HockeyNews
PLUS

HV71:s sportchef om scoutingresan till USA och SHL-starten

(10803) Holmström/Åhman/Ikonen
Bildbyrån

Publicerad: 8 november 2019

FacebookXWhatsApp

HV71 har fått en bättre start på säsongen än förra hösten, men utan att någon spelare har tagit plats i Tre Kronor.

Sportchefen Johan Hult ger här sin syn på sitt lags prestationer och berättar om sin scoutingresa i Nordamerika.

SHL presenteras av ATG Sport 


Efter bortaförlusterna mot Färjestad (2-3) och Linköping (3-5) vann HV71 hemma mot Oskarshamn med solklara 7-1 och gick på novemberuppehåll.


Efter ett par dar ledigt körde HV igång isträningarna igen i onsdags och arbetar på.


– Vi hade alternativet att gå in i uppehållet med en seger eller tre torsk… Så det här var ett betydligt bättre alternativ, säger HV71:s sportchef Johan Hult till HockeyNews.se.


LÄS MERHV71-chefen om publiktrycket och mejlen från fansen: "Ska få finnas"


Efter nästan en tredjedel avverkad av säsongen är Jönköpingslaget sexa i SHL med sina 26 poäng. Det är fem poäng bättre än ifjol vid samma tid.


Ändå vet Johan Hult att HV kan och ska bli bättre. Spelare som Juuso Ikonen, Martin Thörnberg, Filip Sandberg och nyligen värvade Alexander Bergström har inte fått igång sitt målskytte än.


– Jag tycker inte riktigt vi har fått ut allt. Vi har kommit en bra bit på väg, men, och det är vi nog ganska överens om både coacher och spelare, att vi inte riktigt har fått ut allt än, säger Hult.


Backen Markus Lauridsen är poängbäst i HV71. Foto: Bildbyrån.


– Jag tycker också att vi har samma syn på att vi har slarvat bort en del poäng där vi inte riktigt har nått upp i prestation. Det tycker säkert samtliga lag att man känner att det finns poäng som man borde ha haft med sig, så är det. Vi har nog en ganska bild av vad vi behöver fortsätta att jobba med.


Som vad?


– Det finns en trygghet i vårt grundspel, framför allt i det defensiva. Jag tycker också att det har speglat av sig på vårt boxplay, som har varit väldigt bra under den här första tredjedelen, säger Hult.


HV71 är näst bäst i boxplay efter höstens succélag, serieledande Örebro, och har städat bort nästan 85 procent av alla numerära underlägen.


– Sedan vill vi nog gärna ha en bättre rakhet i vårt offensiva spel. Att vi blir mer desperata i de heta zonerna i anfallszonen. Det är något vi kommer att fortsätta jobba med.


– Vi har växlat upp det offensiva spelet för vi startade med att göra väldigt lite mål de första fem, sex, sju omgångarna. Sedan har det blivit bättre och bättre, men jag tror det finns mer att hämta där, absolut.


Ett mått på hur framgångsrika spelarna har varit i sina klubblag är att få med spelare i Tre Kronor.


HV71 har inte med någon i Tre Kronor i Karjalaturneringen. Det är Johan Hult inte helt nöjd med.


– Vi vill alltid ha med spelare i Tre Kronor. Samtliga våra spelare vill spela i Tre Kronor och de utländska vill representera sina landslag. Det är jag helt övertygad om, säger Hult och fortsätter:


– Förhoppningsvis ska det vara en morot för våra killar att bygga vidare framöver. Det här är första landslagssamlingen. Förhoppningsvis kommer vi att få se både en och två och fler som kanske får chansen att visa upp sig. Jag tycker det är bra att ha med spelare i landslaget.


För några veckor sedan var Johan Hult iväg på en scoutingresa till Nordamerika. Det gäller att vara tidigt ute för att kunna plocka till sig spelare från NHL eller AHL.


– Det var en salig blandning, höll jag på att säga. Det var allt ifrån att träffa gamla spelare, Dylan Reese, bland annat.



– Vi utgick från New York så det var att titta lite på Rangers. Vi träffade Lias (Andersson) och ”Fasten” (Jesper Fast) var där. Vi var lite i AHL, ute i Bridgeport, där vi har Linus Söderström och Simon Holmström. Linus har inte fått spela matcher än, men han är uppe där och tränar. Det är alltid kul att hålla den kontakten med dem, så vi for runt lite med utgångspunkt från New York. Det finns mycket runt omkring där.


Någon eller några ni kikade på inför framtiden?


– Ja, förhoppningsvis så det lite det man gör. Nu är väl varken Lias eller Jesper Fast, för det är spelare som vi tror ska husera många år till borta i NHL, men att kunna se mycket hockey när man är på plats är jättebra, säger Hult något undvikande på sin scoutingresa.


HV71 lyckades inför den här säsongen att värva hem den förra Skellefteåstjärnan Axel Holmström från Detroits farmarlag Grand Rapids.


Men poängmässigt är det den danske landslagsbacken Markus Lauridsen som är poängbäst i HV efter 16 matcher med sina 13 poäng (1 mål, 12 assist). Lauridsen har sett till att helt enkelt få puckarna på mål.


– Det är väl den största klyschan i världen, att det är där det händer, men så har det verkligen varit för oss. Tittar vi kanske på två av de spelare hos oss som har gjort flest mål framåt, både Linus Sandin och Axel Holmström, så plockar du ut de mål de har gjort så ser du ganska enkelt var de har gjort dem ifrån. Bägge två har gjort den större merparten av sina mål runt mål. Linus visste vi sedan ifjol, och det visste han själv också att han är väldigt stark där. Axel, som kommer borta från Nordamerika har det tagit lite tid innan han har börjat hitta rätt, att hitta tillbaka till de styrkor då han lämnade (SHL). Det har han verkligen visat de de sista fem-sex matcherna, att han är stark runt målet. Han har också fått utdelning, säger Hult.


Röglevärvningen Linus Sandin är bäste målskytt i HV71 så här långt med sju mål. Axel Holmström har gjort sex mål, men har kommit igång allt starkare och har nu gjort mål fyra matcher i följd.


HV71:s stjärnvärvning Axel Holmström har kommit igång efter en tuff återkomst till SHL. Foto: Bildbyrån.


Holmström hade en jobbig start då han även var bänkad.


Johan Hult förklarar:


– Han hade absolut fysen för det utan det handlade nog att känna mentalt dels att man får utdelning, dels känna att man är delaktig i spelet. Har du varit borta i Nordamerika måste du nog ha lite tålamod, vilket jag tycker att Axel har haft.


– Jag tycker också att coacherna och Axel tillsammans har haft en bra plan. Han har backat och klivit av i ett par matcher just för att låta honom senare få komma in och träna mer, jobba med video, gnugga med de bitarna och sedan hitta tillbaka till sitt spel innan man ramlar för långt ner i en negativ spiral. Nu har vi kunnat ha en ganska skadefri trupp så vi har kunnat göra det. Gör man de här bitarna är det viktigt att coacherna är tydliga med varför man gör det och att det finns en plan bakom hela tiden. Då är det aldrig några problem med det.


På målvakts- och försvarssidan har HV71 spelat stabilt. Målvakten Jonas Gunnarsson har startat tio av 16 matcher och klarat sin del mer än godkänt. Utropstecknet är juniorlandslagsmålvakten Hugo Alnefelt, 18, som har spelat med ett imponerande lugn och ersatt skadade Adam Åhman.


Alnefelt har 92,52 i räddningsprocent och får fortsatt förtroende i SHL framöver. Men nu närmar sig Adam Åhman comeback efter sin långtidsskada.


– Vi får se under veckan. Hugo är iväg med juniorlandslaget, men förhoppningen är att kunna få Åhman i full träning den här veckan. Förhoppningsvis får vi bra svar efter de tre dagarna, att kroppen reagerar som den ska när man har varit borta länge. Adam har varit en del på is och känt sig för, men inte fullt ut i träning, vilket vi hoppas han ska kunna göra nu, säger Johan Hult.


Mycket talar för att Adam Åhman kommer att bli utlånad en tid.


– Adam behöver få spela matcher någonstans. Det återstår hur och när och var han får spela matcher, men först och främst måste vi få hundra procent klart från både Adam och vårt medicinska team att han är redo. Helt klart behöver Adam få spela matcher igen.


HV71 har dörren öppen för centern David Gustafsson, 19, som har spelat nio matcher för Winnipeg i NHL. Han kan spela sin tionde NHL-matchen natten till lördagen vilket skulle innebära att han sannolikt blir kvar i Nordamerika säsongen ut.


LÄS MERFaktorerna som talar för stortalangens återkomst till HV71


Inom den närmaste tiden ska Winnipeg troligen fatta ett beslut om Gustafsson blir kvar i NHL eller om han lånas ut till HV71.


Om Gustafsson blir kvar i Kanada ligger planen klar.


– Vi har 14 forwards och har varit relativt skadefria så där ser vi ingen anledning att göra något i dagsläget. Det gör vi inte, säger Johan Hult.


HV71, som på torsdagen förlängde Christoffer Törngrens kontrakt med två år, ska vara skadefritt när SHL drar igång igen nästa vecka.


– Törngren har haft hjärnskakning, men han har varit här och tränat och Jocke Andersson var sjuk i slutet av förra veckan, men vi räknar med att samtliga ska vara tillbaka i träning den här veckan. Skadeläget känns positivt även nu när Åhman är på väg tillbaka.


HV har inte alltid haft lika stor tur med skador…


– Vi vet inte riktigt vad som har hänt, tvi tvi tvi, man ska inte prata om det egentligen… Vi har tidigare år, i alla fall vissa år, drabbats ganska rejält av det. Vi är jätteglada än så länge om vi kan hålla det så här. Det får vi ta med oss för det finns andra lag som har varit betydligt mer drabbade än vad vi har varit under den första tredjedelen, säger Johan Hult.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)