HockeyNews
PLUS

Guldmakaren om Roséns framtid i Växjö, om coachbytet och Kossila-succén

(26011) Henrik Evertsson Robert Rosén
Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Publicerad: 8 januari 2023

FacebookXWhatsApp
Henrik Evertsson har byggt ihop tre SM-guldvinnande lag. Tränarbytet från Sam Hallam och Jörgen Jönsson har blivit en succé. Liksom värvningen av Kalle Kossila.
Inom kort behöver Växjös sportchef ta beslut om ”veteranerna” Robert Roséns och Erik Josefssons framtid i laget.

Växjö Lakers toppar SHL-tabellen efter 33 omgångar och den nya upplagan är stark. Men sportchefen Henrik Evertsson blickar helst framåt.

– Det måste man göra. Nu går vi in i den viktigaste tredjedelen då allt ska avgöras och det ska sättas upp inför avgörandet, med positioneringen och allting. Det är både det roligaste och viktigaste och mest intressanta. Det är skitkul, säger Evertsson till HockeyNews.se.

Guldmakaren som har lyckats värva blivande NHL-spelare som Elias Pettersson och Pontus Holmberg, för att nämna några, kostar likväl på sig att slänga en blick i backspegeln och ser att hösten 2022 har varit väldigt bra för Växjö.

– Det är som vanligt en cocktail av saker. Vi upplevde ganska tidigt att vi hade ett välbalanserat lagbygge. Det är inte alltid man får till det även om man försöker. Vi kände att det här är ungefär så som man vill att det ska se ut. Det kanske var ett litet frågetecken på hur mycket vi kunde hoppas på att våra två målvakter skulle vara absolut toppklass. Vi hade en stor tro på dem givetvis annars hade vi inte gått in i säsongen med dem, men kanske var det den lagdelen som vi inte var riktigt riktigt säkra på.

Både Adam Åhman och Emil Larmi har hållit toppklass i SHL bakom ligans förmodligen bästa och mest kompletta backbesättning.

– Det har så här långt blivit skitbra, säger Evertsson om Åhman och Larmi.

LÄS MERVäxjös tydliga mål – vill förlänga kontraktet med Emil Larmi

Trefaldige mästarcoachen Sam Hallam har lämnat sitt jobb i Växjö och har fått en bra start som förbundskapten i Tre Kronor. Hallams ersättare Jörgen Jönsson har skaffat sig en minst lika bra inledning i Växjö där han tidigare har jobbat som assisterande till Hallam.

– Det är väl inte fel att man skulle se det som en risk för vår prestation att vi hade en ny headcoach. Vi såg väl det inte så. Vi såg det mer som inspirerande. Vi hade ändå kört med samma konstellation under rätt många år och det är klart det blir en nystart att ha en ny skeppare vid rodret. Vi är så pass stabila som organisation så vi var inte speciellt rädda att vi inte skulle klara av att vara de vi är. Men jag tror att det har gjort att man liksom har varit ännu noggrannare hela vägen. Man har inte tagit någonting för givet. Det tror jag också spelar stor roll, säger Evertsson.

Vad är nytt med Jönsson i båset?

– Jörgen har kommit in med lite nya grejer, men alla som är kvar vill ju givetvis vara sitt bästa jag med en ny daglig chef. Alla de sakerna spelar roll.

Men vad är skillnaden?

– Bortsett ifrån att det är två olika personer som givetvis har sina egna personligheter, de är inte alls några kopior av varandra personlighetsmässigt, om man bortser från det är det väldigt lite skillnad. Jag som inte kanske gräver ner mig så mycket i spelmässiga detaljer vet inte vad jag skulle dra upp som skulle vara nån skillnad.

Den största skillnaden år från år är spelarmaterialet. Växjö har i år tre nya backar i Lukas Bengtsson, Brian Cooper och Keegan Lowe och en handfull nya forwards. Även nästa säsong kommer Växjö att behöva förändras då över tio kontrakt löper ut.

– Det är fact of life. Så är det alltid. Det är vad det är. Hela det kretsloppet lever sitt eget liv och ibland hade man gärna sett att någon hade haft något år till på avtalet och ibland är man glad att det går ut. Det där är vad det är och det är ganska konstant år från år när man som vi har jobbat med den kontinuitet som vi har kunnat göra. Då har vi inte gjort ett bra jobb om vi skulle bli jätteförvånade helt plötsligt, att oj nu har vi 17 avtal som går ut eller nu har vi inga avtal som går ut och så är vi inte nöjda med någon… Det är vad det är.

Robert Rosén, 35, har ett utgående kontrakt med Växjö. Kommer den trefaldige SM-guldvinnaren att erbjudas en förlängning? Foto: Bildbyrån.

Inför den här säsongen valde Växjö att inte förlänga kontraktet med Richard Gynge, 35, som hade gjort 23 mål i SHL och dessutom smällt in 14 mål i powerplay vilket var bäst i ligan. Frågan är nu hur det ska bli med Robert Rosén och Erik Josefsson. Båda är kulturbärare i Växjö, men de blir 36 år under 2023. Både Rosén och Josefsson har varit med och vunnit de tre SM-gulden, men har nu utgående kontrakt. Rosén är på nytt på väg emot runt 40 poäng medan lagkapten Josefsson som alltid gör ett gediget jobb som fjärdecenter.

Här är Henrik Evertsson förtegen.

– Det är inget vi egentligen gör några bokslut på så här mitt i året. Det gäller för övrigt Hardy (Häman Aktell) och målvakter och allting. Det måste man komma ihåg när man unnar sig att titta och se att man leder poängligan och då ska man komma ihåg att det inte är en jävel som kommer ihåg vem som ledde poängligan den 2 januari.

LÄS MERVäxjö vill behålla succébacken – som kan vara på väg till NHL

Nåväl. Återstår att se hur det blir med Rosén och Josefsson i Växjö till kommande säsong. Men att Kalle Kossila, nyförvärvet som inledde säsongen skadad, för att sedan göra debut och ösa in mål och poäng, har blivit en hit i Växjö är ett understatement.

– Det är svårt att inte vara ganska nöjd där. Den produktionen han har haft var inte vi förutsåg på något vis. Det har en tendens att jämna ut sig det där. Kalle är en väldigt gedigen beslutsfattare ute på isen. Det är det vi har gillat med Kalle i alla år vi har följt honom och det är precis det vi har fått också. Det känns bra, säger Evertsson som fiskade in Kossila via schweiziska Rapperswil-Jona.

Hur länge har du eller ni följt honom?

– Ooh, minst fem sex år i alla fall.

Växjö ser ut att kunna få en rolig säsong. En stark start hjälper till.

– När man kommer upp där så får man också lite hjälp av att det snurrar din väg. Vi har väl alla sätt hur annorlunda spelare med och utan självförtroende och med vind i seglen kan se ut. Självklart ser vi och Skellefteå ganska bra ut nu. Det har en tendens att hjälpa oss ytterligare på vägen. Givetvis har man gjort nånting för att förtjäna det.

Tycker du att ligan är bättre än tidigare år?

– Ja, det tycker jag väl. Vi som går vecka ut och vecka in i ligan så efter åtta omgångar är det det nya normala. Jag personligen tycker att det är ganska svårt att mitt i att börja göra en jämförelse med hur det är något annat år. För nu är man i det här och det som man har vant sig vid. Men den måste vara bättre om man ser till kanske framför allt ligans backsida. Just på backsidan har det kommit in otroligt mycket fina spelare. Jag skulle gissa att ligan är än mer gedigen och välspelad. Det tror jag, säger Evertsson.

Men han gillar inte att jämföra säsonger. Det är ganska tydligt.

– Man har en sån jävla tendens att vänja sig vid det man ser hela tiden. ”Ooh den är mycket bättre än förra året”. Jag minns inte förra året… Man är i det här nu. Att den är bra det är den ju. Den är väldigt bra. Det ser man inte minst på många av de spelarna som kommer hit, att så enkelt är det inte. Kossila är väl ett undantag, men vi får väl se hur det ser ut efter hela säsongen, åtminstone produktivitetsmässigt. Men det är ingen lätt liga att dominera i. Det har det aldrig varit, konstaterar Henrik Evertsson som nu är inne på sin tolfte säsong i SHL med Växjö Lakers. Imponerande.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)