HockeyNews
PLUS

Stjärnan är klar, men läget i laget ovisst: ”Väldigt osäkra tider”

(13392) Robin Johansson / Nybro
Fredrik Sten | Swe Press Photo

Publicerad: 26 mars 2020

FacebookXWhatsApp

Den förmodligen viktigaste pusselbiten inför nästa säsong kom på plats när Nybro Vikings på torsdagsförmiddagen kunde presentera att målvakten Robin Johansson, tillsammans med några spelare ytterligare, skrivit på nytt kontrakt. Men i övrigt står lagbygget ganska still.
– Vi har en stor respekt för vad som händer runt omkring oss, säger klubbchefen Rasmus Aro till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Det är märkliga tider. Medan coronaviruset härjar i världen och sätter enorm press på ekonomi och sjukvård stannar lagbyggen inom hockeyn av. Det är ingen skillnad för Nybro Vikings som ska försöka bygga ett slagkraftigt gäng även inför kommande säsong.

– Det är så ovisst. Den här tiden på året är det vanligtvis ganska lugnt, om man inte spelar är det väldigt lugnt. Man är inte ute direkt hos sponsorer utan man låter dem vila lite efter en säsong, men nu är det lika för alla i och för sig, nu har det ju dragit igång, men samtidigt, hur fan ska man budgetera?, säger klubbchefen Rasmus Aro.

Coronaviruset, covid-19, påverkar samhället på alla plan när den ordentliga vågen nu börjat komma även i Sverige.

– Det har eskalerat de sista veckorna, innan det hade man väl en bra plan, men nu får man ha det där i baktanke hela tiden och på något sätt ha is i magen.

Innebär det att ni måste hålla igen med kontraktsskrivningar?
– Vi är i det läget där vi går igenom befintlig trupp och nu har vi skrivit med några och jag läste någonstans att man kan inte trycka ända ner på gaspedalen, så kan man väl säga. På något sätt får man väl hålla igen lite grann eftersom man inte vet. Men vissa spelare känner man att de vill vi verkligen ha i vår trupp nästa säsong, som typ Robin Johansson då, så det är väl typ en sådan kille vi har prioriterat främst.

Var han den enskilt viktigaste spelaren att göra klart med?
– I nuläget är det väl det. En målvakt är alltid viktig att ha och han var väldigt bärande för oss förra säsongen. Sen är det ett helt lag som ska göra det, men det är klart att han är väldigt viktig för oss. Både på och utanför isen.


”Kan dra ut på tiden”
I övrigt ser det dock ut som att ett par bärande spelare kommer lämna Nybro inför kommande säsong. Victor Crus Rydberg ser inte ut att bli kvar, Fabian Ilestedt har gjort klart med Västervik i Hockeyallsvenskan och Barometern har skrivit om att även Alex Ek kommer att lämna.

– Så funkar ju branschen, att spelare byter lag och de som spelar i division ett, de flesta vill ju ta klivet uppåt och jag kan tänka mig att för många allsvenska lag är det också väldigt osäkra tider och istället för att värva den där kanadensaren kanske man får sikta in sig på svenska spelare det här året, så allt sådant spelar ju också in, konstaterar Aro.

I första hand fokuserar Vikings nu på att inventera vad de redan har på plats. Att hämta in förstärkningar utifrån får komma sen. Speciellt nu när världsläget är så oklart.

– Vi har gått igenom i princip hela truppen och haft snack med dem och det är ingen annan som aviserat att de ska lämna men vi får se, det är fortfarande väldigt tidigt.

– Det är klart att vi kollar lite på vad som finns, men vi har en jäkla respekt för vad som händer runt omkring oss, det tror jag alla har. SHL har köpstopp och vår tur i ordningen förskjuts hela tiden för vi har ju två ligor ovanför oss som tar spelare innan oss. Så det kan ju göra att det drar ut på tiden det här.

Har ni identifierat områden där ni känner att här måste vi förändra lite för att bli bättre?
– Ja, det har vi väl gjort. Sen är det väldigt tidigt att säga allt för mycket här nu. Det beror ju på vilka från befintlig trupp vi får ha kvar först och främst och sen får man ju bygga därefter. Det kanske är någon vi vill ha kvar som försvinner, vi får se lite, men man tjatar ju alltid om den där powerplay-backen och där kom vi väl inte riktigt upp den här säsongen, i powerplay.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

Bra artikel?! Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!