HockeyNews
PLUS

Önerud är sin egen agent – berättar om slutet i HV: "Klubbar hör av sig"

(27498) Simon Önerud
Carl Sandin/Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 10 juni 2023

FacebookXWhatsApp
Trotjänaren och dubble svenska mästaren Simon Önerud, 34, fick inte nytt kontrakt med moderklubben HV71, trots att han är hel och frisk.
Sedan två år tillbaka är han sin egen agent och kan ge en inblick i förhandlingarna med HV och vad som väntar härnäst.
– Jag har lite alternativ att ta ställning till. Det är mycket klubbar som hör av sig direkt till mig, säger Önerud till HockeyNews.se.
ANNONS

Det är en annorlunda sommar för snart 35-årige Simon Önerud. Han står utan kontrakt och tränar inte längre med sin moderklubb HV71.

Däremot är det för honom många kända ansikten runt honom under sommarträningen i Jönköpingsområdet. Målvakten Jonas Gunnarsson, backarna Adam Almqvist, Daniel Glad och Nichlas Torp och amerikanska forwardsduon Taylor Matson och Tyler Vesel har hållit ihop under försäsongen på väg till andra klubbar än HV.

ANNONS

– Det ser bra ut. Vi är ett rätt stort gäng som tränar tillsammans och kör på och har haft en riktigt bra sommar. Det känns riktigt bra ändå, säger Önerud till HockeyNews.se.

Han har sedan två år tillbaka ingen agent som hjälper honom att förhandla kontrakt eller leta ny klubb.

– När vi åkte ur SHL med HV så sedan dess har jag inte haft någon. Vi får se lite vad som händer och sker här framåt, men än så länge känner jag väl inte att jag har behövt det nu heller.

ANNONS

Efter det att HV71 åkt ur SHL 2021 var det Simon Önerud själv som förhandlade kontrakt med dåvarande sportchefen Johan Hult.

– Det är lite annorlunda så klart. Men samtidigt, man har varit med i ganska många år så man vet ju lite. Kontrakten är rätt standardiserade efter kollektivavtal och sedan är det de andra villkoren och när man har varit med i många år vet man ungefär vad som är rimligt och vad som inte är rimligt.

LÄS MERTaylor Matson fortsatt utan klubb: "Har lite olika uppslag"

ANNONS

Fick du förhandla in någon specialgrej?

– Nej, det har varit mest det vanliga med lön och nån bonus som man har förhandlat om.

Då fick du en bonus när HV gick upp i SHL?

ANNONS

– Ja, men det brukar man ha. Det lyckades jag trolla in, haha.

De senaste två säsongerna har varit skadefyllda för Simon Önerud. Under året i Hockeyallsvenskan kunde han bara spela 25 av de 52 matcherna i grundserien. Och under comebacksäsonrgen i SHL är han registrerad för sex matcher, och en assist.

Så han hade ett tufft läge när han skulle sätta sig med HV71:s sportchef Kent Norberg i våras. Då fick Önerud besked av ”Nubben” att det inte blir någon fortsättning. Efter nio A-lagssäsonger och två SM-guld, det senaste 2017 med honom själv som guldskytt, var det över.

ANNONS

– Det var tufft så klart. Jag hade en förhoppning om att få chansen nu när jag är färdigrehabiliterad och allting, och att få vara kvar. Samtidigt förstår jag hur de har resonerat. Men det är bara att bevisa motsatsen. Att de har gjort fel, säger Önerud bestämt.

För Simon Öneruds barn, som bara förknippar sin pappa med HV71, blev det också en jobbig upplevelse.

– För båda barnen har jag spelat där i hela deras liv. Det är så det alltid har varit, så det är klart att det var tufft för dem till en början, men sedan kan det vara bra för dem att se hur vuxenlivet kan fungera och hockeybranschen också, säger Önerud osentimentalt.

ANNONS

Men du har tagit det som tändvätska?

– Jo men det är klart att man har gjort det. Jag har haft två säsonger som har varit tuffa med skador. Två stora skador som har krävt lång rehabilitering. Samtidigt har övriga kroppen fått vila. Nu har jag gjort magnetröntgen efter rehabiliteringen så att man ska se, och även klubbarna ska se, att det inte bara är mitt ord som säger att det är bra utan jag har det på papper också. Allting ser jättebra ut nu, så det känns super.

Vad siktar du på?

ANNONS

– Jag har lite alternativ att ta ställning till. Det är mycket klubbar som hör av sig direkt till mig. Det är bara att kämpa på.

Siktar du på SHL eller något annat, kanske utomlands?

– Jag är rätt öppen för allt. Samtidigt är det ett viktigt kontrakt för mig. Det är väl kanske ett av de sista kontrakten som ska skrivas och då gäller det att det ska kännas helt rätt också. Men jag är öppen för det mesta.

ANNONS

Önerud konstaterar:

– Det är lite annorlunda. Jag har aldrig suttit i den här situationen den här tiden på året. Det är nåt nytt också. Det är lite spännande också och gör att man har ännu mer drivkraft och visa att det finns hockey kvar i en.

Hur länge kan du tänka dig att vänta?

ANNONS

– Det är svårt att svara på. Det kan ta nån vecka och det kan ta nån månad och kanske ett par månader också. Det ska kännas rätt för båda parter så klart. Det är svårt att ge nåt exakt svar på det. Tålamodet ändras väl med tiden också. Nu är det rätt lätt att säga att man kan ha is i magen, men jag vet inte hur det känns om ett par veckor och så vidare.

LÄS MERTungt besked för HV-stjärnan – lång rehabilitering väntar

Har du kontraktserbjudanden?

ANNONS

– Vi har inte gått in så långt utan det är mer att man kollar av intresse och det allmänna snacket. Självklart, många klubbar kanske undrar hur man har det med kroppen, men jag är hyfsat återställd nu så det är skönt.

De där sex SHL-matcherna förra säsongen var i själva verket tre.

– Jag tror att jag spelade tre matcher, men var väl med i en sex, sju, åtta stycken. Det var inte så jättemånga.

ANNONS

Det blev ändå ett lyckligt slut för HV71 som slapp kval?

– Ja, verkligen. Och det var det enda viktiga. Jag spelade en match med Tommy och det var precis i den vevan jag kom tillbaka som det vände. Grabbarna i laget gjorde det helt fantastiskt och vi lyckades vända säsongen. Det var kul att få vara med på den resan även om man inte spelade så mycket.

Har du kunnat sätta fingret på vad det var som fick laget att vända och börja vinna med en storspelande Joni Ortio i målet?

ANNONS

– Det var en massa små grejer som gjorde det. Vi fick några vinster, då kommer självförtroendet, då släppte det lite. Sedan ändrades lite smågrejer i spelsystem och så vidare som gjorde att man fick ut mycket mer av truppen som vi hade. Ortio kanske fick andra lägen emot sig som passade honom bättre. Det var många små grejer som gjorde att helheten blev rätt rejält mycket bättre, säger Simon Önerud.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln