HockeyNews
PLUS

Andreas Wingerli om Tre Kronor, heta sviten, Melker och avstängningen

(17857) Andreas Wingerli/Skellefteå
Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

Publicerad: 9 februari 2021

FacebookXWhatsApp

Andreas Wingerli har blivit uttagen till samtliga tre Tre Kronor-turneringar den här säsongen.

Här berättar den rivige Skellefteåcentern om landslagschansen. Och också om de oklara bedömningarna i SHL, bråket och avstängningen och det hårda kravet på sig själv och klubblaget.

– Ända sedan jag kom upp i Skellefteå har jag fått lära mig att det är SM-guld som är målet. Allt annat är ett misslyckande.

Landslagen presenteras av:

IQ Fuel Makes you better, for real! 

All Out CCM Hockey 

BEIJER - Vi bygger dom som bygger! 


Tre Kronor samlades på måndagen i Malmö inför Beijer Hockey Games. Först fick samtliga spelare göra ett coronatest och under turneringen den här veckan är det en tillvaro i en bubbla som gäller.


Tre Kronor-spelarna bor i enkelrum för att hindra smittspridningen.


– Vi får väl inte lämna hotellet utan vi har väl vår våning så är det så att man vill hänga med någon får man gå till varandras rum eller liknande. Men de flesta kommer nog att nöta mycket serier eller tv-spel för att slå ihjäl tiden, säger Wingerli till HockeyNews.se.


Skellefteåcentern har varit med i Karjalaturneringen och Channel One Cup och gjort sex landskamper och tre assist den här säsongen.


– Det är jättehäftigt och kul att få träffa och spela med många nya spelare och lära känna många bra killar och även att få möta de bästa spelarna från andra länder. Det är lärorikt och oerhört kul att få ta del av.


Den 23-årige Lyckselesonen har kommit till Tre Kronor efter elva raka segrar med Skellefteå i SHL och är formstark.


– Får försöka bygga på den streaken här också för egen del, säger han och skrattar till.


Andreas Wingerli i Tre Kronor i Channel One Cup i Moskva i december 2020. Foto: Bildbyrån.


Han har anledning att vara nöjd. Skellefteå börjar se ut som ett lag som kan vara med och slåss om SM-guldet.


– Man känner igen sig lite från förra året då vi hade tio raka. Det är väl det att det tar ett tag att få sätta allt i system och att alla förstår vad det innebär för att vinna matcher. Det vi har insett är vad som gör oss bra och vad som gör oss framgångsrika. Alla verkligen tror på det vi gör och drar åt samma håll. Det är inte någon som tror eller vill göra något annat utan alla lägger ner samma jobb, säger Wingerli.


Skellefteå har gjort om en del i spelartruppen där Tyler Morley släppts till LHC medan både backen Roland McKeown och dubble guldvinnaren Melker Karlsson har anslutit under andra halvan av säsongen.


– Vi har en otrolig bredd och spets i laget på samma gång. Det är en härlig blandning och när vi är i form får vi utdelning från fyra olika kedjor och två målvakter som har levererat riktigt bra den senaste tiden. Det är många grejer som klickar just nu. Det är kul att spela hemma i klubblaget.


Tillsammans med Tre Kronor-kamraten Jonatan Berggren och Rickard Hugg bildar Wingerli en väldigt stark kedja för Skellefteå


– Jag tycker väl att det har gått bra över hela säsongen. Sedan blir det dippar i produktionen och så, men i övrigt tycker jag att vi har haft en hög lägstanivå och nu på sista tiden har de flesta kedjor fått igång sin produktion och även i vår kedja. Då ser man att det inte står och väger på en kedja utan då finns det tre andra som kliver fram.


Andreas Wingerli och Jonatan Berggren har vräkt in 62 poäng för Skellefteå och är uttagna i Tre Kronor – igen. Foto: Bildbyrån.


Andreas Wingerli har gjort 24 poäng (12 mål, 12 assist) på 41 matcher. Hösten 2018 gjorde Andreas Wingerli tolv mål på 29 matcher fram till nyår och hade en enastående målform. Sedan blev det bara två mål på de sista 23 matcherna.


Han vet hur det är att komma in i stim med många mål och han vet hur det kan vara att tappa den där känslan och det rätta flytet.


– Jag gjorde riktigt mycket mål fram till jul för två säsonger sedan och så stannade det av. Man vet att det är svårt att ligga på en hög nivå produktionsmässigt över 52 omgångar. Man kommer i små dippar och det gäller att inte gräva ner sig över det utan det gäller att hitta vägar att komma tillbaka och inte hitta vad som är fel hela tiden.


Hur gör man då?


– Det är lätt att säga, men svårt att göra. Man får inse vad som gjort en bra tidigare, att det kanske inte är de här läckra fina grejerna man gör innan man har gjort ett poäng eller ett mål utan kanske det som ligger bakom under hela matchens gång, hur man har kommit till de lägena, att man har tagit sig in på insidan och tagit den där tuffa smällen för att komma till ett läge. Det är lätt att man blir lite rund och go’ att man tror att det ska komma av sig självt många gånger, men ofta är det något tuffare arbete som ligger bakom. Det kan vara svårt att inse när man väl är i en svacka, förklarar Wingerli.


Vad är du beredd att offra för att ta dig in på mål?


– Man har lärt sig att det är där det händer. Jag tycker att många matcher i början av säsongen när vi var spelförande så hamnade vi ofta på utsidan och vi kände att vi hade mycket puck och vi kände oss bra, men kollar man sedan på heta chanser så är det sällan vi kom in på mål. När vi väl får ett skott på mål har vi ingen där. Då sänks chansen oerhört om du inte har någon framför mål när avsluten kommer.


Hur mycket statistik kollar man på jämfört med videoklipp?


– Man kan kolla allt möjligt, men statistik koller man lite grann på, men jag är inte riktigt för corsi utan det är mer heta chanser. Ett skott från blå räknas väl inte lika mycket som ett skott i slottet. Det är väl att kolla lite och se hur man har kollat chanserna, se till att ta sig till insidan. I vissa matcher kanske man inte får något med sig och det känns tungt, men det är det som krävs för att man ska få dem i nästa match och den därefter.


LÄS MERTrotjänaren förlänger med Skellefteå: "Trivs otroligt bra"


Men det där med att röra sig in i ytan framför motståndarmålen har tidigare kostat en crosschecking eller två, men där har krafttag gjorts för att göra spelet renare och lättare för anfallande spelare. Andreas Wingerli är inne på sin sjätte SHL-säsong och har lite att jämföra med.


Tycker du att crosscheckingarna framför mål har börjat försvinna eller är det fortfarande illa?


– I början tycker jag att det var väldigt mycket som tilläts med att boxa ut och framför allt kunde man släppa spelet helt. Sedan har de försökt göra en ändring, men jag tycker att det är mycket från match till match. I ena matchen känns det som att de tillåter nästan allting med att boxa ut, att backen kan släppa spelet. I nästa match kan man få med sig en interference på att du försöker ta dig in på mål. Just nu känns det som att det är lite oklart, men tanken är väl att de ska försöka få bort just det här spelförstörande momentet med att backarna vänder sig från spelet. Det har blivit lite bättre, men någon större skillnad har det inte varit tycker jag.


I mötet med Oskarshamn i lördags hamnade han i en kampduell med backen Adam Janosik. Det mynnade ut i ett slagsmål med matchstraff och två matchers avstängning som följd.


Blev du förvånad över avstängningen?


– Det skulle jag säga att jag är. Jag vet inte vad jag ska säga. Det känns inte som jag har fått någon riktig klarhet i vad som hände och vad utgången blev av allt det där, säger Wingerli.


Adam Janosik, Oskarshamn, går loss mot Skellefteås Andreas Wingerli. Foto: Bildbyrån.


Han går på djupet med vad som hände. Sett ur hans synvinkel:


– Jag åker förbi för att se om pucken kommer ut och den kommer ut för att den är lös, men domaren har blåst, så då aktar jag mig och jag är aldrig på målvakten. Sedan får jag en crosschecking i i ryggen och blir så klart förbannad. Jag ställer mig upp och ska markera tillbaka. När jag sätter tillbaka kommer ett slag och jag slår tillbaka och helt plötsligt smäller det till och så är det slagsmål.


LÄS MERStraffas efter fajten – så länge stängs duon av


Wingerli fortsätter:


– Jag kan inte ta mig därifrån så det är bara att försöka försvara sig och slå tillbaka. Jag inser att han är utan handskar, jag ser inte det i första taget, så man vet att det kan gå riktigt illa om man släpper till en smäll på fel ställe utan handskar. Jag lyckades ändå bra att hålla mig borta, jag fick inget i ansiktet för då hade det kunnat gå illa. Jag förstår att domarna inte får gå in med tanke på corona och allt.


– I efterhand förstår jag självklart att det skulle få påföljder eftersom det utdelades slag, men jag tycker att det är konstigt att vi får så pass lika straff på något sätt. Jag vet inte hur det funkar det där. Han fick lite böter trots att han startade och var utan handskar, men det är som det är.


När SHL återstartar nästa vecka är Andreas Wingerli borta från två matcher. Den här veckan väntar tre landskamper i Malmö med Tre Kronor.


– Jag fick följa med hit och spela annars hade man blivit utan matcher i två veckor om jag inte hade lyckats ta mig med här.


Som fostrad i Lycksele är det något speciellt att nu få spela med hemvändande NHL-centern Melker Karlsson, som också har rötterna i Lycksele.


– Det är något man tänkt på ända sedan man kom till Skellefteå, att det skulle vara jättehäftigt om han skulle komma tillbaka och om man skulle få spela tillsammans. Jag blev oerhört glad när jag läste det. Och det är en oerhört bra spelare och framför allt en riktigt bra kille att ha i laget. Kul att få lära känna honom på ett lite närmare plan, säger Wingerli.


Melker Karlsson är en av de allra bästa i SHL på spelet framför motståndarkassen.


– Det är oerhört kul och lärorikt att se honom spela. Vilket annat spel han har vid sarger och framför mål. I tajta situationer jämfört med många andra i SHL så ser man att det är en annan klass i det spelet, att vara stark på pucken och vinna sargdueller och komma ut med pucken och peta ut dem på rätt ställe. Man ser att det är en annan hockey där borta (i NHL) och de sticker ut, analyserar Wingerli.


Melker Karlsson är mästerlig framför motståndarmålen och hyllas av Lyckselekamraten Andreas Wingerli. Foto: Bildbyrån.


Med tanke på Skellefteås fina svit och tradition av SM-finalplatser sedan 2011 och framåt börjar det vibrera så här års i norra Västerbotten.


Andreas Wingerli var lite för ung när Skellefteå vann sina SM-guld 2013 och 2014 då Melker Karlsson var med.


– Ända sedan jag kom upp i Skellefteå har jag fått lära mig att det är SM-guld som är målet. Allt annat är ett misslyckande. Det är något som jag också står för och vill med Skellefteå. Vi ställer upp med så pass bra lag varje år och har bra chanser, så att allt annat än guld är ett misslyckande, säger Wingerli.


Det är rejäla krav på er och dig själv?


– Ja men självklart. Vi har höga krav på oss själva och laget. Även vi som förening, att vi ska ha höga mål. Så är det.


Är det något drag i hockeytokiga Skellefteå i coronatider?


– Det blir inte riktigt samma sak. Man träffar inte lika mycket folk på stan eftersom man inte rör sig lika mycket där och annat folk gör det inte heller. Man kan få lite påhejningar eller liknande. Men självklart saknar man publiken oerhört mycket. Det är en stor saknad, faktiskt, säger Andreas Wingerli.


Följ Beijers egen hockeystudio - LIVE! 


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)