HockeyNews
PLUS

Växjö vill behålla succébacken – som kan vara på väg till NHL

(25961) Hardy Häman Aktell Växjö
Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Publicerad: 3 januari 2023

Hardy Häman Aktell gör braksuccé i Växjö på en rad olika sätt.
Den 24-årige backklippan toppar serieledarnas poängliga – och är NHL-aktuell, enligt Växjös sportchef Henrik Evertsson.

Sedan 2015 har Växjö vunnit tre SM-guld. Den Skellefteå-skolade backen Hardy Häman Aktell var med och vann det senaste 2021.

Den småländska SHL-klubben har exporterat en del spelare till NHL de senaste åren, bland andra Joel Persson, Elias Pettersson och Pontus Holmberg. Och nu toppar den 24-årige Växjöbacken Hardy Häman Aktell den interna poängligan hos SHL-ledande Lakers. Häman Aktell har gjort 22 poäng (7 mål, 15 assist) på 29 matcher vilket gör att han ligger före spelare som Joel Persson (2 + 20), Robert Rosén (9 + 12) och Lukas Bengtsson (8 + 12).

Det hade varit en högoddsare inför säsongen med Häman Aktell i Växjös poängtopp.

– Haha, ahh, jag såg faktiskt idag att han var det. Det hade nog gett en slant, det tror jag. Men Hardy har en väldigt fin trend från ungefär den här tiden förra året. Första halvan förra året kanske inte var så fantastiskt lysande, men från ungefär halva serien så gjorde han det förbannat bra redan förra året. Sedan har han byggt vidare här, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson nöjt till HockeyNews.se.

Under hösten har den 192 centimeter långe och 90 kilo tunge Hardy Häman Aktell debuterat i Tre Kronor. I Växjö spelar han en bit över 18 minuter per match, vilket bara är sjätte mest bland backarna. Och även om han spelar powerplay, där han har gjort två mål och sex assist, så har tio spelare med istid i numerära överlägen. I boxplay har han också sex Växjöspelare före sig räknat i istid.

– Om han kommer att välja poängligan åt oss det vet jag inte och det höll jag på att säga är inte syftet heller. Men det får han göra i och för sig. Det har gått bra hittills och han leder. Just nu är han en bra back. En jävligt bra back, säger Evertsson inför Växjös möte med Rögle på tisdagskvällen.

LÄS MERStjernborg: "Det är svårt att hålla känslorna inne där"

Hardy Häman Aktell har ett utgående kontrakt med Växjö och är inne på sin tredje säsong i Småland efter flytten från allsvenska Björklöven. Henrik Evertsson gör ingen hemlighet av att han vill förlänga kontraktet med Häman Aktell. Men det finns ett stort men.

– Om jag får bestämma så kollar man ju det. Sedan ska man ha klart för sig att Hardy just nu är så pass bra att betydligt sämre spelare än vad han är har fått NHL-avtal och åkt över. Jag tror att det absolut finns med i korten, kan inte se något annat.

Märker du av NHL-intresset för honom på något sätt?

– Jag märker det på mitt eget sunda förnuft… Om man har varit med så pass länge tror jag inte att man behöver vara så där superanalytisk för att förstå att det bör finnas ett intresse, säger Henrik Evertsson

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS