HockeyNews
PLUS

Växjö kan drabbas av spelarflykt – men sportchefen lugn: "Gynnsamt"

(16322) Fasth/Josefsson/Pettersson
Bildbyrån

Publicerad: 15 november 2020

FacebookXWhatsApp

17 spelare i Växjö har kontrakt som löper ut efter den här säsongen.

Färre än normalt har gällande avtal.

– Jag tycker att det är ett ganska gynnsamt läge. Det hade varit jobbigare om man hade haft 17 spelare på kontrakt, säger sportchefen Henrik Evertsson till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


I SHL har klubbarna fortsatt dödläge när det gäller att skriva kontrakt med spelare inför kommande säsong och inga kontrakt förlängs.


Coronakrisen har satt djupa spår i SHL-lagens ekonomi och konsekvenserna är svåra att överblicka eftersom pandemin pågår med oförminskad kraft. Det finns sedan några veckor tillbaka en överenskommelse i SHL att inte binda upp sig i nya avtal och det har inte förändrats än.


– Det här är mycket större än bara hockeyn, så vi äger vare sig problemen eller lösningarna själv utan får helt enkelt anpassa oss efter det som händer. För en månad sedan såg det annorlunda ut och jag är ganska säker på att om en månad kommer det också att se annorlunda ut än vad det gör idag. Då får vi anpassa oss efter det, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson till HockeyNews.se.


Hur mycket pengar han och Växjö Lakers kommer att lägga på kommande säsongs spelarbudget är därför inte bestämt.


– Jag tror inte på att sitta och göra en massa planeringsarbete för det finns ett oändligt utfall av möjliga scenarion. I grova drag har vi en förberedelse hur det kan se ut inpå nästa år och att vi kanske inte kan ha samma spelarbudget som vi nu har varit vana att ha under en ganska lång tid. Den kommer säkert att bli korrigerad. Mest troligt nedåt, säger Evertsson.


Växjö har 17 spelare vars kontrakt löper ut till våren. Frågan är vilket lag Lakers har kommande säsong. Foto: Bildbyrån.


Och fortsätter:


– Men hur mycket är ju ganska viktig fråga innan man ens kan göra något åt det. Det blir den nya verkligheten då precis som det har blivit nya verkligheter när man successivt har höjt budgetar under de här ganska många goda åren som har rått inom hockeyn och samhället i stort. Det blir en ny verklighet och om man behöver sänka saker får man göra det.


Inför kommande säsong har Växjö hela 17 spelare med utgående kontrakt. Det är mycket, vilket Henrik Evertsson håller med om och ger sin syn på.


– Vi har sju spelare med kontrakt. Det kanske är viktigare, och vi bygger därifrån.


Evertsson vidareutvecklar:


– Det är väl ganska få med kontrakt. Något under normalåret, men det tror jag är rätt så bra. Eftersom vid alla typer av förändringar är det rätt skönt att ha så mycket vitt papper som du bara kan. Det är lättare att påverka än när du behöver plocka med dig bagage.


LÄS MERVäxjö kan tvingas spela med bara tre kedjor igen: "Inte så dramatiskt"


Spelarbudgetarna i SHL-klubbarna kommer att krympa och det ser likadant ut i övriga hockeyländer. Det gör också att spelarlönerna kommer att pressas ned.


– Jag tycker att det är ett ganska gynnsamt läge. Det hade varit jobbigare om man hade haft 17 spelare på kontrakt. Då har du betydligt svårare att påverka din slutsiffra, säger Henrik Evertsson.


Fakta/17 spelare i Växjö har utgående kontrakt


Målvakter: Viktor Fasth, Erik Källgren.


Backar: Peter Andersson, Tim Erixon, Teemu Eronen, Miika Koivisto, Ilari Melart, Linus Nässén.


Forwards: Andrew Calof, Jack Drury, Jakob Forsbacka Karlsson, Erik Josefsson, Fredrik Karlström, Martin Lundberg, Ludvig Nilsson, Emil Pettersson, Marcus Sylvegård.


Fakta/7 spelare i Växjö har kontrakt över kommande säsong eller längre


Backar: Hardy Häman Aktell (2021/22), Joel Persson (2022/2023), Juuso Vainio (2021/2022).


Forwards: Emil Forslund (2021/2022), Richard Gynge (2021/2022), Pontus Holmberg (2021/2022), Robert Rosén (2022/2023).


KällaEliteprospects.com


***


Intressant? Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)