HockeyNews
PLUS

VM-centern nära debut för Luleå – så är läget inför rivalmötet

(9574) Erik Gustafsson/Ilomäki/Gunler
Bildbyrån

Publicerad: 22 augusti 2019

FacebookXWhatsApp

Den nye VM-centern Arttu Ilomäki missar derbyt mot Skellefteå, men är nära en debut i sin nya klubb.
Lagkaptenen Erik Gustafsson är tillbaka. Och förhoppningen är att Noel Gunler, 17, får ett genombrott i SHL.
Här är senaste nytt från Luleå Hockey.

SHL presenteras av ATG Sport

På torsdagskvällen spelar Luleå sin tredje match på försäsongen då man tar emot rivalen Skellefteå AIK på hemmais.

Den finländske VM-centern Juhani Tyrväinen har redan hunnit presentera sig som målskytt i Luleåtröjan och snart kommer hans finländske VM-kollega Arttu Ilomäki att kunna göra sin första Luleåmatch efter skada.

– Han är väldigt nära. Han tränar till 98 procent för fullt. Vi hoppas och tror att han spelar direkt i CHL. Han kommer inte att spela mot Skellefteå, men sedan har vi CHL nästa vecka och då tror vi att han är med, säger Luleås assisterande general manager Ulf Engman till HockeyNews.se.

Luleås lagkapten Erik Gustafsson har stått över träningsmatcherna mot Björklöven (1-0) och Kärpät (3-2). Men inte på grund av någon skada.

Erik Gustafsson är nybliven tvåbarnsfar. Ikväll spelar han sin första match för Luleå på försäsongen – mot Skellefteå. Foto: Bildbyrån.

– Han har fått vila. Han har blivit pappa. Det är inga skadebekymmer utan han spelar nu och ska vara med hela tiden. Han har bara fått lite ledigt för att vara hemma med familjen, säger Engman.

Luleå blev tvåa i grundserien förra säsongen och tog sig till SM-semifinal. I år har klubben flyttat fram positionerna ytterligare och har via starka värvningar och fin utveckling på de befintliga spelarna skaffat sig en möjlighet att vara med i jakten på SM-guldet.

I den hårda kampen om speltid i Luleå ges stortalangen Noel Gunler, 17, goda möjligheter till att ta sig in i någon av kedjorna.

– Jag hoppas verkligen att han tar en plats, men samtidigt har vi tuff konkurrens. Det är upp till honom att kriga om det. Han har fantastiska spetskvaliteter i offensiven och ett otroligt bra skott. Han kommer att bli en riktigt bra spelare, säger Ulf Engman.

– Sedan får vi se om han tar en tröja i år. Han kommer definitivt att få chanser. Vi har bredd på forwardssidan i år, så samtidigt blir det tufft.

På skadefronten har Luleå läget under kontroll. Landslagsforwarden Emil Larsson har genomgått en operation för en skada i armen och det kommer att ta stora delar av hösten för att träna sig i form igen.

Emil Larsson spås kunna göra comeback i Luleå i slutet av november. Foto: Bildbyrån.

– Han blir borta i tre månader ungefär. Det är ju tråkigt. Samtidigt är det mycket kvar av säsongen när han kommer in i alla fall, så han får köra på bra nu och komma in i slutet på november förhoppningsvis, säger Engman om Larsson.

LÄS MER: Luleåstjärnan opererad – missar flera månader

Den skadade forwarden Austin Farley tros kunna vara tillbaka om några veckor.

Under tiden ska Luleå mäta krafterna i träningsmötet med Skellefteå.

– Tränaren (Thomas ”Bulan” Berglund) sa att det var bättre (mot Kärpät) än mot Björklöven. Man hoppas ju att man tar kliv i varje match innan det drar igång. Det blir jäkligt kul med CHL, tycker vi. Vi satsar rätt hårt på det och vill gå långt i CHL. Det är lite kortare startsträcka när man är med i det och det blir tävlingsmatcher direkt, säger Engman inför CHL-premiären hemma mot tyska Augsburg den 29 augusti.

– Jag tror att det är fler lag som går för det. Vi har Augsburg i första matchen och de kommer med 300 fans hit.

LÄS MER: Här är alla träningsmatcher för SHL-lagen

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)