HockeyNews
PLUS

Näste målvakt att slå igenom i Hockeyettan? – ”Har det i mig”

(10345) Gustav Bågenvik / Grums
Skärmdump Stay-Live Grums

Publicerad: 15 oktober 2019

FacebookXWhatsApp

Efter några halvtunga säsonger i SuperElit har han precis som hela laget gjort succé i Hockeyettan den här hösten. Målvakten Gustav Bågenvik bytte Södertälje mot Grums och är i full färd med att ta seniorhockeyn med storm.
– Jag har haft det här i mig länge, säger han till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet - odds från SHL till Hockeytvåan 

Målvaktssuccéerna i Hockeyettan har varit många de senaste åren. Flera duktiga målvakter har flyttat vidare för att göra bra ifrån sig i Hockeyallsvenskan och varje säsong blommar ett gäng keeepers som inte många egentligen räknade med ut i ettan.

En av succéhistorierna så här långt den här säsongen är 20-årige Gustav Bågenvik i Grums. Hela Grums är för övrigt en framgångshistoria så här långt och har tre raka segrar mot västra seriens topplag i ryggen.

– Vi har en bra grupp som har kul ihop och kommer till träningarna och inser att det är dags att bli bättre, inte bara damma av en träning. Vi försöker spela det enkla spelet och inte göra det för svårt för oss, ut med pucken enkelt ur egen zon, förklarar den unge keepern framgången.

– Det känns skönt så klart att ha slagit tre topplag i rad, men det är långt kvar på serien och vi är inte nöjda nu. Efter vinsten mot Lindlöven senast var vi, jag ska inte säga besvikna, men det var lite nedstämd stämning för att vi tappade en ledning. Det tycker jag bådar gott att vi inte är nöjda med två poäng.


Fullständigt bombarderad
En viktig del av värmlänningarnas framgång i öppningen av årets säsong är givetvis målvakten Bågenvik. Inte många höjde på ögonbrynen när han lämnade Södertäljes J20-lag och gjorde klart med Grums. Desto fler höjer på ögonbrynen nu när han parkerar på fjärdeplats i västra seriens målvaktsliga med en räddningsprocent på imponerande 94,23%.

– Jag tycker att jag har haft den här kapaciteten i mig i många år, men inte fått ut det, konstaterar han.

Efter att ha spenderat merparten av juniortiden i Linköping tog han vägen via Södertälje innan han tillslut landade i lilla Grums som första stopp inom seniorhockeyn.

– Det passar mig bättre med seniorhockeyn, det lite mognare spelet där det inte bara är fart och fläkt fram och tillbaka, utan lite mer tanke. Det gör det enklare att strukturera upp mitt spel och jag får lite mer känsla av när lägena kommer.

Sett till statistiken är du den målvakt i västra serien som fått flest skott (208) mot dig så här långt. Har du varit bombarderad?
– Stundtals har det absolut varit så, men försvarsspelet har för det mesta varit bra, vi har hållit dem på utsidan så det har blivit mycket skott utifrån. Då gör det inte så mycket att man blir bombad med skott. Det har varit mycket strukturerat spel där det blivit många skott, men inte särskilt många farliga lägen.


Hamnade i ett fack
Gustav Bågenvik kan mycket väl vara en av många i raden som är på väg att slå igenom på allvar i Hockeyettan och är själv övertygad om att det han visat upp så här långt är hans riktiga nivå.

– Jag ville ha ett miljöombyte, jag kände att jag hamnat i ett fack i juniorhockeyn och ville prova något nytt. Jag pratade med Grums och det kändes bra. Det var inget svårt beslut.

Hur menar du med hamnat i ett fack?
– Jag hade några knackiga J20-år där jag kan tro att folk inte riktigt tyckte att jag var så bra som jag visste att jag kunde bli. Det var skönt att komma till ett nytt ställe där folk inte har koll på mig. Det har varit skönt att inte ha press på sig.

Var det främst statistiken eller spelet i sig som fick dig att känna så i juniorhockeyn?
– Spelet överlag i J20, jag kunde ha bra träningar men på match låste det sig. Det har jag fått bukt med till i år. Jag är mer avslappnad inför matcherna.

Det visar så väl spelet som statistiken efter den lyckade serieinledningen med Grums.

– Jag har haft det här i mig länge, men inte fått ut det. Det känns bra att få visa att jag är en duktig målvakt.

Fler artiklar om Hockeyettan hittar ni här 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!