HockeyNews
PLUS

LHC har 17 spelare med utgående kontrakt – lönerna på väg nedåt

(16379) Linköping/utgående kontrakt 2021
Peter Holgersson/Bildbyrån

Publicerad: 22 november 2020

FacebookXWhatsApp

Linköpings general manager Niklas Persson har 17 spelare med utgående kontrakt inför nästa säsong.

För många av dem kan det innebära lönesänkningar för att vara kvar i klubben.

– De förstår läget nu och det kommer hela hockeyvärlden att få känna av, säger Persson till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


I SHL har klubbarna kommit överens om ett tillfälligt stopp för kontraktsförlängningar. Allt för att vinna sig lite tid och om möjligt hinna skaffa sig en överblick av coronapandemins ekonomiska följdverkningar.


Men planeringsarbetet med nästa års spelartrupp är i full gång runtom i SHL. LHC berättade tidigare i veckan att sju personer i personalen, alltifrån kansliet till den sportsliga verksamheten, sägs upp för att på årsbasis spara 4,5 miljoner kronor.


LÄS MERPersonal varslades – nu säger LHC upp sju personer: "Jättejobbigt förstås"


Spelarbudgeten kommer också att slimmas. Linköping har åtta spelare med kontrakt över kommande säsong och lagkaptenen Jonas Junland blir kvar i ytterligare tre år till våren 2024.


– Vi har en hyfsad grund att stå på. Det tycker jag att vi har. Vi har ett par kontrakt som vi har över nästa säsong och det är på viktiga spelare så där känner jag mig ganska nöjd. Sedan är det några av dem som har möjlighet att bryta kontrakten så klart. Så ser det ut idag i hockeyn. Men överlag ser det rätt okej ut, menar LHC:s general manager Niklas Persson.


Lagkaptenen Jonas Junland är den i LHC med längst kontrakt och kan bli kvar till 2024. Foto: Mattias Ek och Bildbyrån.


Precis innan klubbarnas sajningsstopp infördes hade kontraktet med Nikola Pasic förlängts till 2023.


– Han tar kliv hela tiden och utvecklas. Det är skönt, kul och viktigt för klubben att en kille som har gått hela vägen i vår akademi blir kvar också. På så sätt känns det okej, det tycker jag.


Frågan är hur stora nedskärningar det blir i spelarbudgeten. Det kan leda till en stor spelaromsättning.


– Arbetet är igång med ekonomin och hur det ser ut framöver. Det är ingen som tror att det inte kommer att drabba klubben utan det här kommer att hänga med nästa säsong. Vi vet inte hur det ser ut framöver och det gäller att vara smart och se till att överleva och klara det vi håller på med och ändå ställa en bra trupp på isen. Där känner jag mig ändå rätt trygg med det vi har på papperet idag. Det är en bra start. Sedan får vi utvärdera situationen och utvärdera de vi har i laget nu. Vi får se vart vi hamnar, säger Niklas Persson.


LÄS MERVäxjö kan drabbas av spelarflykt – men sportchefen lugn: "Gynnsamt"


Men utan att gå händelserna i förväg kan det också innebära att klubben har större möjligheter att sätta ihop en spelartrupp som man faktiskt har råd med.


Växjös sportchef Henrik Evertsson, som också har 17 spelare med utgående kontrakt, tycker att situationen är gynnsam med tanke på att mycket tyder på att kostnaderna måste kapas.


– Visst är det så. Det hade varit betydligt mycket värre om man hade suttit på en jäkla massa kontrakt, och framför allt dyra kontrakt över nästa säsong också, för det är inte det lättaste att hantera när man har kontrakt. De har ju rätt till de kontrakten och det ska man hantera som klubb och förening, säger Niklas Persson.


Andrew Gordon är en av 17 spelare i Linköping med ett utgående kontrakt våren 2021. Foto: Bildbyrån.


– Det är som du säger en vinning med att inte ha jättemånga kontrakt klara, absolut. Och det finns spelare som man definitivt vill ha kvar och som man måste försöka jobba in och förstå vilket läge hockeyn befinner sig i. Där tycker jag att både spelare och agenter är med och förstår det här läget. Det är inget konstigt så. Det kommer att bli en sättning i hela systemet, så är det.


De andra stora ligorna i Europa, KHL, Schweiz och Finland, har också varslat om lönesänkningar och besparingar när publikintäkterna blivit avsevärt mycket mindre under coronakrisen.


– Idrottens ekonomi blir drabbad av det här. Det får vi hantera och se till att förklara för de som inte förstår. För det är många spelare, utan att kasta någon under bussen, som lägger allt i händerna på agenterna och egentligen inte gör annat än dyker upp på matcher och träningar och gör sitt bästa där, säger LHC:s GM Niklas Persson.


Han fortsätter:


– Men allt annat lämnar de till agenten och då kan det komma lite fel ibland när de inte är involverade. Där har vi varit transparenta med våra killar hela tiden, hur det ser ut och var vi kommer att hamna. De förstår läget nu och det kommer hela hockeyvärlden att få känna av, säger Persson.


Fakta/17 spelare i Linköping har utgående kontrakt inför nästa säsong.


Målvakter: Niklas Lundström, Jussi Rynnäs.


Backar: Filip Berglund (lån från Edmonton), Mattias Bäckman, Jonas Holös, Hampus Larsson, Max Lindroth, Simon Lundmark, Petteri Nikkilä, William Worge Kreü.


Forwards: Arvid Costmar, Mikael Frycklund, Andrew Gordon, Jarno Kärki, Patrik Lundh, Dan Pettersson, Jaakko Rissanen.


Fakta/Åtta spelare i Linköping har kontrakt kommande säsong


Back: Jonas Junland (2023/2024).


Forwards: Jimmy Andersson (2021/2022), Broc Little (2021/2022), Markus Ljungh (2022/2023), Niko Ojamäki (2021/2022), Oula Palve (2021/2022), Nikola Pasic (2022/2023), Henrik Törnqvist (2021/2022).


KällaEliteprospects.com


***


Intressant? Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)