HockeyNews
PLUS

HV71-chefen om publiktrycket och mejlen från fansen: "Ska få finnas"

(9722) Johan Hult-redigerad
Bildbyrån

Publicerad: 2 september 2019

FacebookXWhatsApp

Johan Hult ser fram emot sin sjätte säsong som sportchef i HV71 och tycker att SHL är profilstarkare än på länge.
Hult längtar också efter att få möta det enorma trycket från hemmafansen – som ibland kan slå över.
– Det grundar sig i ett engagemang, så det tycker jag ska få finnas där. Det är ingen fara, säger Hult till HockeyNews.se.

SHL presenteras av ATG Sport

HV71 har tillbringat hela försäsongen utanför nyrenoverade Kinnarps arena. Men den här veckan flyttar laget tillbaka in på hemmaplan igen.

Den så kallade ispisten har bytts ut under sommaren, vilket gjort att HV har tränat på is i en rink bredvid Kinnarps arena och spelat samtliga träningsmatcher på bortaplan.

– Vi får en cementplatta i botten och förhoppningsvis ska den kunna frysa lite snabbare och hålla lite bättre. Vi får utvärdera under säsongen. Jag tror inte att man som publik eller fans kommer att märka något, säger HV71:s sportchef Johan Hult om upprustningen.

Sargen och plexiglaset är på plats och linjerna är på väg att bli klara. På söndag, mot Linköping, spelar HV71 sin första - och enda – träningsmatch i Kinnarps arena på försäsongen.

46-årige Hult har ett SM-guld på sin meritlista som sportchef för HV. Fansen vill ha mycket mer. Och kraven är höga.

LÄS MER: Skadeläget ljusnar – så är läget i HV71:s forwardsjakt

Men SHL har en handfull lag som har satsat mycket och hårt på att vinna guld 2020.

– Det känns profilstarkt om man syftar på antalet hemvändare till SHL. Det är väldigt många spelare som har vänt hem från andra ligor till SHL i år, vilket gör det väldigt spännande. Det är en bra mix av spelare bland hemvändarna, både unga spelare som har varit och testat på borta i NHL och vi har killar från KHL och äldre spelare som har spelat i OS och World Cup. Du har (Patrik) Berglund, (Johan) Fransson, ”Zacke” (Patrik Zackrisson). Det är en otrolig mix av hemvändare vilket jag tycker att det blir väldigt intressant säger Hult.

HV71 har ett oerhört drag på sina matcher. Sportchefen Johan Hult är glad över glöden hos publiken. Foto: Bildbyrån.

Han menar att varken toppen eller botten i SHL är något som är avgjort på förhand även om många tror att nykomlingen IK Oskarshamn kan få det jobbigt med att undvika kval.

– Det känns öppet. Jag tror att det blir jämnt. Många flaggade väl lite för Oskarshamn, men de har väl verkligen visat på försäsongen att de inte kommer att ge sig i någon match. Jag tycker att det är roligt, säger Hult.

HV71 är tillsammans med Örebro de två lag i SHL som har högst beläggningsgrad, alltså antal åskådare i förhållande till sin hemmaarenas storlek.

HV hade ett hemmasnitt på 6 550 åskådare i Kinnarps arena som tar 7 000. Det är 93,6 procent i beläggningsgrad. Örebro och Behrn arena, som tar 5 500 personer, hade 94,1 procent på sina hemmamatcher.

– Jag tycker vi är bortskämda med att ha en otroligt bra fanskara, som följer oss, som tycker och tänker. Det känns jättebra, säger Johan Hult.

– Vi kommer nog att stå rustade både på och utanför planen. Det är jag helt säker på.

HV71:s fans tillhör toppskiktet i SHL och skapar ständigt ett mäktigt drag i Kinnarps arena. Och enligt Johan Hult kan känslostormen ta olika uttryckssätt som når hela vägen till honom som sportchef.

HV71 fyllde Kinnarps arena till 93,6 procent i match efter match förra säsongen. Foto: Bildbyrån.

– O ja. Definitivt. Det är ju så. Man tycker och tänker, säger Hult.

– Utan det engagemanget vore vi ju ingenting. Sedan ter sig engagemanget väldigt olika från människa till människa. Det kan också vara skillnad på att få stryk en tisdagskväll jämfört med en sen lördagsmatch… haha. Det blir i alla fall olika i min mejlkorg, det kan jag tala om, hahaha.

Kan det brinna till i korgen på en lördagskväll?

– Då kan engagemanget te sig olika till och med från samma person, säg från kvart över när då matchen är slut till kvart över tolv eller kvart över ett på natten, då sista mejlet från samma person dyker upp. Det är lite rakare, lite tydligare och lite mer stavfel. Men det är helt okej.

Hult, som har lärt sig att hantera mejlförfattarna, tillägger:

– Det grundar sig i ett engagemang, så det tycker jag ska få finnas där. Det är ingen fara.

LÄS MER: Här är alla träningsmatcher för SHL-lagen

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)