Backlund: Pettersson & Co kan säkra semifinal

PP Vancouver
Bob Frid/Bildbyrån

Publicerad: 18 maj 2024

Kanada - Finland slår högst av VM-turneringens fem matcher på lördagens (och söndagens) Powerplay-kupong. Av Nordamerikas tre bidrag faller valet enkelt på Edmonton - Vancouver, där de sistnämnda, med en pånyttfödd Elias Pettersson, har möjligheten att säkra en plats i semifinalen. Let’s go!

Spelstopp: 16:19

1. Kanada - Finland X

Kanada hade inga problem att ta sin fjärde raka seger i turneringen när Norge stod för motståndet (4-1). Finland såg även de ut att vara på väg mot en planenlig seger mot Österrike när de gick till pausvila efter den första perioden med en 2-0-ledning. Men så blev inte fallet och med en sekund kvar av matchen gick samtliga poäng upp i rök för finländarna när Benjamin Baumgartner sköt 3-2 till Österrike. Ett resultat som lär göra att fler tippare tar rygg på Kanada under lördagen och att spelvärdet hamnar till höger. Helgardera och jobba X2.

2. Tyskland - Polen 1

Tyskland har haft det svårt att hävda sig mot turneringens guldfavoriter men mot Lettland, som är ett par hack ner i hierarkin, dikterade tyskarna villkoren. Samtliga fyra kedjor bidrog när publiken i Ostravar aréna bjöds på målkalas och med ett bortdömt mål i den sista perioden blev segersiffrorna 8-1. Polen befinner sig än längre ner på rankingen och spelare för spelare är det klasskillnad lagen emellan. Båda lagen spelar under fredagen och att Polen ska ha något att hämta här känns långsökt, med bättre skrällbud på kupongen spikas ettan.

3. Tjeckien - Storbritannien 1

Spelet för tjeckerna har stundtals varit trevande men när laget har haft ryggen mot väggen har lagets tilltänkta ledare klivit fram och visat vägen, likt den avslutande perioden mot Danmark. Både värdarna och Storbritannien spelar matcher under fredagen och de sistnämnda har som väntat haft det tufft att hävda sig mot motståndare som Kanada, Finland och Schweiz. Så lär även bli fallet mot tjeckerna under lördagen och den höga procenten på ettan är bara att tugga i sig och gå vidare.

4. Frankrike - Slovakien 2

Innan nedsläpp mot Polen kom uppgifter att Slovakiens premiärminister hade blivit skjuten på öppen gata och att Peter Cehlárik och company lyckades hålla fokus på matchen och vinna med 4-0, utan att de slog några gnistor om spelet, var imponerade. Frankrike hade som väntat det tufft mot USA och hade det inte varit för Quentin Papillon, som kom in i kassen med ställningen 0-4 efter den första perioden, hade förlustsiffrorna kunnat bli än större (0-5). Tvåan är trolig men i jakten på högre utdelning kryssas samtliga rutor för i hopp om en knall.

5. Edmonton - Vancouver 1

Vancouver-coachen Rick Tocchet kastade om i kedjorna inför den femte ronden för att få igång Elias Pettersson som fick bilda kedja med landsmännen Elias Lindholm och Nils Höglander. Ett lyckat drag då Petterson gjorde sin bästa slutspelsmatch och låg bakom J.T Millers sena avgörande (3-2). Edmonton är därmed tvungna att vinna match 6 om det inte ska bli golfsäsong men Canucks bör inte ta ut någon seger i förskott. På hemmais kunde Tocchet matcha rätt gubbar mot McDavid men när det beger sig i Rogers Palace saknas den möjligheten. Ettan är utgångstecken med tvåan som ramar in detta möte.

6. Cleveland - Syracuse 1

Likt sammandrabbningarna under grundserien blev den första kvartsfinalen en riktigt tajt historia där strålkastarljuset hamnade på lagets bägge målvakter. Efter två mållösa perioder fick Brandon Halverson i Syracuse-kassen kapitulera i numerärt underläge när Justin Pearson gjorde matchavgörande 1-0 för Cleveland. Med en grann slutspelsnolla vann Monsters-burväktaren Jet Graves matchen i matchen och i kommande dust lär det åter vara små marginaler som kommer att fälla avgörandet. Starta i väst och måla så långt färgen räcker.

7. Hershey - Hartford 1

Hartford startade den första ronden i numerärt underläge då Rangers kallat upp förstakeepern Dylan Garand. Med endast sex framträdanden i grundserien kastades Olof Lindbom in i hetluften och det dröjde inte länge innan seriesuveränen Hershey hade fått pucken förbi svensken, vars afton tog slut i mitten av den tredje perioden med en befarad skada. 6-1 blev segersiffrorna för Bears som förmodligen vunnit matchen oavsett vem som hade vaktat Wolf Packs målbur och till den andra ronden i Giant Center nöjer jag mig med 1X.

8. Norge - Österrike X

Norge hade inte mycket att komma med mot Kanada och efter 40 spelade minuter var det fortfarande en nolla i skottkolumnen. Men i början av tredje perioden blev det lite spänning när Stian Solberg reducerade till 1-2, innan han i powerplay ett par minuter senare skänkte pucken på offensiv blå till Dylan Cozens som tackade och satte punkt för matchen (1-4). Österrike är turneringens positiva överraskning som har visat gång efter annan att de kan utmana alla lag. Segern mot Finland var ett kvitto på det och med inget större spelvärde åt något håll är alla tecken att föredra.

Backlunds dunderspik: Tjeckien

Storbritannien har haft en tuff start på turneringen och som väntat har de inte haft något att sätta emot de stora hockeynationerna. Att de helt plötsligt ska kunna utmana tjeckernas stjärnor, som spelar inför hemmafansen, kommer inte på tal.

Backlunds skrällbud: Finland

Österrikes seger mot Finland var en ordentlig knall, detsamma skulle inte en seger av de sistnämnda mot Kanada tituleras. “Lejonen”, hungriga på revansch, bör inte underskattas i O2 Arena.