Nobbade SHL för spel i Mora efter sex år i USA: "Vill få tillbaka spelglädjen"


5 juli
SHL-lag ryckte i Ludvig Larsson inför säsongen när det stod klart att han skulle lämna spel i USA bakom sig.
Istället valde han spel i Mora för att hitta spelglädjen, få stort förtroende och ta en viktig roll i lagbygget där många yngre spelare anslutit.
– Det känns som att Mora ser mig som en viktig kugge i deras lag där jag blir en nyckelspelare och jag känner att jag kommer kunna utvecklas som hockeyspelare, säger han till HockeyNews.se.

Annons

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner 

Efter tre säsonger i Malmös juniorlag lämnade Ludvig Larsson Sverige för USA hösten 2015 och sedan dess har han varit kvar – fram tills nu.

Efter ett år i juniorligan NAHL, fyra år på college följt av drygt en säsong inom New Jersey Devils organisation presenterades den 24-årige forwarden under lördagskvällen som det senaste tillskottet till Moras lag inför den kommande säsongen.

En övergång som kanske inte varit bland de första tankarna som slagit Larsson de senaste åren.

– Det var inget jag hade tänkt på för några år sedan men jag ser fram emot det. Det blev ganska självklart att jag skulle vara i Sverige med tanke på coronatiderna då det var stor chans att AHL-säsongen börjar efter jul eller inte alls så jag kände att jag ville inte chansa och vänta och se om jag skulle få ett kontrakt eller inte. Så i dessa tider kände jag att jag ville ta ett år i Sverige, säger han till HockeyNews.se.

Valet föll då alltså på Mora, men det fanns fler intressenter som hörde av sig.

– Jag snackade med några SHL-lag och några allsvenska lag som var intresserade. SHL-lagen såg mig som en spelare för tredje-fjärdekedja där jag skulle spela tio minuter per match vilket skulle vara ganska likt det jag hade i AHL förra året och jag kände att jag inte ville ha det, säger Larsson.

Vad fick dig att välja Mora?

– Jag vill få tillbaka spelglädjen och kunna få en trampolineffekt där jag kommer till ett lag där jag får spela mycket och spela powerplay och få ett bättre förhandlingsläge till nästa år. Det känns som att Mora ser mig som en viktig kugge i deras lag där jag blir en nyckelspelare och jag känner att jag kommer kunna utvecklas som hockeyspelare.

Ludvig Larsson vill hitta spelglädjen och skjuta karriären uppåt, genom spel i Mora. Foto: Hartford Wolf Pack

Mora har inför den kommande säsongen tagit in många spelare av det yngre laget och även om Larsson bara är 24 år så har han hunnit med att samla på sig en hel del erfarenhet.

Erfarenheter han nu hoppas kunna dela med sig av till sina nya lagkamrater.

– Det är väldigt många unga skickliga talanger som kommer direkt från juniorhockeyn och gjort mycket poäng och jag tror att Mora ser mig som någon som har lite rutin, tagit några USA-år och gått igenom ganska mycket och fått erfarenhet från ett annat perspektiv. Att jag ska kunna komma in och vara en nyckelspelare och någon de yngre kan luta sig mot och komma och snacka med. Det tycker jag ska bli roligt, säger han.

LÄS MER: Forwarden återvänder till svensk hockey – klar för spel i allsvenskan 

Och Mora i sig är ingen okänd plats för Larsson.

Med föräldrar, där pappa Carl-Erik representerat både Mora och Leksand innan han var med om att spela upp Malmö i Elitserien, som båda är från orten och släktingar som bor kvar där har han besökt Mora många gånger genom åren.

Något som ger en extra trygghet för forwarden.

– Det ska bli kul att kunna spendera tid med dem också eftersom det inte blivit så mycket de senaste åren. De är jätteglada, jag torr att alla kommer köpa säsongskort när det drar igång och vara på plats på alla matcher. De tycker att det är jättekul att jag ska spela för Mora IK och att de kan se mig lite mer, säger han och fortsätter:

– Vi har ett hus i Mora där jag ska bo och mormor bor faktiskt granne så hon kommer nog bli väldigt glad.

Ludvigs pappa, Carl-Erik, spelade elitseriehockey för Malmö och Leksand. Foto: Bildbyrån

Tiden i USA inleddes med spel i NAHL för Lone Star Brahams innan tre år på Merrimack College väntade.

Där spelade tillsammans med sin två år äldre bror Alfred under tre år, samtidigt som han genomförde en finansutbildning som slutade med en kandidatexamen.

– Det var jäkligt roligt, jag har trivts väldigt bra i USA. Första året blev det ingen skola utan bara hockey så man kunde anpassa sig till nya kulturen och språket innan man skulle in på college . Jag kände att jag verkligen utvecklades där och att få spela de tre åren med brorsan var väldigt roligt.

Efter tredje året bytte han skola till Penn State och då han redan var klar med sin kandidatexamen tvingades han inte till ett års uppehåll som annars är fallet.

– De var lite bättre rankade och jag fick en jäkla bra roll där och fick spela i toppfemman, powerplay och boxplay så jag kände att jag valde väldigt bra när jag valde USA, säger han om .

Collegetiden är dock inte helt över för den 24-årige forwarden.

Just nu genomför han praktik på en privat investeringsfirma i Philadelphia som en del av studierna för att få en masterexamen i internationella relationer med inriktning på affärer och ekonomi.

– Jag har gjort åtta kurser och gör min praktik just nu där jag är på distans och sedan efter det har jag fem kurser till som jag måste göra, berättar han.

LÄS MER: Centern vänder hem – för att ta upp Mora till SHL: "Ska vara ett topplag"  

Närmast ansluter alltså forwarden från spel i New Jersey Devils organisation där han hamnade efter avslutade studier på college. Larsson erbjöds en try out i AHL-laget Binghamton Devils, våren 2019 och imponerade där så pass mycket att han fick ett kontrakt över förra säsongen.

Men en hel säsong i AHL blev det inte.

Istället fick han se sig åka upp och ned mellan Binghamton och Adirondack i ECHL och spelade 19 matcher för båda lagen, där det poängmässigt blev 13 stycken för Adirondack och 2 i AHL.

– Det blev en lite tuff säsong där. Det är väldigt mycket politik i USA om vem som ska spela, med vilka kontrakt de har och draft picks. Man kan tycka att man är bättre än andra men eftersom de ser potential i de här draft picksen över tre år så vill de gärna att de ska spela powerplay och i topplinor så att de kan utvecklas, säger han.

Det blev totalt 26 matcher i AHL och 19 i ECHL för Larsson under drygt en säsong. Foto: Hartford Wolf Pack

Att skickas ned till "farmarligans farmarliga" är inte något många drömmer om men Larsson försökte vända det till något positivt.

– Men det var en bra erfarenhet det också att kunna hantera sådana situationer på bästa sätt. Där fick jag spela jättemycket, så även om det var trist att bli nedskickad så såg jag det som något positivt att man fick mycket istid och kunde utvecklas, säger han.

Tiden i USA, och framför allt den senaste säsongen, lärde honom mycket både på och utanför isen.

Att komma till jobbet varje dag och vara redo för att tävla och göra sitt bästa var ett krav, annars fanns det någon annan som snabbt tog ens plats.

– Det handlar om att prestera varje dag, på träning och match. Och man märker att alla hockeyspelare är utbytbara, man kan bli utbytt närsomhelst. Det finns alltid massa hockeyspelare som står och väntar och vill komma in. Så det är en konstant press på att man ska levererar och prestera, kanske mer i USA än vad det är i Sverige, där man kan skicka runt spelare väldigt lätt, säger han och fortsätter:

– Man kommer till rinken och det är tävling varje dag, men jag gillar tävlingsmomentet och det ska jag försöka ta med mig till Sverige, att ha den här tävlingsinstinkten på både träning och match.

***

Riktigt bra! Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Annons

Annons