HockeyNews
PLUS

Brynäs nära att göra tränarstaben komplett: "Jätteintressant namn"

(19752) Manner/Helminen/Holmqvist
Bildbyrån

Publicerad: 27 maj 2021

FacebookXWhatsApp

Brynäs har skrivit tvåårskontrakt med den finländske VM-coachen Mikko Manner som blir ny huvudtränare.

Och nu är Brynäs tränarstab väldigt nära att bli klar.


Under onsdagen presenterade Brynäs sin nya huvudcoach Mikko Manner, som har varit huvudtränare i Uleåborgsklubben Kärpät de senaste fyra säsongerna.


Josef Boumedienne, som stod i Brynäs bås och tillsammans med Nils Ekman kvalade Gävlelaget kvar i SHL mot HV71, har tagit fram Mikko Manner bland tränarkandidaterna som Brynäs har intervjuat på digital väg under coronapandemin. 


Columbus-scouten Josef Boumedienne har goda kontakter i Finland inte minst sedan sin tid som spelare där.


Boumedienne är glad att det blir Mikko Manner som ska leda Brynäs de kommande två säsongerna.


– Han var på toppen av listan av flera kandidater som vi intervjuade. Han har ett cv som talar för sig själv. Det är svårmatchat. Han går upp på pallplats bland tränarna i Sverige på sitt cv, både med finska och internationella framgångar med VM-guld och SM-liigaguld och så vidare, säger Boumedienne till HockeyNews.se.


Vad gör honom till en bra coach för Brynäs?


– Han är en modern ledare som sätter människan i fokus. Alla som jobbar kring laget och Brynäs får optimala förutsättningar att lyckas genom att må bra och vilja komma till hallen varje dag och trivas. Bygga en miljö där man vill vara och kan prestera. Det är grunden i ledarskapet. Sedan är han en otroligt skicklig taktiker och hockeytränare också.


En bra matchcoach med andra ord?


– Ja, det upplever jag honom som att vara. Han har ändå vunnit tre SM-guld med Kärpät, varav ett som headcoach.


LÄS MERBlir det dubbelt finländskt i Brynäs? Helminen uppges vara aktuell


Som HockeyNews.se kunde berätta under onsdagen är Raimo Helminen högaktuell att bli assisterande coach till Mikko Manner. De känner varandra väl bland annat från Finlands landslag där de har jobbat som assisterande coacher tillsammans. Manner kommer parallellt med jobbet i Brynäs även fortsätta i sin assisterande roll i finländska landslaget nästa säsong.


Den finländske legendaren Raimo Helminen är på väg in i Brynäs som assisterande coach. Foto: Bildbyrån.


Boumedienne bekräftar Brynäs stora intresse för Helminen.


– Det är ett jätteintressant namn, så klart, men vi har inte klart med någon. Det är som sagt ett jätteintressant namn, han tog TPS till final som headcoach med ett ungt lag. Spelarmeriterna talar väl för sig själva, säger Boumedienne till HockeyNews.se.


Både Manner och Helminen pratar svenska.


Mikael Holmqvist fortsätter som assisterande tränare är det tänkt, vilket skulle göra tränarstaben komplett ihop med nye målvaktstränaren Henning Sohlberg.


– Mikael Holmqvist har kontrakt och han kommer att vara kvar. Han har varit lite huvudansvarig nu under tiden, säger Josef Boumedienne.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)