HockeyNews
PLUS

Streckrysaren kan bli avgörande: ”Viktigaste matchen så här långt”

(18160) Mörrum
Magnus Lejhall/Bildbyrån

Publicerad: 24 februari 2021

FacebookXWhatsApp

Det börjar verkligen dra ihop sig i botten av den södra Allettan. Kampen om de sista slutspelsplatserna är intensiv och ikväll möts Skövde och Mörrum i en oerhört viktig streckmatch som mycket väl kan avgöra hela utgången.

– Det är den viktigaste matchen så här långt, säger Mörrum-tränaren Thomas Engman till HockeyNews.se.


Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan

I fredags vann Skövde med 2-1 över Mörrum i Jössarinken. Ett resultat som tände det slutspelshopp som såg ut att vara ute för skaraborgarna och spetsade till streckkampen i tabellens nedre region på allvar.

Ikväll möts lagen igen. Den här gången i Billingehov och det räcker med en snabb blick i tabellen för att inse exakt hur viktig matchen är.

Det är tight kring strecket i botten av Allettan södra. Bild: Skärmdump swehockey


 – Det är den viktigaste matchen så här långt tycker jag. Skövde var ett bra lag, det är inget snack om det, men ska vi vara med om den här åttondeplatsen då krävs det tre poäng däruppe så är det bara, säger Mörrum-tränaren Thomas Engman.

Spelar det någon roll att ni förlorade med 1-2 mot dem så pass nyligen?
– Jag tycker nog att man ska se det som en revansch, för vi är absolut inte nöjda med prestationen som vi gör där. Jag tycker inte att det är någon skam att släppa in två mål på hemmaplan mot Skövde, men vänder vi på det är det riktigt dåligt att bara göra ett mål på hemmais mot egentligen vilket motstånd som helst. Högre krav än så har jag på gruppen och det har vi på oss själva också att vi ska göra det bättre, men det som faller är att i fredags var vi inte beredda att göra skitjobbet. Vi tog oss inte in på kassen och var för bekväma i anfallsspelet. Då vinner vi inga matcher.

– Skövde var ruggigt skickliga på att stänga ner ytor och det var trångt framför deras mål, det fanns inte mycket yta att spela på där så det gäller att vara disciplinerade och verkligen ta avslut och hitta direktskott, för det var en stor målvakt också i deras mål. Man måste vara klinisk, mer rakare i anfallsspelet för att skapa någonting och det tycker jag att vi inte var mot dem i fredags.


Bekväma med att slå ur underläge
Mörrum sitter i en position där de fortsatt har mycket i sina egna händer för att kunna knipa en play-in-plats, men samtidigt hård press på sina axlar. Några misslyckade matcher och chansen till slutspel glider dem ur händerna. Det är lite samma läge som i slutet av grundserien då laget var tvunget att rada upp segrar för att nå Allettan. Den gången lyckades man.

– Vi har gått knackigt i en sex, sju omgångar. Nu har det gått lite bättre de sista omgångarna, men det är kniven på strupen varje match om vi vill vara med på sjunde- eller åttondeplatsen och den känslan är vi lite vana med. Känslan jag har är att vi slår bra ur underläge. Det är lättare för oss än att på något sätt vara favoriter om jag säger så. Där är vi inte riktigt som grupp, utan vi ska vara de som krigar och slår underifrån, där är vi som bäst tycker jag.

Då blir det knöligt mot Skövde som väl är ännu mer uträknade än er...
– Ja precis, men jag tycker ändå att...nu var det kanske någon känsla som smög sig in. Jag tror ju inte det senast mot dem i fredags, men om inte annat så var väl det en väckarklocka där man ser hur bra alla lag är. Jag menar, det går inte att gå på halvfart oavsett motstånd om det nu är Troja eller Skövde eller vilka det nu är i serien, man behöver vara fullt påslagen för att ta poäng i matchen och det tycker jag vi är i söndags mot HC Dalen istället och då vinner vi också.

På seriens upplopp möter Mörrum förutom Skövde ikväll även Vimmerby (h), Karlskrona (b), Nybro (b) och Visby/Roma (b). Ett schema som borde vara ganska gynnsamt för ett lag som vill slå ur underläge.

– Det är väl Karlskrona-matchen där som blir speciell, men det är ett derby och då brukar tabellplaceringarna inte ha någon större betydelse. Men tittar man på förhand inför säsongen så är vi underdogs mot Karlskrona det är inget snack om det. Vimmerby och Nybro är lag vi slår underifrån mot så jag tycker schemat passar oss bra det som är kvar.

Fast samtidigt är det fyra av fem matcher på bortaplan och ni är sämsta bortalaget i serien...
– Ja, det är många grejer som talar emot där också, skrattar Engman. Men samtidigt går vi för åttondeplatsen, det är det uttalade vi har i gruppen.

Thomas Engman tycker att Mörrum är som giftigast när de får slå ur underläge. Foto: Bildbyrån


Powerplay måste bli bättre
Ska Mörrum lyckas måste man dock få ordning på sitt powerplay- och boxplay-spel. Där är man näst sämst (7,84%) respektive sämst (67,50%) i Allettan södra.

– Tittar vi senast mot Dalen gör vi ett mål i powerplay och det var skönt, vi har inte rosat marknaden där. Jag kan inte sätta fingret på vad det är, vi är ineffektiva så det bara sjunger om det i powerplay. Jag tycker ändå att tendenserna finns i spelet, att det går åt rätt håll, men det lossnar inte riktigt och vi gör något mål ibland bara så där.

– Inför jul när vi gick så bra hade vi oerhört bra procent i de sista sju matcherna. Sen föll vi tillbaka i någon form av, jag vet inte, bekvämlighet. Effektiviteten är för dålig, pucktempot finns okej tycker jag, men det händer inte så mycket mer och jag har provat olika varianter, olika folk och alltihop, men det lossnar inte. Det är ett jätteproblem för oss.

Skulle det lossna kan det vara skillnaden på ganska många poäng på slutet...
– Absolut och vi försöker jobba på tålmodigt med powerplay, vi nöter på träningar och jag har tron att det kommer att lossna någon gång, men jag tror att det sitter mycket i skallen också på spelarna när det blir...att det har gått så dåligt under en längre tid med powerplay och boxplay. Men det är bara att jobba på och ha tålamod så hoppas vi att det lossnar.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här

* * *

Wow! Värd en pizza slice – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)