HockeyNews
PLUS

LISTA: Tio svenskar som kan återvända från Nordamerika till nästa säsong

(18302) tio spelare
Bildbyrån

Publicerad: 3 mars 2021

FacebookXWhatsApp

Flera svenskar sitter på utgående kontrakt borta i Nordamerika och andra har inte lyckats alls. 
Här listas tio spelare som kan återvända till Sverige inför nästa säsong.

SHL presenteras av:
BAUHAUS bygger svensk ishockey


Fredrik Händemark, 27 år, center, San Jose Sharks

Kommentar: Den tidigare Malmökaptenen har fått en tuff start på äventyret borta i Nordamerika och NHL-debuten slutade i allt annat än succé. Sedan dess har Händemark fått nöja sig med spel i AHL, där han inlett med tre poäng (2+1) på sex matcher. I förra veckan rapporterade Expressen att spel i Europa väntar för Händemark nästa säsong – och det lär finnas intresse från samtliga europeiska toppligor. Flera SHL-klubbar lär i alla fall ställa sig i kö för att sajna tvåvägscentern. 


Händemark uppges återvända till Europa redan efter en säsong borta i Nordamerika. Foto: Bildbyrån

Olle Eriksson-Ek, 21 år, målvakt, Anaheim Ducks
Kommentar:
Han spåddes en ljus framtid som ung, men ännu har det riktiga genombrottet inte kommit för målvakten. Nu har han gjort två hela säsonger i Nordamerika och det har inte blivit en enda AHL-match, vilket tyder på att han är långt, långt i från spel i NHL. Eriksson-Ek skulle må bättre av att komma hem till Sverige och få kontinuerlig speltid än att harva på borta i ECHL, en liga som för övrigt håller rätt låg kvalité. Känslan är att han antingen lånas ut eller bryter sitt kontrakt där borta inför nästa säsong. 


Anton Blidh, 25 år, forward, Boston Bruins

Kommentar: Trots att han tillbringat stora delar av sin tid AHL under åren i Nordamerika har Anton Blidh stannat kvar och kämpat på. Den hårt arbetande forwarden fick inleda den här säsongen med två NHL-matcher, men blev nyligen på nytt nerskickad i AHL. Det ska också sägas att hockeylivet nere i AHL med långa resor och rätt låg lön inte är det mest glamourösa. Nej, här är känslan att vi får se Blidh återvända till Sverige. Frölunda på nytt? 


Dmytro Timashov, 24 år, forward, New York Islanders
Kommentar:
Det har gått sju säsonger sedan Dmytro Timashov lämnade Sverige för spel borta i Nordamerika. Forwarden har sedan tagit den långa vägen via juniorligorna till spel i NHL, men de två senaste säsongerna har varit väldigt röriga för 24-åringen då han blivit trejdad både en och två gånger. Den här säsongen har det blivit blott en match i NHL. Skulle förhoppningsvis gynnas av att flytta hem till Sverige och få en stor offensiv roll. 


LÄS MER: Djurgården bemöter uppgifterna om att en NHL-forward är på gång


Timashov har haft det rörigt de senaste säsongerna. Foto: Bildbyrån

Tim Söderlund, 23 år, forward, Chicago Blackhawks

Kommentar: Den kreative forwarden lämnade Skellefteå för spel i Chicagos organisation inför säsongen 2019/2020, men så här långt har det inte blivit något spel i NHL. Efter en tung fjolårssäsong med blott tre poäng på 29 AHL-matcher har produktionen ökat något den här säsongen, men frågan är om inte Söderlund, som fortsatt har mycket potential att få ut, skulle må bättre av att spela i Sverige kommande säsong. Det har bland annat ryktats om Luleå inför nästa säsong, där han för övrigt har ett förflutet under åren som junior. 


LÄS MER: Lista och kommentarer – samtliga NHL-svenskar med utgående kontrakt


Jonathan Davidsson, 23 år, forward, Ottawa Senators

Kommentar: Den tidigare Djurgårdsforwarden fick NHL-debutera för Ottawa i fjol, men fick trots det tillbringa stora delar av säsongen nere i AHL. Även den här säsongen har Davidsson fått finna sig i spel i AHL-laget, även om det så här långt inte blivit några matcher. Davidsson har potentialen för att bli en framtida NHL-spelare, men så här långt har flytten till Nordamerika inte blivit vad han önskat sig och tiden där borta har också kantats av skadeproblem. Efter säsongen löper kontraktet med Ottawa ut och frågan är om han inte skulle må bra av att starta om hemma i SHL?


Axel Jonsson Fjällby 23, forward, Washington Capitals

Kommentar: Axel Jonsson Fjällby inledde säsongen i Västervik och HockeyAllsvenskan för att förbereda sig inför säsongen i Nordamerika. Men inte heller i år lyckades forwarden ta plats i NHL och det har endast blivit spel i AHL även den här säsongen, vilket är förståeligt med tanke på den knivskarpa konkurrensen i Washington. Känslan är att den skridskostarke forwardens spel passar bättre på de stora rinkarna och han skulle säkerligen kunna få ett mer lukrativt kontrakt här hemma än där borta. Det luktar återkomst till SHL för forwarden, om ni frågar mig. 


Jonsson-Fjällby inledde säsongen i Västervik. Foto: Bildbyrån

Lias Andersson, 22 år, center, Los Angeles Kings

Kommentar: Tanken var att Lias Andersson skulle lånas ut till HV71 hela den här säsongen, men när New York Rangers valde att trejda bort honom till Los Angeles Kings förändrades planerna. Så här långt har det blivit elva NHL-matcher och en poäng för LA Kings. Frågan är om han funnit glädjen i NHL eller han väljer att återvända till SHL för att få kontinuitet och trygghet i sin karriär igen? 


Joakim Nygård, 28 år, forward, Edmonton Oilers

Kommentar: Den vindsnabbe forwarden hade en skadedrabbad fjolårssäsong och till slut blev det bara 33 matcher och nio poäng för Edmonton. Den här säsongen har han åkt in och ur den så kallade ”taxi-squaden” och det har blivit blott fyra NHL-matcher för den Skåfostrade forwarden. Nygård fyller 29 nästa säsong och jag tror inte att han nöjer sig med att få spela i NHL då och då. Det mesta talar för en återkomst hem till Sverige och Färjestad. 


Felix Sandström, 24 år, målvakt, Philadelphia Flyers
Kommentar:
Den 24-årige tidigare Brynäs- och HV-keepern lämnade Sverige för Nordamerika inför fjolåret, men fick nöja sig med spel i ECHL och en enda AHL-match. Den här säsongen har han fått stå blott en match i AHL. Orkar han kriga på där borta till nästa säsong? Nja, det känns tveksamt. Konkurrensen är stenhård i Philadelphia och frågan är om han inte känner att det är bättre att komma hem till Sverige och starta om? 


***


Gillade du artikeln? Värd en 50/50 lott – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)