyckades inte hitta ett effektivt sätt över tid att göra mål, konstaterar Berglund.

Att även Pontus Andreasson är tillbaka i Luleå efter ett år i Detroits farmarlag Grand Rapids är fina nyheter inför hösten. Det ska få fart på poängproduktionen.

– Där är Omark, och Andreasson naturligtvis, två av de nyförvärv som vi tycker kan hjälpa oss med det.

Och du kommer att testa dem tillsammans igen?

– Det är väl mycket som talar för det, men vi har inte satt upp nån definitiv laguppställning. Det är väl mycket som talar för att de får chansen direkt. Det är väl inget att hymla om.

LÄS MERVM-forwarden om toppvärvningen: "Där fick Luleå en bra spelare"

Det ser med andra ord ut som att Luleå kommer att länka ihop kedjan med Omark, Juhani Tyrväinen och Andreasson.

– Det ser ut att bli en intressant kedja, säger Berglund kort, men belåtet.

Han slår även ett slag för andra nyförvärv.

– Sedan har vi även (Patrik) Zdrahal som är en kvick forward från Tjeckien som vi tror kommer att hjälpa oss. (Mario) Kempe kommer tillbaka förhoppningsvis, han är frisk nu, och tränar för fullt. (Oscar) Eklind, (Nikola) Pasic, (David) Lilja, det finns många nya spelare som vi tror kan hjälpa oss, absolut.

Och Brendan Shinnimin avslutade förra säsongen briljant, vilket gjorde att hans kontrakt har förlängts med Luleå.

– Efter jul var han riktigt bra. Jag tyckte han var vår bäste forward efter jul och gjorde väldigt många bra saker. Men det gäller att börja direkt att visa.


Connor McDavid fanns på Luleåcoachen Thomas "Bulan" Berglunds önskelista. Men nej. McDavid blir nog kvar i Oilers ett tag till... Foto: Bildbyrån.

Har du fått dina önskespelare inför den här säsongen?

– Connor McDavid hade jag velat få in! Vi blev tyvärr tvåa i budgivningen där… säger Berglund glatt.

– Det är klart, på den nivån vi är, det känns jäkligt bra. Sedan ska saker och ting, det är mycket nytt, det ska falla på plats. Vi har en startsträcka på drygt en och en halv månad innan serien sätter igång. Vi får se till att få ihop det till dess helt enkelt. Det ska bli intressant.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!