HockeyNews
PLUS

Ek och Nilsson: Här är de sex bästa lagen i Hockeyallsvenskan

(28352) HA-genomgång
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 18 juni 2023

FacebookXWhatsApp

Modo tog klivet upp i SHL samtidigt som Brynäs ramlade ner i Hockeyallsvenskan. Nu slåss SM-guldvinnande lag som AIK, Björklöven, Brynäs, Djurgården och Södertälje med övriga allsvenska lag om en enda plats till SHL.

I en ranking av nuläget ger Mattias Ek och Alexander Nilsson, reportrar för HockeyNews.se, sin syn på Hockeyallsvenskans topp sex.

6. BIK Karlskoga
Kommentar:
Tappat en tung del av centersidan i David Lilja och David Lindquist, men får hem kulturbäraren Gustaf Thorell och har ett par spännande norska centrar i truppen. Dessutom en på nivån oprövad huvudtränare i Dennis Hall som anländer från Hockeyettan, men BIK-andan är fortsatt stark och man är alltid med och stökar kring en topp 6-plats och kommer så vara även denna säsong. En taggad Filip Sveningsson kan bli succé.


5. Mora IK
Kommentar:
En större ombyggnation har skett i Mora sedan säsongen tog slut där huvudtränaren Johan Hedberg och ett helt gäng viktiga kuggar har lämnat. Därför viktigt att en stomme med Johan Persson, Andreas och Daniel Ljunggren, Måns Carlsson och Kristoffer Gunnarsson stannat kvar. Värvningen av Roope Laavainen är riktigt stark. Tidigare lagkaptenen Daniel Hermansson får uppdraget att ta över efter Hedberg, en tuff uppgift men truppen ser bra ut.


4. Djurgårdens IF
Kommentar:
Ska studsa tillbaka från finalförlusten senast och det ska man göra med en bantad budget och billiga toppspelare som lämnat för spel i SHL. Stommen med Marcus Krüger, Daniel Brodin och Linus Klasen är fortsatt toppklass och Viktor Andrén är av hög klass mellan stolparna. Däremot finns frågetecken på backsidan att räta ut, trots att man har tio spelare kontrakterade i nuläget. Räkna med att ett par namn kommer behöva lämna truppen.


3. Södertälje SK

Kommentar: Under nye sportchefen Emil Georgssons och huvudcoachen Magnus Bogrens ledning tog SSK ett jättekliv. Med en skadefri Linus Videll och toppvärvningar som Olli Vainio, Veeti Vainio, Ludwig Blomstrand, Sebastian Dyk, Marcus Eriksson och Dominic Turgeon har pulsen ökat rejält bland supportrarna i Scaniarinken. Om nye målvakten Tomas Sholl blir den hit man hoppas kan Södertälje hoppas på en lång och spännande vår.


2. IF Björklöven

Kommentar: Ett par av de nordamerikanska spelarna är utbytta och skicklige Myles Powell har flyttat norrut från SHL och Oskarshamn. Löven kan mönstra en förstakedja med poängmaskiner som Pooley, Weigel och poängkungen själv Nick Schilkey. Björklöven har en stark stomme och ser ut att kunna få efterlängtad kontinuitet på nyckelpositioner. Då talar mycket för att Löven kommer att tillhöra toppen av serien på nytt. I synnerhet som sportchefen Per Kenttä har ett par klasspelare ytterligare på gång in.


1. Brynäs IF

Kommentar: Malmö var formstarkast och räddade sig kvar i vårens SHL-kval. Brynäs tar ordentlig sats för att försöka jobba sig tillbaka till finrummet direkt. En stomme med målvakten Anders Lindbäck, backarna Simon Bertilsson och Johannes Kinnvall samt meriterade brynäsare som Johan Larsson, Anton Rödin, Greg Scott och Linus Ölund är verkligen starka papper. Brynäs har dessutom kryddat med måltjuven Tyler Kelleher och spelsmarte Tyler Vesel. Det gör naturligtvis att få andra lag kommer att spela med såna förväntningar på sig som Brynäs.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!