Blir det dubbelt finländskt i Brynäs? Helminen uppges vara aktuell


26 maj 2021

Brynäs har gjort klart med Mikko Manner som ny huvudtränare.

Och enligt uppgift till HockeyNews.se kan TPS succécoach Raimo Helminen komma att bli assisterande coach i Gävleklubben.

– Vi får se vad som kommer att hända, hehe, säger Helminen till HockeyNews.se.På onsdagen blev det officiellt att Brynäs kommer att coachas av den assisterande finländske VM-coachen Mikko Manner de kommande två säsongerna.


46-årige Manner har varit huvudtränare för Kärpät de senaste fyra säsongerna och har vunnit tre ligatitlar i sin karriär som coach i Finland.


Enligt uppgift till HockeyNews.se är Raimo Helminen, som nyligen ledde TPS till final i Finland, aktuell som assisterande tränare i Brynäs.


– Det är bättre att inte säga något. Om det händer något… säger Helminen till HockeyNews.se från hemmet i Tammerfors.


Raimo Helminen var tillsammans med Mikko Manner assisterande förbundskapten för Finland så sent som förra säsongen. 57-årige Helminen var förbundskapten för Finlands JVM-lag 2020 och har bland mycket annat också varit assisterande tränare i KHL-klubben Jokerit.


LÄS MERFinske VM-tränaren blir ny huvudtränare för Brynäs


Han vill inte säga så mycket alls om Brynäs i nuläget. Men han säger:


– De fick en bra tränare i Mikko Manner. Jag känner honom. Han är riktigt glad och en bra tränare. Han jobbar mycket och är en bra kille. Jag har bara goda saker att säga om honom.


Sedan vänder sig svensktalande Raimo Helminen till HockeyNews.se med några frågor:


– Har de ett bra lag? Vad tycker du om Brynäs?


Raimo Helminen (t v) var assisterande förbundskapten i Finland till Jukka Jalonen förra säsongen. Foto: Bildbyrån.


För den svenska hockeypubliken är nog Raimo Helminen ännu mer känd som den stjärnspelare han var. Han var i början av 1990-talet med om att ta Malmö till SHL och där var han frontfigur vid SM-gulden 1992 och 1994. 1995 var han en nyckelspelare för Finland vid VM-guldet i Globen.


Och nu kan han vara på väg till Brynäs efter att ha lett TPS till final i Finland.


– Det är ändå en ganska bra känsla, det gick riktigt bra för oss hela säsongen. Killarna jobbade tillsammans mer och mer. Vi hade ganska många utländska spelare och det gick ändå. Svenskarna var bra lagspelare och vi hade några finska lite äldre spelare, annars var det många unga och det blev en bra blandning, säger Helminen.


Han hade ett ettårskontrakt med TPS och han fick tidigt besked om att det inte skulle förlängas.


– Det hände redan på hösten att de valde en ny tränare. Jag hade ett ettårskontrakt. Det var inget att klaga på. Jag fick reda på det tidigt tidigt, så det var bara att jobba hårt och försöka få ut allting av laget. Det gick riktigt bra faktiskt, säger Helminen.